Sprookjes in Openluchtmuseum

Sprookjes in Openluchtmuseum

Kruip in de huid van arm óf rijk, beleef de geschiedenis en raak onder de indruk van mooie verhalen en sprookjes van alle tijden, in het Openluchtmuseum. Arme boeren en arbeiders konden vroeger vaak niet lezen of schrijven en vertelden verhalen uit hun hoofd. Ware verhalen over gewone ‘kleine’ mensen maar met grote daden. Vaak met een moraal, een boodschap ‘ter leering ende vermaeck’. Voorwerpen, maar ook verhalen en sprookjes zijn dragers van onze cultuur. Tijdens de maand van de geschiedenis – van 30 september t/m 28 oktober 2012 staan ze centraal in het Nederlands Openluchtmuseum.

Eeuwenoud en toch actueel

Rond het thema ‘Arm & Rijk’ organiseert het Nederlands Openluchtmuseum samen met het Arnhemse Sprookjesfestival een bijzonder programma. Sprookjes – volksverhalen – gaan over het leven van alledag, over dromen en fantasieën, over geluk, over goed en kwaad. En over de grootste angst van veel mensen: armoede en honger. In het Openluchtmuseum ervaar je hoe actueel deze eeuwenoude verhalen zijn!

Hoge hoed of simpele pet

Bezoekers kruipen in de huid van arm óf rijk en beleven de geschiedenis op een route door het park. Dat lot bepaalt de loop van je museumbezoek, de activiteiten die je doet en de verhalen die worden verteld. Eet je smeuïg witbrood, of moet je je zich behelpen met droge kapjes. In de ‘Overtuin’ drinken de rijken thee zoals het hoort. Ben je arm? Dan veeg je de paden. Zondag 30 sept en 7 okt en in de herfstvakantie van 13 t/m 28 oktober.

Vertelling: De Juffer van Blankenberg

In de boerderij uit het Drentse Zeijen betovert meesterverteller Niels Brandaan Cotterink jong en oud met een heidelegende over een bedrogen bruid. Zondag 30 sept 13.00 en 15.00 uur.

Knol d’Amour

De aardappel heeft in onze geschiedenis een onmisbare plek gekregen, maar hoe goed ken je deze veelzijdige knolsoort? Beleef het avontuur in Knol d’Amour en je aardappel zal nooit meer hetzelfde zijn! Van 13 t/m 17 oktober vanaf 12 uur, doorlopend.

Wandelende lezing: Snuffelen in de paperassen

Het Openluchtmuseum deed recent onderzoek naar 19e-eeuwse inboedels. Conservator Hans Piena wandelt met bezoekers door het park en vertelt wat de bewoners over hun bezittingen bij de notaris lieten vastleggen. Zondagen 7, 17 en 18 oktober 2012 – 12.00, 13.30 en 15.00 uur. Aanmelden via www.openluchtmuseum.nl

Lezing: Arie van den Berg over Sprookjes

Dichter, poëzierecensent (NRC) en cultuurhistorisch essayist Arie van den Berg, neemt u mee in een lezing over de achtergronden arm en rijk in sprookjes. Zondag 21 oktober, 13.30 uur.

Muziek

Op 27 oktober speelt muziekgroep Madlot tijdens de traditionele ‘slachtdag’ in het museum. Zij vertellen ook over historische bedelfeesten zoals Sint Maarten als de rijken hun bezittingen deelden met de armen.

Alle activiteiten

Kijk hier voor meer informatie voor alle activiteiten van het Openluchtmuseum.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Nederland

 

Reviews lezen over Nederland

Meer informatie over Nederland vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Nederland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Nederland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.