Nederlanders op vakantie ondanks crisis

In totaal gingen Nederlanders in 2012 bijna 37 miljoen keer op vakantie: 18,1 miljoen vakanties werden in eigen land doorgebracht en zo’n 18,6 miljoen vakanties in het buitenland. In totaal besteedden Nederlanders bijna 16 miljard euro aan hun vakanties. Vergeleken met vorig jaar is het aantal vakanties licht gestegen terwijl de bestedingen aan reis en verblijf zijn gedaald. Dit blijkt uit de jaarresultaten van het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) van NBTC-NIPO Research.

Vakantie Nederland

Het aantal binnenlandse vakanties is het afgelopen vakantiejaar met zo’n 400.000 vakanties gestegen

Iets meer vakanties in eigen land

Het aantal binnenlandse vakanties is het afgelopen vakantiejaar met zo’n 400.000 vakanties gestegen naar 18,1 miljoen (+2%). Deze groei kwam geheel voor rekening van korte hotelvakanties. Dit aantal groeide met ruim een half miljoen naar een record van 3,9 miljoen vakanties (+17%). Het aantal kampeervakanties daalde – mede door het matige zomerweer – met 6% naar 4,6 miljoen vakanties. Het aantal vakanties in een bungalow bleef stabiel op zo’n 6,7 miljoen. Evenals voorgaande jaren waren de Noordzeebadplaatsen de populairste regio in eigen land; het aantal vakanties steeg met 5% naar 2,3 miljoen. Ook de Veluwe trok meer vakantiegangers (+11%) en plaatste zich met 2,1 miljoen vakanties op de tweede plaats. De Groningse, Friese en Drentse zandgronden staan op de derde plaats met bijna 2 miljoen vakanties.

Aantal buitenlandse vakanties stabiel

Het aantal vakanties naar het buitenland is het afgelopen jaar gestabiliseerd op 18,6 miljoen. Vergeleken met vorig jaar groeide het aantal vakanties naar het Middellandse Zeegebied met zo’n 5 procent, terwijl het aantal vakanties naar de rest van Europa daalde met zo’n 2 procent. Het aantal verre reizen stabiliseerde. Net als vorig jaar voert Duitsland de top tien van buitenlandse vakantiebestemmingen aan. Zo’n 3,4 miljoen vakanties werden bij onze oosterburen doorgebracht, wat een stijging betekent van 2 procent ten opzichte van 2011. Frankrijk, dat op de tweede plaats staat, zag het aantal vakanties met 5 procent dalen naar 2,8 miljoen vakanties. België neemt de derde plaats in beslag met ruim 1,8 miljoen vakanties.

Gemiddelde reissom lager

De gemiddelde reissom (dit zijn vooruitbetaalde bedragen voor accommodatie en/of vervoer) was afgelopen vakantiejaar 286 euro per persoon per vakantie. Ten opzichte van 2011 is dat een daling van zo’n 3 procent. In totaal gaven Nederlanders zo’n 15,7 miljard euro uit aan hun vakantie in 2012. Hiervan kwam ruim 2,8 miljard voor rekening van binnenlandse vakanties en 12,9 miljard voor buitenlandse vakanties.

Technische toelichting

NBTC-NIPO Research brengt het vakantiegedrag van de Nederlandse bevolking in kaart door middel van het ContinuVakantieOnderzoek (CVO). Het CVO is een grootschalig en representatief consumentenonderzoek. In het CVO wordt onder een vakantie verstaan: een verblijf buiten de eigen woning voor ontspanning of plezier met ten minste een overnachting. Het gaat daarbij zowel om binnen- als buitenlandse vakanties. Het onderzoeksjaar van het CVO 2012 liep van 1 oktober 2011 t/m 30 september 2012.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Nederland

 

Reviews lezen over Nederland

Meer informatie over Nederland vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Nederland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Nederland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.