400-jarig bestaan Amsterdamse grachten

400-jarig bestaan Amsterdamse grachten

In 2013 wordt het Metropool Amsterdam feest gehouden. Het feest wordt gevierd omdat de Amsterdamse grachten in 2013 400 jaar bestaan, en daarnaast zijn er ontzettend veel instituten die dat jaar jubileren. Amsterdam Marketing grijpt deze gelegenheid graag aan om Metropool Amsterdam het hele kalenderjaar een feestelijk imago te geven en de stad nog aantrekkelijker te maken. Er wordt een gevarieerde programmering geboden voor vele verschillende doelgroepen – jong en oud, bezoeker en bewoner, passant en investeerder. De jubilerende organisaties verbinden de rijke historie van Amsterdam actief met het moderne Amsterdam van 2013. Uit het zo omvangrijke programma worden festiviteiten rondom tien belangrijke iconen uitgelicht.

De Amsterdamse grachten bestaan in 2013 al 400 jaar

400 jaar grachten

In 2013 is het precies 400 jaar geleden dat Amsterdam begon met de aanleg van de inmiddels wereldberoemde grachtengordel. Vanwege dit jubileum, en het feit dat de grachtengordel in 2010 de status van UNESCO-werelderfgoed verkreeg, worden gedurende het feestelijke jaar allerlei activiteiten op en rondom de grachten georganiseerd.

Heropening Rijksmuseum

Het volledig gerenoveerde Rijksmuseum heropent 14 april 2013 na jaren van intensieve verbouwing haar deuren waardoor de wereldberoemde iconen van de Nederlandse kunst weer volledig gedeeld kunnen worden met kunstliefhebbers uit binnen- en buitenland.

125 jaar Concertgebouw

Het wereldberoemde Concertgebouw aan het Museumplein wordt jaarlijks door ruim 700.000 muziekliefhebbers bezocht. Zowel online als in en rondom het gebouw zullen gedurende 2013 oude tijden herleven in beeld en geluid. Ook wordt een aantal concerten live gestreamd en zo actief gedeeld met bewoners en bezoekers via projectieschermen verspreid over de hele stad.

125 jaar Koninklijk Concertgebouworkest

Dit gerenommeerde orkest viert haar 125-jarig jubileum met een groots wereldtournee over zes continenten. Naast de 65 steden die het orkest wereldwijd in dit jaar aan zal doen zijn ook 71 concerten ‘thuis’ gepland. Zo zal het Koninklijk Concertgebouworkest voor het eerst in zijn volle bezetting te gast zijn bij het Prinsengrachtconcert.

175 jaar Artis

Artis is niet alleen een beroemde dierentuin, maar ook een speeltuin, een achtertuin en een familietuin. Artis is op vele manieren te beleven en zal in dit jubileumjaar duizenden kleurrijke bloemen laten bloeien verspreid over het gehele park.

150 jaar afschaffing slavernij

De Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013 geeft als partner van de gemeente Amsterdam vorm aan de programmering met als hoogtepunt de nationale herdenking op 1 juli 2013. De programmering verbindt het heden met het verleden en biedt mogelijkheden samen met verschillende instellingen en groeperingen de vrijheid te vieren.

100 jaar Frans Hals Museum

De jubileumtentoonstelling ‘Frans Hals – oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan’ presenteert circa 50 topstukken van de schilder Frans Hals te midden van schilderijen van andere beroemde collega’s. Tevens opent het jubilerende museum een nieuwe permanente multimediale presentatie.

Nederland – Ruslandjaar 2013/Hermitage Amsterdam

2013 staat ook in het teken van de bijzondere relaties tussen Rusland, Nederland en Amsterdam. Al sinds de Gouden Eeuw zijn de twee landen belangrijke handelspartners. Bovendien inspireerde de Amsterdamse grachtengordel tsaar Peter de Grote tot het aanleggen van Petersburg en trouwde in de 19e eeuw een lid van het Nederlandse koningshuis met een dochter van de tsaar. In 2009 werd de landenrelatie bekroond met de opening van de Hermitage Amsterdam. In het jubileumjaar 2013 zal Hermitage Amsterdam een grote tentoonstelling wijden aan tsaar Peter de Grote.

225 jaar Felix Meritis

Gegoede burgers uit de stad Amsterdam met interesse voor kunst en wetenschap openden in 1788 Felix Meritis aan de Keizersgracht. Zo ontstond een ware Tempel van Verlichting en tot ver in de 19e eeuw werd dit pand gebruikt voor bijeenkomsten rondom literatuur, wetenschap en muziek. Vandaag de dag is het een Europees ontmoetingscentrum voor kunst, cultuur en wetenschap. Ter gelegenheid van dit jubileumjaar wordt 18 april 2013 het unieke Observatorium weer toegankelijk gemaakt voor het publiek met onder andere rondleidingen op het dak van dit bijzondere grachtenpand.

40 jaar en heropening Van Gogh Museum

Eind september sluit het Van Gogh Museum tijdelijk zijn deuren wegens een verbouwing. Gedurende een aantal maanden zal het belangrijkste deel van de collectie tijdelijk te zien zijn in Hermitage Amsterdam. Begin mei 2013 opent het drukbezochte museum haar deuren weer en kan de viering van 40 jaar Van Gogh Museum aan het Museumplein van start. Bovenstaande 10 iconen bieden al een breed scala aan festiviteiten in Metropool Amsterdam. Amsterdam Marketing zal, naast actieve ondersteuning van bovenstaande jubilea, een aanvullend programma presenteren met onder meer een feestelijke opening in januari voor alle bewoners, bezoekers en bedrijven van Metropool Amsterdam. Naast de vele activiteiten op en rond de grachten worden er ook andere evenementen in het leven geroepen zoals 24H Amsterdam, waarbij telkens een bepaald deel van de stad zich een geheel etmaal presenteert. Ook zal in de herfst van 2013 Chambres de Canaux plaatsvinden – een koppeling van het verleden met het heden aan de hand van een spraakmakende tentoonstelling van hedendaagse kunstenaars in verschillende grachtenpanden. Het 2013 programma wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners zoals KLM Royal Dutch Airlines. Kortom, 2013 belooft een heel bijzonder jaar te worden voor Metropool Amsterdam.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Amsterdam

 

Reviews lezen over Amsterdam

Meer informatie over Amsterdam vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Amsterdam. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Amsterdam

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.