Expositie ‘Van begin tot Eindhoven’

Van 4 november 2012 t/m 28 februari 2013 presenteert Eindhoven museum in de Steentjeskerk de expositie ‘Van begin tot Eindhoven’ De expositie laat Marcus, een tienjarig uit 1312, en Mo, een jongere uit 2012, het het verhaal vertellen van hoe Eindhoven in hun tijd was. De expositie wil bezoekers vragen zich te verplaatsen in de belevingswereld van jongeren uit het verleden, het heden en de toekomst. Door een actief evenementenprogramma biedt de tentoonstelling een bijzonder beeld en afwisselende invalshoeken.
Marcus:

Jullie vonden mij terug onder het Catharinaplein.

Zo begint het verhaal van Marcus van Endehoven. Marcus, een jongen die zeven eeuwen geleden leefde in het stadje Endehoven (de voorloper van Eindhoven). Zijn botten werden gevonden op de plaats waar vroeger de stadskerk stond. Wat zou hij bespreken met Mo, de Eindhovense jongen van nu? Is er veel veranderd? Of zijn er dingen die van alle tijden zijn?

Levendig evenementenprogramma

Eindhoven Museum heeft zich verdiept in het leven van de twee jonge Eindhovenaren. Samen met Dynamo, hét Eindhovense jongerencentrum van vandaag, organiseert het museum een expositie met een levendig evenementenprogramma. Tussen de historische en eigentijdse objecten die tentoongesteld worden, betreden dansgroepen, toneelverenigingen, sportclubs en levende geschiedenisgroepen het podium.

De wereld van Marcus

De opgravingen onder het Catharinaplein gaven veel informatie over het leven in de eerste jaren van de stad. Endehoven was een klein vestingstadje in een rustig Kempenland, vrij dankzij de stadsrechten. God regeerde de wereld, tradities bepaalden het leven. De wereld van Marcus was overzichtelijk.

De wereld van Mo

Hoe anders is dat voor Mo? Hij is inwoner van een internationale stad. Hij eet groenten uit Afrika, fruit uit Zuid-Amerika. Op school leert hij Engels en thuis heeft hij een kast vol speelgoed. En natuurlijk een smart Phone om dag en nacht te kunnen whatsappen en praten met zijn honderden vrienden van over de hele wereld. En toch hebben Marcus en Mo het misschien over dezelfde dingen. Hoe versier je een meisje? Wat voor kleren trek je aan als je uitgaat? Wat moet je nou met een strenge vader?

Van begin tot Eindhoven

De expositie “Van begin tot Eindhoven” is de eerste expositie van Eindhoven Museum, de nieuwe organisatie die ontstaan is vanuit Museum Kempenland Eindhoven en Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven. De actieve geschiedenisbeleving aan de ene kant en de omvangrijke museumcollectie aan de andere kant geven samen een compleet en dynamisch beeld van het dagelijks leven “Van begin tot Eindhoven”. De expositie is geopend op woensdagen, vrijdagen, zaterdagen en zondagen.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Eindhoven

 

Reviews lezen over Eindhoven

Meer informatie over Eindhoven vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Eindhoven. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Eindhoven

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.