Vlaanderen verkoopt Villa Maritza

Toerisme Vlaanderen heeft Villa Maritza, een beschermd monument op de zeedijk in Oostende, openbaar verkocht voor een bedrag van 1,3 miljoen euro. Bart Versluys van Versluys Bouwgroep is de nieuwe eigenaar van het pand. Toerisme Vlaanderen zal de ontvangen middelen investeren in nieuwe toeristische infrastructuurprojecten.

Villa Maritza

Villa Maritza, een beschermd monument op de zeedijk in Oostende, is verkocht door VVV Vlaanderen

Stijl

Toerisme Vlaanderen kreeg het historische gebouw met de opvallende granieten gevel in een mengstijl van neorenaissance en neobarok in de schoot geworpen in 1991 toen de Vlaamse Gemeenschap een aantal goederen met een toeristische bestemming overdroeg aan het toenmalige Vlaams Commissariaat-Generaal voor Toerisme. Toerisme Vlaanderen richtte de bovenste twee verdiepingen in als kantoorruimte, met respect voor het historisch karakter van het gebouw en interieur. Op de beneden en eerste verdieping was tot vorig jaar een restaurant gevestigd.

Geen toeristische bestemming meer

Toerisme Vlaanderen verkoopt dit historisch gebouw omdat het geen toeristische bestemming meer heeft, zeker niet nadat de uitbater zijn restaurant had stopgezet. De kerntaken van het agentschap zijn de promotie en ondersteuning van het toerisme in Vlaanderen en toerisme in het bereik brengen van zoveel mogelijk Vlamingen, ook als zij bijvoorbeeld lichamelijke of financiële beperkingen ondervinden. Villa Maritza past niet in die kernopdracht. Om redenen van efficiëntie en logistiek comfort had het agentschap zijn kantoor aan de kust eerder al verhuisd naar het gebouw van de Vlootdienst van het Vlaams Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust, nabij het station van Oostende. De kantoren en vergaderzalen in Villa Maritza waren ook nauwelijks toegankelijk voor personen met een handicap.

De opbrengt van de openbare verkoop gaat Toerisme Vlaanderen gebruiken om bijkomende investeringen in andere toeristische projecten te bekostigen.

Het gebouw langs de Albert I-promenade is een van de zeldzaam geworden voorbeelden van de luxueuze dijkhuizen uit het fin-de-siècle. Het herenhuis is waarschijnlijk in 1885 opgetrokken in opdracht van een industrieel uit Anderlecht. In het interieur is veel decoratie in neo-Lodewijk XVI-stijl uitgevoerd. Villa Maritza is beschermd als monument. De koper hoeft het geen toeristische bestemming te geven: het is geschikt voor kantoren, diensten, vrije beroepen, of een woon- horeca- en/of kleinhandelsfunctie.

De openbare verkoop van Villa Maritza eind september leverde geen voldoende hoog bod op. Nadien toonden nog verschillende kandidaat-kopers interesse. Toerisme Vlaanderen startte daarop onderhandelingen met drie ernstige kandidaten en kon die nu dus succesvol afronden.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Vlaanderen

 

Reviews lezen over Vlaanderen

Meer informatie over Vlaanderen vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Vlaanderen. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Vlaanderen

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.