Magische kerst in Champagne-Ardennen

Champagne blijft een echte feestdrank voor de feestdagen, de verkoop schiet dan ook flink omhoog tussen Kerst en Oud & Nieuw. En wat is dan leuker dan een Kerstuitstapje naar de regio waar het bruisende vocht gemaakt wordt! De Noord-Franse regio Champagne-Ardenne pakt eind 2012 weer uit met talrijke kerstmarkten, festivals en leuke evenementen, waaronder een van de grootste kerstmarkten in Frankrijk: die in Reims van 23 november tot en met 30 december 2012.

Champagne-Ardennen

Champagne blijft een feestdrank voor feestdagen, de verkoop schiet dan ook omhoog tussen Kerst en Oud & Nieuw


De regio ligt in het noordoosten van Frankrijk en grenst aan België en ligt tussen de Franse regio’s Picardië en Lorraine. Het bestaat uit de departementen Ardennes, Aube, Marne en Haute-Marne. Het is zowel met de auto als de trein goed bereikbaar. Afstand vanaf Amsterdam tot de belangrijkste stad Reims bedraagt ruim 5 uur. Met de Thalys reist men nu via een overstap in Parijs met TGV Est in 45 minuten naar bijvoorbeeld Reims of in 1 uur naar Châlons-en-Champagne.

Reims

Kerstmarkt (‘Le village de Noël’)

Waarschijnlijk de markt der markt der markten: de kerstmarkt in Reims. Met meer dan 135 stalletjes en kraampjes biedt het de bezoeker een enorm aanbod aan culinaire producten, snuisterijen, souvenirs en kerstartikelen. Deze in Frankrijk zeer populaire markt vindt ieder jaar plaats in de boomrijke voetgangersstraten rondom de Place d’Erlon, die prachtig versierd zijn. Dagelijks geopend van 10.30 tot 17.30 uur (op zaterdagen tot 21.00 uur) en op maandagen van 14.00 – 17.30 uur.

Children’s Kingdom & Ice Rink, Place du Forum

En als u dan toch in Reims bent, waarom niet During the holiday season Reims hosts a cross-country ski piste and a very popular ice-rink. The children’s area has a programme of activities & events with Santa’s Grotto, crèche facilities, a pet corner. There are also exhibitions and events for all ages to enjoy.

Lichtshow kathedraal Reims

In het kader van het 800 jarig bestaan afgelopen jaar werd een klank- en lichtshow gerealiseerd die ook dit jaar weer zal plaatsvinden. Een werkelijke spectaculaire presentatie van licht en geluid op de gevel van de kathedraal – kijk voor een voorproefje op You Tube ( Son et Lumière cathedrale de reims le 7 mai 2011).

Kerstbubbels in Epernay

Reeds voor het 13e opeenvolgende jaar baadt het centrum van de champagne stad Epernay in een zee van kerstverlichting – dit jaar op 14, 15 en 16 december. De festiviteiten concentreren zich met name in de Avenue de Champagne – de hoofdstraat waar grote champagnehuizen gevestigd zijn. Optochten, drakendansen, shows, vuurwerk, proeverijen, rondleidingen door kelders en eetkraampjes maken onderdeel uit van het 3-daagse drukbezochte festival. De Grande Opening is op vrijdag, ter afsluiting vindt op zondag een optocht plaats van klassieke auto’s.

Leuk voor de kleintjes: tot 6 januari kan er geschaatst worden op een openlucht schaatsbaan en mocht je 23 december in Epernay zijn, dan is er een optocht met sledes van de Kerstman en kan men zich laten fotograferen in zijn grot.

Châlons-en-Champagne

Ook Châlons-en-Champagne is de moeite van een bezoek waard en niet alleen vanwege de kerstmarkten die van 5 – 23 december te bewonderen zijn. Er worden veel concerten, activiteiten voor kinderen, straattheater en kunstmanifestaties georganiseerd. Leuk voor kinderen: tussen 8 en 16 december wordt een kamp gebouwd met Indiaanse tipi’s en kampvuren met dagelijks shows en activiteiten.

Feeërieke kerstkribben autoroute lang 50 dorpjes

Bijzonder is de opstelling van kerstkribben die in zo’n 50 dorpjes en steden in de omgeving van Reims, Châlons-en-Champagne, Epernay en Fismes in de periode tussen 23 november en 30 december. Plaatselijke bewoners of verenigingen bouwen ze in allerlei vormen en maten, hetzij buiten en soms binnen in bijvoorbeeld een kerk. Sommige geven één scene weer en andere ruim 100 waaronder die in Magenta in de buurt van Epernay en die in Ville-en-Selve. Ook het gebruikte materiaal varieert enorm – soms zeer modern uitgevoerd en andere weer met de hand uit hout gesneden. Een aantal kerstkribben komt zelfs uit het buitenland.

Charleville-Mézières

De kerstmarkt in Charleville-Mézières vindt ieder jaar plaats op het mooie historische Place Ducale, waar dit jaar een kerstdorp verrijst van 5 – 24 december 2012.

Bijzondere kazen, champagne en kristal

Bent u de kerstdagen in de Champagne-Ardennen en u zoekt een bijzondere smaakbeleving? De stad Langres en kaas gaan hand in hand samen. De Langres is een gewassen korst kaas en heeft een uitgesproken smaak en geur. De bovenkant van de kaas is enigszins hol, aangezien de kaas niet wordt gekeerd tijdens de rijping. Dit wordt ‘fontaine’ genoemd. Hier wordt tijdens de rijping Marc de Bourgogne of Champagne op gegoten, waardoor de drank in het zuivel trekt. Dit geeft een bijzondere romige smaaksensatie. De Langres heeft een AOP erkenning (Appellation d’Origine Protege). Dit betekent dat deze kaas alleen gemaakt mag worden van melk uit de departementen Cote d’Or, Haute-Marne en de Vogezen.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Frankrijk

 

Reviews lezen over Frankrijk

Meer informatie over Frankrijk vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Frankrijk. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Reims

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.