De Gaasterlandse Natuurweek

De Gaasterlandse Natuurweek

Dit jaar wordt er extra uitgepakt wat betreft het programma van de Gaasterlandse Natuurweek omdat deze feestelijke week dit jaar 25 jaar bestaat. We organiseren daarom niet een maar twee weken vol met leuke, groene en duurzame activiteiten, welke leuk zijn voor volwassenen en kinderen. En we organiseren een aantal bijzondere jubileum-activiteiten zoals de Gaasterlandse Natuurwandeltocht. De Natuurweek duurt van zaterdag 13 tot en met zaterdag 27 oktober. Er wordt al druk gewerkt aan de voorbereidingen.

Jubileumactiviteit: Gaasterlandse Natuurwandeltocht

Speciaal voor het jubileum van de Gaasterlandse Natuurweek organiseren we op zaterdag 13 oktober de ‘Gaasterlandse Natuurwandeltocht’. Een wandeltocht langs de mooiste plekjes van Gaasterland. Al lopend wordt je verrast door verschillende scenes uit de historie van Gaasterland.

Je kunt kiezen uit drie afstanden, 25 km (start tussen 9.30 en 11.00) en 15 en 10 km (start tussen 11.00 en 13.00). De wandeltocht start en eindigt bij Mar en Klif, De Brink 4 in Oudemirdum. Als je de wandeltocht uitloopt krijg je een mooi aandenken.

Wandel- en fietsexcursies met de boswachter

Traditiegetrouw staan er weer verschillende wandel- en fietsexcursies op het programma, onder leiding van een boswachter of een natuurexpert. De excursies zijn geschikt voor jong en oud.

 • Een primeur! Op maandag 15 oktober en woensdag 24 oktober is er een wandel- en rolexcursie door de Bremer Wildernis. De tocht is leuk voor mensen die zelf mobiel zijn, maar ook heel geschikt voor mensen met een rolstoel, rollator of kinderen in een buggy.
 • Op dinsdag 16 oktober en maandag 22 oktober geeft de gids van It Fryske Gea een wandelexcursie door het Rijsterbos en de Slottuin in Rijs. Start is bij de hoofdingang.
 • Op woensdag 17 oktober en dinsdag 23 oktober is er een wandelexcursie o.l.v. een gids van Natuurmonumenten naar het Oudemirdumer Klif in Oudemirdum. Start is bij het pad naar het Klif (aan de Dollen in Oudemirdum)
 • Op donderdag 18 oktober en donderdag 25 oktober neemt IVN gids en oud-boswachter Goasse Hylkema u mee op de ‘Elf bomen fietstocht’ door de prachtige natuur van Gaasterland. Start is bij Mar en Klif, De Brink 4 in Oudemirdum.
 • Op zaterdag 20 oktober is er een wandelexcursie ‘Paddenstoelen’ door Gosse Haga. De start is bij Mar en Klif, de Brink 4 in Oudemirdum.

Alle excursies beginnen om 14.00 uur en duren ongeveer 2 uur. De excursies zijn gratis. Opgave is wel noodzakelijk en kan via www.gaasterlandsenatuurweek.nl of telefonisch via 0514-571777.

