Het feestelijke Groene Hart

Tijdens de decembermaand van 2012 vinden er in het Groene Hart allerlei winterse activiteiten plaats. Alles staat in het teken van Kerstmis rond deze gezellige tijd. Voor jong en oud is er rond de Kerst heel veel te doen.

Wandeling door natuurgebied Ruygeborg

Het nieuwe natuurgebied Ruygeborg is volop in ontwikkeling. Tijdens de gratis wandelexcursie vertelt de boswachter van Natuurmonumenten welke dieren zich er als eerste vestigden en waarom het gebied is aangelegd.

Concert “The Messiah van Händel”, Breukelen

Christelijk Oratoriumkoor Woerden en Orkest van het Groene Hart brengen in een feestconcert het oratorium ‘The Messiah’ van G.F. Händel ten gehore. Solisten: Mariëlle Kirkels (sopraan), Marleene Goldstein (alt), Gevorg Hakobjan (tenor), Michiel Meijer (bas), Edoardo Valorz (orgel).

Groene Hart Kerstmis

In het Groene Hart vinden er allerlei feestelijke kerstevenementen plaats in december 2012

Adventconcert Petruskerk, Woerden

De Stichting “Woerden helpt Roemenië en Oekraïne” organiseert jaarlijks een kerstconcert in de Petruskerk. Ditmaal geeft het a-capella ensemble ‘Orpheus’ uit Oekraïne een optreden. Naast Orpheus verleent ‘Vocalgroup Chantdante’ uit Bodegraven haar medewerking. Muzikaal wordt het geheel ondersteund door Joost Willemze, harp, en Ria van den Bosch, hobo. Joost Willemze is winnaar van het Prinses Christina concours 2012.

Kerst Fancy Fair in de Sint Janskerk

Fancy Fair (in Gouda) ten bate van het goede doel: ‘Stichting Zorgnet Roemenië’. Verkoop van kerstartikelen, de familiefotograaf maakt foto’s, er is kerstmuziek, eten en drinken en er worden spelletjes gespeeld.

Winterfair, Golfbaan Hitland

Kerstmarkt (15 en 16 december, Nieuwerkerk a/d IJssel) in het golfhuis in winterse sferen. Shoppen voor een cadeautje en kerstversiering. Er is kerstmuziek en er staan hapjes en drankjes klaar. De toegang is ook voor niet-leden gratis.

Winterwandelen en polderproeven bij Jeu de Boer

Wandelen door de polders bij Hazerswoude (16 december) met onderweg tussenstops op bijzondere locaties met bij elke halte een lekker hapje en een verrassing zoals een expositie of een concert. De wandeling maakt deel uit van een serie winterwandelingen die allemaal een andere route volgen. Deze wandeling voert onder meer langs Manage Stal Groenewoude.

Kerst met de Zandtovenaar in Gouda

Opnieuw is de Markt in Gouda het toneel van een bijzondere kerstvoorstelling (16 december) die ook op televisie wordt uitgezonden. Dit keer brengt Zandtovenaar Gert van der Vijver het aloude verhaal van kerst tot leven. De Nederlandse zanger, acteur en presentator Charly Luske vertelt het bekende kerstverhaal van Jozef en Maria en het kindje Jezus, afgewisseld met kerstliedjes door bekende artiesten zoals Iris Kroes (winnares The Voice of Holland). Overdag wordt in de kerstmarkt gehouden en de ijsbaan is natuurlijk ook open.

Kookworkshops in Patissiers Femke en Sander

De deelnemers aan een van de kookworkshops van Femke en Sander kunnen met kerst iets bijzonders van eigen hand op tafel zetten. Op 16 december worden er borrelhapjes en amuses gemaakt en op 23 december bonbons.

Expositie Xmas Masters

Drie Goudse galeries presenteren hun kunstcollectie in het stadhuis aan de Markt. Hans den Hollander Prints brengt ‘Grafiek vanaf 1850 tot nu’, Galerie Honingen ‘Hedendaagse realistische kunst’ en Galerie De Hollandsche Maagd ‘Schilderijen, beelden en lichtkunst’.

KerstWandelTheater

Het KerstWandelTheater brengt het kerstverhaal tot leven met scènes langs de wandelroute door de wijk Plaswijck en Bloemendaal. Voor deze tweede editie is een nieuwe route uitgezet en zijn de scènes vernieuwd. De gratis wandeling langs een lint van 2000 lichtjes duurt ongeveer een uur.

