Europese Brassband in Utrecht

Op uitnodiging van het Utrecht Convention Bureau was het Executive Committee van de European Brass Band Association (EBBA) recent te gast in Utrecht. Tijdens een kort werkbezoek presenteerde de Domstad zijn kandidatuur voor de Europese Brassband Kampioenschappen 2018, waarvoor in mei jl. een bid werd uitgebracht. Het prestigieuze cultuurevenement past niet alleen in de ambitie van Utrecht om in 2018 Europese Culturele Hoofdstad te zijn, maar ook in de plannen van de stad zich de komende jaren te ontwikkelen tot centrum van de amateurmuziek!

Utrechtse grachten

Het bezoek werd afgesloten met een rondvaart door de Utrechtse grachten


Het werkbezoek van de EBBA-delegatie begon met een officiële ontvangst door cultuurwethouder Frits Lintmeijer op het Utrechtse stadhuis. Daarna werd een bezoek gebracht aan het Informatiecentrum Stationsgebied, waar directeur Nanette Ris van Muziekcentrum Vredenburg het gezelschap uitleg gaf over het nieuwe Muziekpaleis. Het complex gaat begin 2014 open en biedt plaats aan 7.500 bezoekers verdeeld over 5 zalen, waarvan de symfoniezaal (1.700 stoelen) de beoogde hoofdlocatie voor het kampioenschap is.
Voordat de delegatie intern vergaderde in de Domtoren (het symbool van Utrecht), werd het bezoek afgesloten met een rondvaart door de Utrechtse grachten. Toerisme Utrecht-directeur Ronald Trum vertelde daarbij over de mogelijkheden om rond het brassbandkampioenschap op allerlei locaties in de stad een muziekfestival te houden.

Utrecht bij uitstek geschikt

Utrecht is bij uitstek geschikt als locatie voor een grote cultuurevenementen als de Europese Brassband Kampioenschappen.

zegt manager Michiel van der Schaaf van Utrecht Marketing.

De stad ligt niet alleen centraal in Nederland en West-Europa, maar is ook prima bereikbaar en biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien heeft Utrecht met talloze koren, orkesten en toonaangevende evenementen zoals het Internationaal Kamermuziekfestival en het Festival Oude Muziek een lange muziektraditie.Ook op kopergebied blaast Utrecht al lange tijd zijn partijtje mee:

Bijvoorbeeld met het bekende Nationaal Brassbandfestival, dat in jaren ’80 en ’90 alle vooraanstaande bands naar ons land haalde en in heel Europa een goede reputatie had. Maar ook met een goede infrastructuur waarin partijen zoals het conservatorium, de Hogeschool voor de Kunsten en sectorinstituut Kunstfactor een belangrijke rol vervullen. En natuurlijk niet te vergeten Utrechtse brass-iconen zoals Colin Benders (Kyteman) en vernieuwende projecten, waarbij recent bijvoorbeeld de New Cool Collective nog te gast was.

Centrum voor amateurmuziek

vervolg Van der Schaaf

Met het nieuwe muziekpaleis beschikt Utrecht straks over een cultuurcomplex van internationale allure. Dat past natuurlijk in onze ambitie om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te zijn, maar los daarvan is het ook een springplank voor andere ontwikkelingen. Bijvoorbeeld om Utrecht te ontwikkelen tot een belangrijk centrum van de Europese amateurmuziek. Met het aantrekken van meer muziekorganisaties en kampioenschappen, maar ook met het ontwikkelen van nieuwe concepten en evenementen, goede cultuureducatie en talentontwikkeling willen we samen met zoveel mogelijk andere partijen in de stad en de sector daar de komende jaren flinke stappen in zetten.

EBBA bezoek

Het werkbezoek van de EBBA-delegatie was op meerdere plaatsen

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Utrecht

 

Reviews lezen over Utrecht

Meer informatie over Utrecht vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Utrecht. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Utrecht

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.