Uitgebreid kinderprogramma, voor en tijdens de herfstvakantie

 • Op woensdag 17 oktober om 13.00 is er een feestelijke opening van het nieuwe natuurpad voor kinderen het ‘Dassenpad’ in bos Elfbergen in Oudemirdum. Na de opening gaan de kinderen met de boswachter op zoek naar de sporen van de das!
 • Op vrijdag 19 oktober om 18.00 ‘De tocht met het Zilverelfje’ voor kinderen met de Do&Wi-Compagnie in bos Elfbergen in Oudemirdum.
 • Op zaterdag 20 oktober om 14.00 ‘Hippe heksenmiddag’ voor kinderen, met allerlei leuke spelletjes in het Lycklamabos.
 • Op maandag 22 oktober om 14.00 een workshop Insectenhotel maken in de kapschuur van It Fryske Gea.
 • Op dinsdag 23 oktober een Praamvaartocht voor kids van 10.00 – 12.30 en een kindermiddag Lampion maken in Bezoekerscentrum Mar en Klif (van 14.00 – 16.00).
 • Op woensdagmiddag 24 oktober de theatervoorstelling Ludo & de huilende rivier van kindertheater Ithaka. In het Rijsterbos, om 13.30.
 • Op donderdag 25 oktober om 14.00 een kindermiddag muziekinstrumenten maken van natuurlijke materialen, bij de Wildtskourre van It Fryske Gea en ’s avonds om 19.00 een lampionnenwandeling met de Do&Wi-compagnie.
 • Vrijdag 26 oktober is er voor de oudere jeugd (10 – 14 jaar) een workshop Natuurfotografie, startend bij Mar en Klif om 14.00.

Voor alle kinderactiviteiten zijn de kosten € 5 per kind. Bij de Praamvaartocht en het Kindertheater geldt dat ook begeleidende volwassenen € 5 betalen. Bij andere activiteiten kunnen zij gratis mee.
Bij alle kinderactiviteiten is opgave noodzakelijk. Dat kan via www.gaasterlandsenatuurweek.nl of via 0514-571777. Geef u op en laat u verrassen door de prachtige natuur van Gaasterland.

Groene Markt, 21 oktober in het Rijsterbos

Zondag 21 oktober is er van 11.00 tot 16.00 uur een sfeervolle Groene Markt in het Rijsterbos (hoofdingang Rijs). Samen met de gemeente Gaasterlân-Sleat heeft de organisatie dit jaar de Groene Markt wederom in het teken van duurzaamheid gezet. De Groene Markt is dit jaar dan ook weer tevens de Gaasterlandse Duurzaamheidsdag.
De markt is de gelegenheid om je op de hoogte te stellen van de mogelijkheden om je leven te verduurzamen … en om geld te besparen. Bovendien is het een heel gezellig uitje voor het hele gezin. De toegang is gratis.

Bos- en Zaagdag, 27 oktober in buitenmanege Elfbergen

Op de laatste dag van de 25e Gaasterlandse Natuurweek is het weer tijd voor de Bos- en Zaagdag. En… omdat het feest is pakken we ook met de bos- en zaagdag extra uit! Er zijn zaagshows, workshops, demonstraties en kinderactiviteiten, survivalactiviteiten en er wordt een SUPER verloting gehouden. Daarnaast wordt er een bijzondere demonstratie met een houtknip-machine gegeven door de familie Tigchelaar. Kom kijken hoe deze duurzame uitvinding werkt! De Bos- en Zaagdag is op 27 oktober bij de buitenmanege Elfbergen. De dag duurt van 10 – 16 uur en de toegang is gratis.

Nacht van de Nacht-wandeling

Dit jaar sluiten we de Gaasterlandse Natuurweek weer af met de Nacht van de Nacht-wandeling. En vanwege het jubileum van de natuurweek is het dit jaar wel een heel bijzondere! We wandelen door het donkere Rijsterbos, waar op verschillende plaatsen verrassende korte historische scenes over de historie van Gaasterland te zien zijn. De Nacht van de Nacht is op 27 oktober en start om 20.00. Deelname is gratis, maar opgave is wel noodzakelijk.

25 jaar Gaasterlandse Natuurweek!

De Nacht van de Nacht-wandeling is onderdeel van de Gaasterlandse Natuurweek, een week vol groene activiteiten voor jong en oud in de regio Gaasterland.

De Gaasterlandse Natuurweek wordt dit jaar voor de 25e keer georganiseerd. Vanwege dit jubileum is er een extra feestelijk programma, dat wel twee weken duurt – van 13 t/m 27 oktober – in plaats van één week. Het gehele programma van de Natuurweek is te vinden op de website.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Nederland

 

Reviews lezen over Nederland

Meer informatie over Nederland vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Nederland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Nederland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.