Highlights 2012 in Duitsland

Het jaar loopt bijna ten einde…maar voordat het aftellen begint nog even een kleine terugblik op de highlights van 2012. We kamden de 13 Duitse wijngebieden uit, volgden de sporen van het Thomanerkoor en Bach in Leipzig, vergaapten ons aan de erfenis van Frederik de Grote in Potsdam, lieten ons prikkelen door de documenta in Kassel en werden verliefd op Schloss Oranienbaum aan de Oranjeroute, waar tienduizenden bezoekers genoten van de alom geprezen tentoonstelling Dutch Design. Opnieuw bleek Duitsland het populairste vakantieland van de Nederlanders.

Wijn proeven in Duitsland

De eigenaren van wijngoed Longen-Schlöder terdege bouwden hun wijngaard aan de Moezel om tot WeinKulturGut

Kamperen in winterwonderland

Duitsland heeft 1500 campings. Daarvan zijn er ruim 1000 ook in de winter open. Geen wonder, want winterkamperen is de nieuwste trend. Steeds meer caravan- en camperliefhebbers gaan ook ’s winters op pad om de ongerepte natuur van dichtbij te beleven. Of om te skiën, want wintercampings liggen vaak dicht bij skipistes en zijn goedkoper dan hotels. En wat dacht u van een wintercamping aan zee? Perfect om lekker uit te waaien tijdens lange wandelingen over verlaten stranden.

Expertcation in de sneeuw

Op het ANVR-congres zoemde het woord expertcation rond. Gebruik je vakantie om iets te leren, dat is het idee. De wintersportbestemming Duitsland is hier geknipt voor. Zo kunnen wintersporters in Pfronten van een Schneebiwakmeister leren hoe ze een iglo bouwen, waarin ze vervolgens overnachten. Garmisch-Partenkirchen biedt bezoekers een cursus jodelen aan. Altijd al je eigen ski’s willen maken? In Oberammergau kom je tijdens een workshop alles te weten over houtsoorten, zagen en lamineren.

Design aan de Moezel

Dat het proeven van wijn steeds vaker een belevenis is waarbij de ambiance net zo belangrijk is als de kwaliteit van de druiven, beseffen de eigenaren van wijngoed Longen-Schlöder terdege. Ze bouwden hun wijngaard aan de Moezel om tot WeinKulturGut en kregen hulp van toparchitect Matteo Thun. Hij ontwikkelde bijvoorbeeld de design-wijnhutjes. Daarin kunnen bezoekers stijlvol overnachten. De combinatie van wijn en architectuur is in heel Rijnland-Palts succesvol. Het ministerie heeft er zelfs een prijs voor bedacht, de Architekturpreis Wein.

Rampzalig uitje

Als op 21 december de wereld mocht vergaan, zitten de inwoners van Ahrweiler goed. In dit dorpje bij Bonn ligt de Regierungsbunker. De onderaardse stad werd in 1971 voltooid en was tot 1997 de geheimste plek van Duitsland. Hier moesten de 3.000 belangrijkste Duitsers een atoomoorlog overleven. Deze letterlijke Geheimtipp is tegenwoordig een museum. Wie het overleeft kan tot 10 maart naar de tentoonstelling Science Fiction in Deutschland voor een inkijkje in de menselijke fascinatie voor rampzalige toekomstscenario’s.

Adults-only hotels

Duitsland is de perfecte bestemming voor het hele gezin. Maar zelfs de meest liefhebbende ouders willen wel eens met z’n tweetjes op pad. Speciaal voor hen zijn er diverse wellnesshotels. Zoals Bei Schumann of Das Kranzbach, twee luxehotels waar uitsluitend volwassenen mogen bivakkeren. Ook bewust kinderloze of oudere stellen kunnen hier ongestoord genieten. Het luxe hotel Gut Varendorf gaat nóg verder. Daar is het devies: women only!

Zwemmen met pinguïns

Move over, dolfijnen! In het Brandenburgse zwemparadijs Spreewelten kun je samen met pinguïns een duik nemen. Het zwemmen met deze grappige en nieuwsgierige dieren is een hit bij kinderen. Het ‘mensenzwembad’ wordt door een glazen wand van het pinguïnbad gescheiden, waardoor je samen met de dieren kunt spelen. In het op een uurtje rijden van Berlijn gelegen kinderparadijs is ook een bezoek aan het restaurant een feest, alleen al omdat je de bestelling in een pinguïnei moet deponeren, dat via allerlei bochten in de keuken terecht komt.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Duitsland

 

Reviews lezen over Duitsland

Meer informatie over Duitsland vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Duitsland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Duitsland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.