Middeleeuwse versiering

In de Late Middeleeuwen droegen mensen van alle rangen en standen bijzondere leren riemen, tassen, schoenen met uitbundige versieringen. Voor de elite van goud en zilver, voor de gewone man van een goedkoop goud- of zilverkleurig metaal. Met de expositie ‘Middeleeuws chic’ geeft het Rijksmuseum van Oudheden een beeld van deze middeleeuwse mode, die veel mooier was dan vaak wordt gedacht. De tentoonstelling is te zien van 23 november 2012 t/m 15 september 2013, op de afdeling ‘Archeologie van Nederland’.

Middeleeuwse riemen en tassen

In de Late Middeleeuwen droegen mensen van alle rangen en standen een hele versiering

Collectie

De collectie van het Rijksmuseum van Oudheden omvat ruim 1500 verschillende middeleeuwse stukjes sierbeslag uit de periode 1300-1600, onder meer op leren riemen, schoenen en tassen en is daarmee de omvangrijkste verzameling van Europa. Het grootste deel is gevonden in het ‘Verdronken Land’ van Zeeland en in Dordrecht. Wat opvalt is de grote diversiteit van het sierbeslag en de variatie in gebruik. Niet alleen werden riemen en accessoires met beslagwerk verstevigd, de metalen versieringen waren ook een uitgelezen medium om boodschappen en identiteit uit te dragen. Er was ruime keuze aan vormen, die bovendien modegevoelig waren. Zo zijn er allerlei geometrische motieven, bloemen en bladeren, gezichten van mensen, koppen van dieren, hemellichamen, gebouwen, gebruiksvoorwerpen, nagebootste wapenschildjes en namaakmunten. Er zitten opvallend veel letters en symbolen bij; van verwijzingen naar de liefde tot status en religie.


In de tentoonstelling zijn naast tientallen versierde leren riemen, tassen en schoenen ook hangers, broches en insignes te zien, uit eigen collectie en in bruikleen uit twaalf steden in Nederland en Vlaanderen. Het decor van de tentoonstelling laat afbeeldingen zien van schilderijen, handschriften en tapijten waarop de middeleeuwse elite pronkt met gouden en zilveren accessoires, zelfs op paardentuig en halsbanden van schoothondjes.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Nederland

 

Reviews lezen over Nederland

Meer informatie over Nederland vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Nederland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Leiden

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.