Schaatstochten door Finland

In januari 2012 start in Finland het schaatsseizoen. Finnen zijn, net zoals Nederlanders, gek op toerschaatsen. Tot april is Finland dé hotspot voor iedereen die niet wil wachten op de Elfstedentocht. Finland heeft 200.000 meren en een duizend kilometer lange kustlijn. In het Finse merengebied (Lakeland) en op de Oostzee rond Åland vind je de mooiste schaatsroutes. Toegankelijk voor jong en oud en beginnende en ervaren ijsglijders. Ben je geen held op de ijzers, maar ga je wel graag het ijs op? Spring dan op de stepslee.

Schaatsen in Finland

De bevolking van Finland is dol op schaatsen, net als de Nederlanders

Toerschaatsen in Savonlinna

De stad Savonlinna ligt aan de oever van het grootste meer van Finland; de Saimaa. Savonlinna staat bekend om haar goed onderhouden, kilometerslange schaatsroutes, omgeven door prachtige natuur. Naast de ijsbanen liggen knusse rustplaatsen voor een warm drankje en een gezellige picknick. Accommodaties zijn er genoeg en schaatsen zijn overal te huur. Ook kun je er voor kiezen om met een gids op pad te gaan, die je meer verteld over de natuur, gewoontes en tradities van de streek. De mooiste route is de ijsweg van Oravi, door Linnansaari National Park naar Rantasalmi.

Stepsleeën

Stepsleeën is minder bekend in het Nederlandse, maar een ware traditie in Finland. Op 10 en 11 maart 2013 wordt zelfs voor de 25e keer het WK Kicksled georganiseerd in Multia, Midden Finland. Op het ijs van Lake Iso racen individuele sprinters en teams tegen elkaar. De highlight van het Kicksledseizoen is de stepslee marathon. Een serieuze sport dus, maar ook ideaal voor iedereen die niet stabiel op de ijzers staat en toch graag het ijs op wil.

Schaatsen op open zee in Åland

Åland is een cluster van Finse eilanden in de Oostzee en een unieke, soms onvoorspelbare plek. Ideaal voor lange afstand schaatsen. Er zijn geen binnenwateren, dus je schaatst er op zee-ijs. De weergoden moeten meewerken, maar als dat zo is, dan is het ook geweldig. Er ligt nauwelijks sneeuw op het ijs van de binnenzee en als het echt koud is schaats je zomaar door naar open zee. In 1950 is een dappere schaatser van Zweden overgestoken naar Åland. Ook leuk: Je kunt kiezen voor schaatsroutes met een thema. Een gids neemt je dan mee langs leuke bezienswaardigheden. Zoals een culturele toer van Kastelholm Castle naar de fort reünies van Bomarsund bijvoorbeeld.

IJsmarathon in Kuopio

Het Kallavesi meer in Kuopio wordt elk jaar omgetoverd tot een grote schaatsbaan. Het hoogtepunt van het schaatsseizoen is de Finland Ice Marathon. Tijdens de 30e editie van de marathon, van 20 tot en met 23 februari, worden afstanden afgelegd van 12,5 tot 200 kilometer. Daarnaast worden leuke extraatjes georganiseerd, zoals schaatsen in het maanlicht en een schaatswedstrijd speciaal voor kids.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Finland

 

Reviews lezen over Finland

Meer informatie over Finland vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Finland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Finland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.