Festival de Ommegang Brussel

Festival de Ommegang Brussel

In Brussel, België wordt dit jaar van 3 tot 5 juli wel een heel bijzonder feest gevierd. Op deze dagen vertrekt de Ommegang om 20.00 uur stipt van het Koningsplein in Brussel naar de Grote Markt. De Ommegang betekent letterlijk een ‘rondgang’ en is het oudste schouwspel in Brussel welke de geschiedenis in de stad doet herbeleven. De feestelijke optocht herdenkt het bezoek van Keizer Karel aan Brussel in 1549. Meer dan 1400 figuranten steken zich in historisch kostuum en gaan terug in de tijd naar het Middeleeuwse Brussel.
In Brussel, Belgie vindt elk jaar een feestelijke middeleeuwse optocht plaats

De stoet in Brussel

Op dinsdag 3 juli en donderdag 5 juli vertrekt de stoet, de ‘Ommegang’, om 20:00 uur van de Coudenberg op het Koningsplein naar de Grote Markt. Van 21:00 tot 23:00 uur vindt op de Grote Markt een kleurrijk spektakel plaats. Sinds 2010 vertrekt een deel van de Ommegang aan de Coudenberg in de richting van de Grote Zavel. Deze groep bestaat uit Keizer Karel zelf, zijn zoon Filips II, een twintigtal vaandeldragers te paard en wachters. De tickets om het spektakel bij te wonen zijn te koop via de website www.ommegang.be.


Steekspelen op de Zavel

Op 3, 4 en 5 juli wordt op de Grote Zavel in Brussel, Wallonië een middeleeuws dorp opgebouwd. Er is een middeleeuwse markt. Ambachtslieden zoals een chirurgijn, barbier en smid, installeren zich en vertonen hun kunsten. Op het plein vinden activiteiten plaats zoals een wedstrijd voor kruisboogschutters, gevechten van ridders te voet en steekspelen te paard. Valkeniers geven demonstraties met roofvogels.

In Brussel feesten zoals Keizer Karel

Op 3 en 5 juli kunt u aanschuiven bij de themamaaltijd ‘Keizer Karel en de feesten aan het Bourgondische hof’ in het kader van Brusselicious, het Jaar van de Gastronomie in Brussel. U krijgt een Bourgondisch menu voorgeschoteld in de onderaardse gewelven van de Coudenberg, overblijfselen van de residentie van Keizer Karel in Brussel. Dit ontdekkingsmenu is samengesteld in de grootse stijl van die tijd door het Centrum voor Historische Gastronomie en wordt opgediend van 18:00 tot 20:00 uur. Na deze maaltijd en een bezoek aan de archeologische site wordt u uitgenodigd voor de opening van de festiviteiten. De stoet van de Ommegang start om 20:00 uur stipt op het Koningsplein en stapt naar de Grote Markt waar de feestelijkheden een uur later worden voortgezet. Meer details over het themadiner vindt u op www.brusselicious.be.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Brussel

 

Reviews lezen over België

Meer informatie over België vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar België. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van België

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.