Ontdek Tsjechië opnieuw door design Villa Tugendhat

Ontdek Tsjechië opnieuw door design Villa Tugendhat

In Tsjechië is een bezoek naar Villa Tugendhad zeker de moeite waard. Deze Villa ligt in de stad Brno, na Praag de grootste stad van Tsjechië. Dit bijzondere pand dateert uit 1928 en behoort sinds 2001 als enige moderne architectonische Tsjechische vertegenwoordiger tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. Onlangs onderging Villa Tugendhat een renovatie en sinds begin dit jaar is de Villa geopend voor het publiek.
Tsjechie Villa Tugendhat

Tijd ver voorruit

Villa Tugendhat mixt het beste van twee werelden: de charme van weleer met moderne elementen. De unieke constructie, vormgeving, technische huisvesting en inrichting maakte van Villa Tugendhat een modern onderkomen. Zo werd er in de villa een volledig elektrisch aangedreven ramenopener, een airconditioning systeem en een automatische deuropener in de entree geïnstalleerd. Elementen die ervoor zorgden dat het familiehuis van alle moderne snufjes voorzien was.


Geschiedenis

Villa Tugendhat werd in 1928 ontworpen door de Duitse architect Ludwig Miese op aanvraag van Fritz Tugendhat, de eigenaar van Brno’s grootste textielfabriek. Lang kon Tugendhat niet genieten van zijn nieuwe onderkomen: hij vluchtte met zijn familie in 1938 voor de Nazi’s. Het pand deed jarenlang dienst als Nazi-onderkomen en werd tot slot verwoest door het Russische Rode Leger. Pas in 1980 kwam het in eigendom van de stad Brno in Tsjechië die het renoveerde. Villa Tugendhat werd een gastenverblijf totdat het in 2001 een plek kreeg als enige moderne architectonische Tsjechische vertegenwoordiger op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Interieur design

Vergaap je aan het innovatieve design van het voormalige familiehuis uit 1928. Ludwig ontwierp het in samenwerking met zijn collega’s Lilly Reich en Sergius Ruegenberg. Het interieur kenmerkt zich door een mix van industrieel met exotische houtsoorten. Buisvormige, stalen meubelstukken als de ‘Tugendhat’ fauteuils, de ‘Brno’ stoelen van wit schapenleer en Barcelona banken worden afgewisseld met een massieve eettafel van zwart gepolijst perenhout. Een smaragdgroene leren kruk en een rood fluwelen stoel, die de sobere inrichting een kleuraccent geven, zijn slechts een aantal voorbeelden van een zeer bijzondere inrichting.

Researchcentrum

Bezoekers die geïnteresseerd zijn in het technische verhaal achter Villa Tugendhat kunnen in het vernieuwde researchcentrum een uniek kijkje nemen. Bezoek de machinekamer van het luchtverdelingsysteem, of de zogenaamde ‘mottenwerende’ kamer waar bontjassen opgeslagen zijn en waar de voormalige appartementen van het personeel zich bevinden. Kom na een dag in Villa Tugendhat bij in de aangrenzende tuin en vergeet vooral het uitzicht over Brno niet.

Praktische informatie

Met de trein reis je al vanaf Praag in 3 uur naar Brno. Villa Tugendhat is van dinsdag t/m zondag te bezoeken van 10.00 uur – 18.00 uur. Entree vanaf €13,60 voor een tour (1,5 uur).

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Tsjechië

 

Reviews lezen over Tsjechië

Meer informatie over Tsjechië vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Tsjechië. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Tsjechië

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.