Kleine kerstmarkten net over de grens

De prachtig verlichte en sfeervolle Kerstmarkten in de steden Münster en Osnabrück; je moet er eens in je leven geweest zijn. Hartverwarmende wintersprookjes zijn het, fantastisch aangekleed, gezellig druk bezocht, groots en indrukwekkend en toch zo heerlijk knus. Geen wonder dat ze tot ver over de grenzen zo populair zijn.

Kerstmarkt Münster

De feeëriek verlichte en sfeervolle Kerstmarkten in de steden Münster en Osnabrück zijn altijd erg gezellig


Minder bekend, maar minstens zo leuk, zijn de decemberfeesten in kleinere plaatsen. Ingetogen en uitbundig tegelijk. Tijd voor een vrolijk en stemmig volksfeest met dezelfde betoverende ingrediënten als in de grote stad: fonkelende dennenbomen op het marktplein, kaarslicht, open vuren, flarden gewijde kerstmuziek, de geur van geroosterde kastanjes, iets lekkers aan het spit en kruidige glühwein. In zo’n dorpsgemeenschap is het feest van het jaar ook nog eens eigenwijs aangepast met een sympathieke – of een beetje gekke – plaatselijke gewoonte, die nu eenmaal bij Kerstmis hoort sinds grootmoeders tijd. Elke kerstmarkt is anders, ze zijn allemaal gemoedelijk en gegarandeerd goed voor het familiegevoel.

Bocholt

Gevarieerde, authentieke kerstmarkt op twee pleinen, voor het oude raadhuis en in het moderne winkelcentrum Shopping Arkaden.

Middeleeuwse Kerstmarkt Telgte

Uniek en wereldberoemd in Duitsland als de ‘Weihnachtsmarkt van de lichtjes in de bomen’. Thema middeleeuwen is in alles aanwezig: fakkels, vuur, zwaarden, houten decoraties, antieke smederijen en boekbinders, oer-lekkernijen als Reibekuchen, zwijn-aan-het-spit en gebakken appelringen.

Ibbenbüren on Ice

Zondermeer groots. Een kerstevenement van 44 dagen met als hoofdattractie het toernooi met 450 teams die ouderwets aan ‘eisstockschießen’ doen: een soort curling op ijs, maar dan met lange houten ‘fluitketels’. Randprogramma: ijsbaan voor schaatsers, gezellige warme kerstkramen. En let op: Sint & Piet aus Holland!

Warendorfer Weihnachtswäldchen

Zo idyllisch als de naam doet vermoeden: om je heen de schitterend verlichte gevels van historische koopmanshuizen rond de centrale Marktplatz in Warendorf, onder je voeten de tijdelijk aangelegde, zachte bosgrond van zand en dennennaalden.

Schüttorf

Het hele jaar pittoresk, met Weihnachten opgewaardeerd tot buitengewoon sprookjesachtig. Dankzij plaatselijke muziekverenigingen, lokale lekkernijen (van Schlesische Weißwurst tot gebak en Spekulatius!) en smaakvol gedecoreerde etalages. Grappig gebruik is het geluksspel met dobbelstenen ‘Knobeln’ om kleine prijzen: een taart, een kaasje, een flesje wijn.

Adventsmarkt bij Kasteel Raesfeld

Nog zo’n droomlocatie voor een superromantisch kerstfeest: zo’n 50 kraampjes rond de muren van het slot, in het schijnsel van kaarsen en fakkels. Met stemmige muziek en uitbundige fanfareklanken.
Datum: 1-4 december.

Nordhorn

Prachtig versierde houten kraampjes in de binnenstad, duizenden lichtjes als schitterend decor. Santa Claus heet hier Nikolaus en lijkt best een beetje op onze Sinterklaas.
Datum: de hele maand december kerstmarkt, 5 december traditionele Nikolausoptocht.

Weihnachtsmarkt

Weihnachtsmarkt van de lichtjes in de bomen heeft een Middeleeuws thema

Neuenhaus

Fijne combinatie van Weihnachtsmarkt, markt met oude ambachten, Sinterklaasfeest, blaasmuziekfestijn en extra sfeervolle koopzondag! Gezellige winterse kramen in de hoofdstraat en achter het oude raadhuis.

Bad Essen

Een plaatje. Op de monumentale Kirchplatz klinken kinderkoren en bazuingeschal. Te koop: zelfgebakken koekjes, zelfgeknutselde kerststalletjes en meer.

Iburger Advent

Zo heet de Weihnachtsmarkt in Iburg. Lekker veel nostalgie en kerstkippenvel in een van de mooiste stadjes van het Osnabrücker Land. Met een middeleeuws tintje: zeldzame oude muziekinstrumenten en Friar Tuck als gids.

Melle

Afwisselend programma met veel muziek en lekkere hapjes op de traditierijke Meller Weihnachtsmarkt, een oergezellig huttendorpje rond het historische gemeentehuis.

Bad Bentheim

Het kuuroord met mega-kasteel is een must in de winter: levendige kerstmarkt met vooral ambachtelijke producten, kinderkermis met antieke stoomcarrousel en ook hier: Nikolausknobeln! Op zaterdagmiddag.

Tierpark Nordhorn

Beestachtig leuk kerstspektakel op het groene terrein van de dierentuin. Middelpunten zijn Gasthaus De Mallejan en de weide aan de Vechte. Winterfeest met eettentjes, muziek, grote kerstbomen, kleine houten hutten. Koud genoeg? Dan is er een ijsbaan.
Datum: 8-16 december, vanaf 16 uur gratis entree dierentuin.

Zoo Osnabrück

Nog een dierentuin met ‘coole’ plannen. Zware concurrentie voor het oude stadscentrum, want: ijssculpturen hakken, ijsbar met ijskoude cocktails in glazen van ijs, exotische ontdekkingsreis voor kinderen en . . . kamelen die rood-witte kerstmutsen dragen.
Datum: eerste adventsweekend, 30 november-2 december, avonden vanaf 16:30 uur.

Schloss Fürstenau

Kerstidylle rond een sprookjesslot met slotgracht op een eilandje. Muziek in de balzaal, koren bij de kasteelmuur, kraampjes, een bekende actrice die sprookjes voorleest. Eregasten: Nikolaus en knecht Ruprecht.

Holte, Osnabrücker Land

Een adventsweekend lang verandert het dromerige dorp met vakwerkhuizen in een dromerig dorp met lichtjes, vuurschalen, kerstbomen, vreugdevuur met kookketel. Mooi gelegen ring van marktkramen rond de kerk, uitzicht op de rij oude gevels van de Kirchburg.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Duitsland

 

Reviews lezen over Duitsland

Meer informatie over Duitsland vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Duitsland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Duitsland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.