Wilhelmina’s levensavond in Paleis Het Loo

Ter gelegenheid van het 50ste sterfjaar van koningin Wilhelmina (1880-1962) organiseert Paleis Het Loo van 28 november 2012 tot en met 7 april 2013 de tentoonstelling ‘Wilhelmina’s Levensavond’. Foto’s en unieke filmbeelden, kleding, schilderijen en voorwerpen schetsen een beeld van de laatste levensjaren van de oud-koningin. Zij trok zich na haar troonsafstand in 1948 tot haar overlijden in 1962 terug op haar zo geliefde Paleis Het Loo.

Paleis Het Loo Wilhelmina

Wilhelmina beschouwde Paleis Het Loo altijd als haar thuis

Inrichting Paleis Het Loo

In de Stallen staan Wilhelmina’s witte lijkkoets en haar schilderwagen opgesteld. In de Westvleugel van het paleis zijn kleding, meubelen en voorwerpen uit de kamers die zij in haar laatste levensfase bewoonde, bijeengebracht. Ook haar menwagentje is hier te bewonderen. Wilhelmina’s draagstoel en looprekje zijn ontroerende getuigenissen van een ouder wordende dame. Unieke, veelal nog nooit eerder vertoonde filmbeelden, ook in kleur, illustreren deze jaren op Het Loo. In de Kapel brengen filmopnames de defilés langs de baar opnieuw in herinnering.

Het Loo was Wilhemina’s ‘thuis’

Wilhelmina beschouwde Paleis Het Loo altijd als haar ‘thuis’. Na haar abdicatie in 1948 bewoonde ze er enkele bescheiden kamers, ver verwijderd van de officiële paleisvertrekken. Ze verruilde het dwingende dagprogramma van regerend vorst voor een ontspannen leven. Tot op hoge leeftijd schilderde ze en mende ze paarden in de bosrijke omgeving van Het Loo. Ook schreef ze haar religieuze pamfletten en haar boek ‘Eenzaam maar niet alleen’. Van dit boek worden alle denkbare uitgaven op Het Loo getoond.

Sterfdag 28 november 1962

Met het overlijden van Wilhelmina op 28 november 1962 eindigde een tijdperk. Voor vele oudere Nederlanders was zij ‘hun’ koningin gebleven, niet alleen vanwege de lange periode van haar regering (vijftig jaar), maar ook door de steun die zij had gegeven aan het ondergrondse verzet in het bezette Nederland. De beelden van de rouwstoet met de witte lijkkoets in Den Haag, op weg naar de Nieuwe Kerk van Delft, zijn in het collectieve geheugen verankerd.

Het paleis en de tuinen zijn grotendeels toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Helaas is de Kapel, die onderdeel uitmaakt van deze expositie, niet toegankelijk voor rolstoelen.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Apeldoorn

 

Reviews lezen over Apeldoorn

Meer informatie over Apeldoorn vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Apeldoorn. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Apeldoorn

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.