Brazilië populair tijdens WK

Brazilië populair tijdens WK

Als Oranje zich weet te kwalificeren voor het WK Voetbal in Brazilië zal een groot deel van het Oranjelegioen in 2014 de oceaan oversteken om het Nederlands Elftal persoonlijk aan te moedigen. Er wordt verwacht dat tientallen voetbalsupporters het internationale sportevenement combineren met een verblijf in Brazilië, dat voor veel Nederlanders een geliefde vakantiebestemming is. Een heel bijzondere toeristentrekker is het Nederlandse erfgoed in de Braziliaanse speelsteden in het noordoosten van het land. De Nederlanders hebben hier in de Gouden Eeuw zichtbaar hun sporen nagelaten.

Populaire vakantiebestemming

Brazilië is voor steeds meer Nederlandse toeristen een populaire bestemming. Zo steeg het aantal Nederlanders dat in de afgelopen tien jaar naar het land afreisde van 28.105 naar 72.162 personen.

Veruit de meeste Nederlanders zijn positief over hun verblijf in Brazilië. Zij roemen de gastvrijheid van de bevolking, de gastronomie, de kwaliteit van de restaurants en goede accommodatie. Meer dan 9 op de 10 Nederlanders zijn dan ook van plan naar Brazilië terug te keren

zegt Marcelo Pedroso, directeur Internationale Markten van Embratur, het Nationaal Verkeersbureau van Brazilië.

Het WK Voetbal is een uitstekende mogelijkheid om kennis te maken met ons land. Zo is een aantal speelsteden een perfecte uitvalsbasis voor een excursie naar het Nederlandse erfgoed in Brazilië.


Recife: ‘Stad van Maurits’

Een groot deel van Brazilië – van São Luís tot Salvador – viel tussen 1630 en 1654 onder Nederlands gezag. Dit gezag werd door Prins Maurits van Nassau vanuit Recife uitgeoefend. De huidige hoofdstad van deelstaat Pernambuco droeg toen nog de naam Mauritsstad. Fort Oranje op het eiland Itamaracá, Fort Do Brum – naar de Nederlandse officier De Bruyn – en Fort Frederik Hendrik zijn tastbare herinneringen uit deze tijd. Onder de Hollanders werd in Recife de eerste synagoge van de Amerika’s – Synagoge Kahal zur Israel – gesticht.

Recife is gebouwd op de uiterwaarden van de rivieren Beberibe en Capibaribe en wordt in de volksmond het Venetië van Brazilië genoemd, vanwege het grote aantal bruggen in het stadscentrum. Nog steeds zijn veel Nederlandse invloeden zichtbaar, zoals de bestrating, de vele bruggen, typisch Amsterdamse huizen en kanalen.

In Recife wordt het Braziliaanse carnaval uitbundig gevierd. Bovendien zijn tal van stranden binnen handbereik, waarvan Boa Viagem het meest bekende is. In Recife staan tijdens het WK Voetbal vijf wedstrijden op het programma in het stadion dat nu wordt gebouwd in São Lourenço da Mata, dat plaats biedt aan 46.000 supporters.

Fortaleza: ideale uitvalsbasis voor watersport

Een andere bijzondere historische locatie bevindt zich in Fortaleza, hoofdstad van de staat Ceará in het noordoosten van Brazilië. Fortaleza is een verwijzing naar het imposante Fort Schoonenborch, dat de West Indische Compagnie hier in 1649 bouwde. Toen de Hollanders zich in 1654 aan de Portugezen overgaven, kwam het fort in Portugese handen. Zij doopten het om tot Forte de NossaSenhora de Assunção.

Door de eeuwen heen groeide Fortaleza uit tot een bruisende stad met Europese sfeer, beroemd om haar prachtige kustlijn en stranden als ideale uitvalsbasis voor watersport. Tijdens het WK biedt het voetbalstadion Castelão een onderkomen aan tienduizenden voetbalfans. Fortaleza heeft een capaciteit van ruim 25.000 hotelbedden.

‘Nieuw Amsterdam’ en het Fort Keulen

In 1501 landde de expeditie van Amerigo Vespucci op Kaap São Roque, op twintig kilometer van Natal: hoofdstad van de deelstaat Rio Grande do Norte. Om de belangen van zijn land te beschermen, besloot de Portugese gouverneur er in 1598 het fort Reis Magos te bouwen. Al snel vormde zich een nederzetting in de nabijheid van het vestingwerk: Natal. Tussen 1633 en 1654 was Natal in Nederlandse handen.

Zij doopten de stad om tot Nieuw Amsterdam en het fort tot Castello Keulen. Natal is een zeer geliefde vakantiebestemming en staat bekend als de Stad van de Zon, omdat de zon er meer dan 300 dagen per jaar schijnt. Het stadion João Cláudio de Vasconcelos Machado is het toneel van vier wedstrijden tijdens het WK Voetbal en biedt plaats aan ruim 42.600 toeschouwers.

Salvador

Salvador – opgericht in 1549 – was tot 1763 de eerste hoofdstad van Brazilië. De historische bovenstad is in 1985 door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed en is in 1990 volledig gerestaureerd. De stad dankt zijn volledige naam – Salvador da Bahia of Heilige Verlosser van de Allerheiligenbaai – aan het feit dat de Portugezen de baai binnenvoeren op de Dag van Allerheiligen.

Salvador is verschillende keren vanuit Recife aangevallen door de Hollanders, die de stad tussen 1624-1625 en 1646-1647 kortstondig bezetten. De stad is beroemd om haar prachtige historische stadscentrum en prachtige stranden. Salvador is bovendien het decor van één van de meest levendige straatcarnavals van Brazilië met haar bekende trios-elétricos, praalwagens die als podium dienen voor muzikanten. Bekend van Salvador is ook de capoeira, een van oorsprong Afrikaanse vechtsport die tegenwoordig vooral wordt uitgevoerd als dans.

Tegenwoordig is Salvador hoofdstad van de deelstaat Bahia en na São Paulo en Rio de Janeiro de derde stad van Brazilië. Het stadion Fonte Nova is tijdens het WK het decor van zes wedstrijden: vier in de eerste ronde, één in de achtste finales en één in de kwartfinales.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Brazilie

 

Reviews lezen over Brazilië

Meer informatie over Brazilië vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Brazilië. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Brazilië

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.