Heerlijke herfst op de Hamalandroute

Heerlijke herfst op de Hamalandroute

Wordt het een herfst met een gouden randje? Opeens zijn de dagen weer veel korter, het wordt weer kouder en de trui is alweer uit de kast gehaald. Gelukkig is de zon ons nog niet helemaal vergeten. De bossen in het grensgebied liggen in een gouden gloed. Wat is er nu heerlijker dan een lange wandeling door de mooie natuur en daarna in een gezellig café-restaurant bij de open haard een beker warme chocolademelk drinken? Misschien een goed idee om er een paar dagen op uit te trekken en nieuwe energie te tanken.

Geniet van de herfst met de autotocht Hamalandroute

Inspirerende combinatie

Een inspirerende combinatie van regionale cultuur en natuur biedt de grensoverschrijdende autotocht Hamalandroute. De 253 kilometer lange route is genoemd naar de Hamaven, een Germaanse stam die lang geleden in het huidige gebied van de Achterhoek, Twente en het westelijke Münsterland woonde. Deze autotocht is een goede aanleiding voor een cultuurhistorische ontdekkingstocht in de grensstreek.

Wijngaarden

Stap in de Groenlo Vestingstad Express naar de wijngaarden van de Achterhoek. De 20 wijnboeren worden gecoached door een ervaren wijnboer van de Moezel. Als je maar de goede wijnstokken voor het vochtige klimaat kiest en het goed aanpakt, dan kun je ook in Nederland een uitstekende wijn produceren. Proef de Solaris uit 2009 op wijngoed Schepershof en dan weet je waarom deze wijn de winnaar is van de gouden medaille voor Nederlandse wijn.

Natuur en geschiedenis

Een wandeling door een waterzuiveringsgebied klinkt saai? Niet als u kiest voor landgoed Het Lankheet in Haaksbergen. Het 800 jaar oude landgoed is tegenwoordig een proeftuin van de universiteit van Wageningen op het gebied van waterzuivering, energiewinning en klimaatbossen. Maak een wandeling door het landschap van de toekomst. Een interessante combinatie van natuur, geschiedenis en innovatie.

Genieten van het landschap

Een tochtje met een elektrische scooter vanuit Winterswijk is voor iedereen vanaf 21 jaar een must. Na een paar minuten heeft iedereen de kneepjes van het gas geven en remmen onder de knie en kun je met volle teugen genieten van het mooie landschap rondom Winterswijk. Op de hippe scooters zoef je geruisloos over de landweggetjes en bospaden en onderweg zijn er genoeg leuke cafeetjes voor een kop koffie met krentenbrood.

Hamalandmuseum

De gezamenlijke geschiedenis van het Hamaland wordt tastbaar in het Hamalandmuseum in Vreden. Het leven van alledag, de gebruiken en gewoontes en zelfs de taal waren lange tijd min of meer hetzelfde. Borduurwerkjes of hoofddeksels: de motieven en vormen komen zowel in de Achterhoek als in het Münsterland voor. Een bezoek aan het openluchtmuseum brengt het verleden weer tot leven.

Ook voor kinderen is er genoeg vertier

Klokken en hun klank

In het Glockenmuseum in de klokkenstad Gescher kun je niet alleen de klokken horen, je kunt ze ook voelen. Talrijke klokken representeren zo´n 900 jaar Westfaalse klokkengeschiedenis. Hoeveel werk het gieten van een klok is, wordt aan de hand van modellen en teksten duidelijk gemaakt. In de ‘Musikraum’ mogen bezoekers zelf ontdekken hoe klank ontstaat en beïnvloed wordt.

Openluchtwinkel

Op zondag 14 oktober verandert de binnenstad van Rhede (D) tijdens ‘Klumpensonntag’ in één grote openluchtwinkel. Onder het motto ‘winkelen, anders-dan-anders’ worden hoogwaardige producten voor dagelijks gebruik aangeboden door de plaatselijke makers van kunstnijverheid, gastronomen en detailhandel. Met talrijke attracties en lekkernijen voor jong en oud.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Nederland

 

Reviews lezen over Nederland

Meer informatie over Nederland vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Nederland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Nederland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.