Grote Kerstmarkt Kopenhagen

Grote Kerstmarkt Kopenhagen

Het park Tivoli in het centrum van Kopenhagen opent vanaf 16 november weer de jaarlijkse grote en sprookjesachtige kerstmarkt. Er wordt net als vorig jaar weer een Russisch tintje aan gegeven met onder andere een Tivoli-versie van de Basiliuskathedraal in Moskou. Het hele park wordt gezellig verlicht en versierd, alle attracties zijn open en er zijn tientallen kraampjes met Deense kerstdecoraties en -lekkernijen. Van 26 tot 30 december 2012 wordt het seizoen traditiegetrouw afgesloten met een grote vuurwerkshow.

Kerstmarkt in Kopenhagen

Het park Tivoli maakt weer plaats voor de sprookjesachtige kerstmarkt

Russisch tintje

Voor de achttiende keer zal het recreatiepark Tivoli in Kopenhagen in Denemarken medio november haar deuren openen om bezoekers in kerstsfeer te brengen. Net als vorig jaar, toen 900.000 mensen in november en december de grote kerstmarkt bezochten, geeft het park er een Russisch tintje aan met een eigen versie van de Basiliuskathedraal in Moskou met een 21 meter hoge toren en gestreepte uivormige koepels.

Balletvoorstelling De Notenkraker

In de aanloop naar kerst biedt Tivoli ook een serie voorstellingen van het beroemde ballet De Notenkraker met muziek van de Russische componist Peter Ilitsj Tsjajkowski. De choreografie van de voorstellingenreeks is van Peter Bo Bendixen, verbonden aan het Koninklijk Deens Ballet in Kopenhagen. De kostuums en de rekwisieten voor de reeks zijn ontworpen door de Deense vorstin Margrethe II, die al meer dan twintig jaar kleding en attributen voor toneel en ballet ontwerpt.
Voor het ballet zijn dansers van het bekende pantomimetheater van Tivoli uitgenodigd, aangevuld met dansers en danseressen uit alle delen van de wereld. Op 22 november om 19.00 uur is de première van de Notenkraker in de grote concertzaal van Tivoli. Daarna zijn er opvoeringen op woensdag en donderdag om 18.00 uur, op vrijdag om 16.30 uur, op zaterdag om 14.00 en 17.00 uur en op zondag om 14.00 uur. De laatste voorstelling is op 22 december.

Kerstman met slee en rendieren

Naast de Russische stad van 2000 m² is er volop aandacht voor de typisch Deense kerstsfeer (Julehygge) met kerstbomen, kraampjes, lekkernijen, gløgg, designdecoraties en duizenden lichtjes. Bezoekers kunnen de Kerstman ontmoeten rondom het Pantomime Theater en een tochtje maken in zijn slee met rendieren. Ook de zogenaamde Julenisser, de kabouters die in Denemarken de kerstman helpen, zijn te bewonderen.

Deense kerstsfeer

Er is volop aandacht voor de typisch Deense kerstsfeer (Julehygge) met kerstbomen, kraampjes, lekkernijen, noem maar op

Vuurwerkfestival

Het vuurwerkfestival in Tivoli van 26 tot 30 december is dit jaar grootser dan ooit. Tivoli start hiermee het aftellen tot het nieuwe jaar. Gunnar B. Knudsen is verantwoordelijk voor het vuurwerk. In het verleden verzorgde hij het feestvuurwerk voor de Deense Prins Henrik en won hij een gouden medaille op een vuurwerkwedstrijd in België.

Weetjes en feitjes ‘Kerst in Tivoli 2012’

  • De grootste kunstkerstboom van Denemarken, van 12 meter hoog, is te bewonderen op de Russische kathedraal
  • 1000 kerstbomen en drie kilometer aan kersttakken zorgen voor een geur van naaldbos
  • 50 kraampjes met Deense lekkernijen, designdecoraties en andere kerstartikelen
  • 9.730 liter gløgg (Deense gluhwein) op 32 pallets arriveert vóór de kerstopening in Tivoli
  • 161.350 æbleskiver (soort poffertjes, Deense kerstlekkerij) werden er vorig jaar verkocht tijdens de kerstmarkt in Tivoli
  • de wilgen in het park worden voorzien van 100.000 lichtjes
  • de kerstbomen in het park worden voorzien van 102.350 lichtjes
  • de kersttakken worden voorzien van 30.000 lichtjes en 35.000 kerstballen
  • 5 echte rendieren zijn te bekijken bij het Pantomime Theater
  • Tivoli fanfare-optocht op woensdag en zaterdag

Meer informatie

‘Kerst in Tivoli’ is geopend van 16 november tot 30 december 2012.
Tivoli opende in 1843 en biedt onder meer attracties, theatervoorstellingen, concerten en restaurants. Het park ligt in het centrum van Kopenhagen, tegenover het Centraal Station en nabij het Raadhuisplein en de lange winkelstraat Strøget. Kopenhagen ligt op ca 780 kilometer van Utrecht en is vanuit Nederland uitstekend bereikbaar per auto, trein en vliegtuig. Vanaf Schiphol is het slechts vijf kwartier vliegen.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Denemarken

 

Reviews lezen over Denemarken

Meer informatie over Denemarken vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Denemarken. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Denemarken

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.