Eynderhoof in Nederweert houdt dag van de imker

Eynderhoof in Nederweert houdt dag van de imker

Eynderhoof aan het Milderspaat in Nederweert-Eind staat op zondag 29 juli vanaf 13.00 uur geheel in het teken van de bij en Imker. Wilt u alles weten over imkers en bijen en dit van dichtbij meemaken, kom dan naar deze dag van de imker.

Wat doet een imker allemaal?

Een imker verzorgt z’n bijen en probeert zoveel mogelijk honing en broed te krijgen. Honing om te consumeren, eventueel te verkopen als er voldoende is. Broed om het volk zo sterk en zo groot mogelijk te maken.


Kan de imker dat?

Ja,tenminste als het allemaal ‘n beetje wil lukken wel, maar hij is van veel dingen toch afhankelijk. Een daarvan is het weer. Dat wil niet zeggen dat wanneer het regent er geen broed komt. Dat gaat in de regel gewoon door.
Wat de honing betreft zijn de bij en de imker afhankelijk van hetgeen de bloem aan nectar afgeeft. Dat is ook weer afhankelijk van het weer. We gaan er vanuit dat het over het algemeen redelijk tot mooi weer wordt.

De Winter

In de winter hoeft de imker niet zoveel te doen aan de bijenstand en de bijen. Wel moet hij alles goed in de gaten houden. Kijken of er geen abnormale dingen gebeuren rond of in de bijenstand. Het repareren en verzorgen houdt in dat de kasten die niet in gebruik zijn, gerepareerd moeten worden als dat nodig is. De kasten moeten

Voorjaar

De tijd dat de imker bijna niet meer op z’n stoel kan blijven zitten. Dan begint de spannende tijd weer voorzien worden van een nieuw verflaagje en de raampjes voorzien van nieuwe kunstraat. Dus alles moet weer klaar gemaakt worden voor het voorjaar, dan waagt de imker een blik in de bijenkast, tenminste als het niet te koud is. Het kan in die tijd nog behoorlijk koud zijn dus daar moet de imker wel op letten

Waar kijkt de Imker naar?

Op de eerste plaats of er nog voldoende voer aanwezig is en of er nog een koningin aanwezig is. Hoe ziet hij dat allemaal? Dat is een kwestie van ervaring en kennis van de imker. Dit controleren gebeurt eigenlijk het gehele jaar door, dit moet ook wel want er kan van alles gebeuren, de koningin kan sterven en kan geroofd worden door andere bijen, dus dat andere bijen die niet in de kast thuis horen de honing komt stelen etc. Wat belangrijk is dat er een goed leggende koningin aanwezig is en er moet voldoende voer aanwezig zijn. Is er niet voldoende voer aanwezig dan moeten de bijen bijgevoerd worden door de imker. Dat doet hij door een voerbakje met opgeloste suiker te plaatsen boven op de kast. Wel moet hij zorgen dat de bijen erbij kunnen natuurlijk. Dit bijvoeren gebeurt alleen als er nog niets te halen is in de natuur, als er nog geen bloemen zijn die nectar afgeven. In de meeste gevallen is dat ook nog niet want in het voorjaar zijn er maar weinig bloeiende planten of struiken en bomen. Kijk in het voorjaar maar eens om je heen. Een van de weinige struiken of bomen die bloeien zijn de wilgen (bekend door de wilgenkatjes). Ook de krokus staat in bloei. Die is ook erg gewild door de bijen.

Is er geen koningin aanwezig zal de imker er een moeten inzetten, dat gaat zo maar niet, daar komt heel wat bij kijken, hier is het vakmanschap van de imker heel belangrijk, hij moet onder andere weten in welke staat het bijenvolk is, is het groot genoeg om een koningin er in te zetten, of kan hij het bijenvolk zonder koningin bij een ander bijenvolk voegen, dat zijn vragen die bij de imker op dat moment opkomen en waar hij op dat moment over moet beslissen. Er spelen nog meer factoren mee, dat kan of is voor iedere imker weer anders.

Hoe vinden bijen hun plek terug?

Bijen oriënteren zich op diverse voorwerpen in de omgeving van hun verblijf of woning.
Zij oriënteren zich ook op de zon dus op het ultraviolet licht. Is de zon door omstandigheden niet aanwezig b.v. als de bijen in broeikasten geplaatst zijn onder glas of plastic daar kan het ultraviolet licht niet komen, dan oriënteren zij zich in hoofdzaak op de omgeving. De imker kan daar veel aan doen door b.v. paaltjes te plaatsen of struiken te planten maar ook en dat is eigenlijk nog het beste de invliegklep van de woning een bepaalde kleur te geven, de bijen kunnen dan perfect hun huisje terug vinden.
Dus ben er bij deze dag.

Openingstijden

Eynderhoof is open van 13.00u tot 17.00 geopend. Entree: € 5,- voor volwassenen en € 2,- voor kinderen.

Meer informatie bij de Verkeersbureau van Nederland

 

Reviews lezen over Nederland

Meer informatie over Nederland vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Nederland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Nederland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.