Bretonse Fest-noz op werelderfgoedlijst

De Franse regio Bretagne ontving op 5 december 2012 felicitaties van UNESCO voor het toetreden van de fest-noz op de immateriële werelderfgoedlijst. Op deze lijst, die op dit moment 232 onderdelen bevat in 86 landen, staat erfgoed dat leeft, dat onderdeel uitmaakt van ons leven en dat men wil doorgeven aan volgende generaties. Of het nu gaat om tradities, rituelen, zang, theater, dialecten of ambachten.

Bretonse Fest-noz

Het Bretonse Fest-noz staat op de immateriële werelderfgoedlijst

Fest noz

Fest-noz is Bretons voor fête de nuit en betekent letterlijk feest van de nacht. Tijdens deze avonden dansen velen, van jong tot oud, en vanuit alle hoeken van het land, uit de stad of van het platteland, gezamenlijk tot diep in de nacht. Jaarlijks vinden zo’n duizend fest-noz plaats in Bretagne, waarvan de meest bekende het festival Yaouank in Rennes is, dat elk jaar in november meer dan 1000 dansers ontvangt.

Steun uit de regio

De regio Bretagne is verheugd met het nieuws:

De erkenning van de fest-noz, betekent tevens een wereldwijde erkenning van de regionale cultuur van Bretagne, van zowel haar eenvoudigheid als rijkdom

aldus Jean-Michel Le Boulanger, vice-voorzitter van de Regionale Raad van Bretagne (Conseil Régional de Bretagne). Naast de financiële steun van de regio voor het dossier, was er ook draagkracht vanuit verschillende Bretonse culturele instanties en lagere overheden.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Bretagne

 

Reviews lezen over Bretagne

Meer informatie over Bretagne vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Bretagne. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Bretagne

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.