Lichtjesavonden op Kasteel De Haar

Het sprookjesachtige kasteel De Haar geeft deze kerstvakantie een speciale rondleiding. Op 27 en 28 december is het kasteel prachtig uitlicht en een gids vertelt verhalen over de voorbereiding van het kerstfeest. Waar is de kledingkist van de wereldberoemde en eigenzinnige operadiva gebleven? Hoe komt het eigenlijk dat de angstige keizer uit Plafonië nauwelijks een keuze durft te maken uit al zijn nieuwe kleren? Op wie is de jonge prins heimelijk verliefd en wat heeft die ene pump daar mee te maken? Op een speelse manier komen sprookjes langs tijdens de rondgang van onder tot boven door het kasteel.

Oud en Nieuw Party, Avifauna

Feestavond met uitgebreid buffet, muziek van The Heart of Soul en een vuurwerkshow.

Kaarsjesavonden

Een wereldberoemd spektakel waarbij op de Markt de lichtjes in de kerstboom worden aangestoken. Achter de ramen van het historische stadhuis en de panden op de markt flakkeren duizenden lichtjes. Inwoners van Alphen aan den Rijn kunnen ook per boot van Avifauna naar het evenement komen.

Nieuwpoort bij kaarslicht

In het historische vestingstadje branden honderden kaarsen achter de ramen. Om 19.00 uur gaan de lichtjes in de kerstboom aan en de straatverlichting uit. Vervolgens is er een stadswandeling met optredens van koren en muziekgezelschappen langs de route en bij het uitgelichte Arsenaal en er zijn herders en schapen te zien.

Kaarsjesavond en kerstmarkt Oudewater

Sfeervolle kaarsjesavond waarbij de kerstboom in het centrum van Oudewater centraal staat. Aansluitend is er een kerstmarkt in de openlucht, die ook zaterdag 15 december te bezoeken is. In de Franciscuskerk is op 14 en 15 december een overdekte kerstmarkt.

Voor de kinderen

Sportmiddag voor kinderen van 4 tot 16 jaar, met onder meer karate-do, wedstrijdjes en spelletjes. Iedere deelnemer krijgt een diploma en voor de winnaars zijn er prijzen.

Levende kerststal op Boerderij Kerkzicht

Alle kerstfiguren en zelfs een kameel zitten klaar in de stal. Buiten brandt een lekker vuurtje en er is warme chocomel en glühwein (voor de ouders).

VerfVersierMiddag, Jeu de Boer

Kinder Knutselworkshop (Rijnwoude): een terracotta pot voor een kerstboompje verven. Het boompje kan ook worden versierd.

Vier de Winter in Archeon, Alphen a/d Rijn

Een Hollandse winterwereld (22 december tot en met 6 januari) in de prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen. Overdekte familieshows, oer-Hollandse gezelligheid en een schaatsbaan. (31 december en 1 januari gesloten.)

Natuuractiviteiten, Bezoekerscentrum Natuurmonumenten, Nieuwkoopse Plassen

Op een speelse manier de natuur ontdekken door bijvoorbeeld het bouwen van een insectenhotel, een Vette Vogel-wandeling en een beeldhouwworkshop. Er zijn de hele kerstvakantie activiteiten in het Bezoekerscentrum.

Sprookjesrondleidingen, Kasteel de Haar

Tijdens de theaterrondleidingen vertelt de gids spannende sprookjes over de vreemde gasten in het Kasteel, zoals de keizer van Plafonië. (niet op 31 december en 1 januari, dus wel met kerst).

Voorleesuurtjes bij Xmas Masters

Bij de expositie Xmas Masters leest kinderboekenschrijfster Vivian den Hollander voor uit haar nieuwste kerstboek voor kinderen vanaf 5 jaar. Leuk voor de kleintjes terwijl de (groot)ouders de kunstexpositie bekijken.

Kerst in Streekmuseum Krimpenerwaard

Een kindermiddag (27 december en 3 januari) die start met een mooi winterverhaal gevolgd door een leuke workshop.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Nederland

 

Reviews lezen over Nederland

Meer informatie over Nederland vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Nederland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Nederland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.