Burgemeesters zingen in Enkhuizen

De tentoonstelling rondom de Zuiderzee is geopend. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft 12 oktober 2012 op bijzondere wijze de nieuwe tentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee geopend. Na het welkomstwoord van algemeen directeur Stephan Warnik werd het filmpje de Zuiderzeeballade remix 2012 getoond. In dit filmpje brengen negen burgemeesters dit bekende lied ten gehore. Na een korte toespraak vroeg Jan Baas, burgemeester van Enkhuizen, de aanwezige Zuiderzeeburgemeesters de ballade nog een keer live te zingen.

Burgemeesters

Burgemeesters zingen Zuiderzeeballade in het Zuiderzeemuseum

Speciale actie openingsweekend

Bezoekers die tijdens het openingsweekend van 13 en 14 oktober een beschreven ansichtkaart van hun woonplaats meenamen, kregen een verrassing bij de kassa. Deze kaart konden zij op de Groeten uit… muur aan het begin van de tentoonstelling ophangen. Zes zalen tonen vervolgens de manier waarop mensen woonden, werkten en samenleefden in de verschillende Zuiderzeeplaatsen.

Knutselen en luisteren

Ook organiseert het museum dit weekend speciale activiteiten. Zaterdag mogen bezoekers van 10.00 tot 17.00 uur een bouwplaat van een woonhuis uit Zaandijk in elkaar knutselen. Vrijwilligers van Tapijtmuseum Genemuiden demonstreren hoe biezen- en kokosmatten gemaakt worden. Van 11.30 tot 16.00 uur is er ook een workshop wildbreien en broche haken. Op zondag kun je naast het knutselen van 10.30 tot 17.00 uur genieten van spannende voorleesverhalen over de Zuiderzee. Verder kunnen bezoekers onder begeleiding van een mandenmaakster visjes vlechten. Reis rondom de Zuiderzee wordt mede mogelijk gemaakt door het VSB fonds en de BankGiro Loterij.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2011 riep de ANWB het museum uit tot Het leukste uitje van Noord-Holland.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Nederland

 

Reviews lezen over Nederland

Meer informatie over Nederland vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Nederland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Nederland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.