Ierse spoorlijn wordt succesvolle wandelroute

Ierse spoorlijn wordt succesvolle wandelroute

Langs de kust in West Ierland is een meer dan honderd jaar oude spoorlijn verbouwd tot een prachtig wandel- en fietspad: The Greenway. Fietsers en wandelaars kunnen langs de route niet alleen genieten van het adembenemende landschap, maar kunnen ook kennis maken met heerlijke Ierse streekproducten. Op 18 juni 2011 is deze 42 kilometer lange route tussen Westport en Achill al geopend en inmiddels een groot succes gebleken. De vele toeristen die afkomen op dit prachtige pad stimuleren de lokale economie. Het toerisme stimuleert de lokale economie. In nog geen jaar tijd heeft de Greenway al ruim 1 miljoen euro opgebracht. Ook de werkgelegenheid wordt gestimuleerd door dit pad. Maar liefst 130 mensen vonden een baan dankzij dit succesvolle pad.
The Greenway: succesvolle wandel- en fietsroute in West Ierland

Een parcours vol verrassingen

De Greenway is een niet te missen hoogtepunt tijdens een reis door het westen van Ierland. Bezoekers maken kennis met het idyllische landschap en omdat het parcours op de vlakke bedding van een oude spoorlijn ligt, is de route voor iedereen goed te doen. Er kan maximaal genoten worden van de spectaculaire Nephin Mountains of van de panoramische vergezichten over de Clew Baai. Langs het fiets- of wandeltraject zijn diverse cultuurhistorische bezienswaardigheden en sfeervolle stadjes te bewonderen, zoals de zeven bogen brug over de Black Oak rivier, het kasteel van Rockfleet of de Dominicaanse abdij uit de 17de eeuw. Sommige plaatsen langs het traject, zoals Mulranny, zijn omwille van hun toeristisch aanbod door de Europese Gemeenschap uitgeroepen tot Destination of Excellence. Wie 42 kilometer fietsen te veel vindt, kan kleinere stukken van de route fietsen. Huurfietsen kunnen op diverse plaatsen opgehaald of ingeleverd worden.

 

Gourmet Greenway

Langs de Greenway kan fietsen en wandelen gecombineerd worden met een heel aantrekkelijk extraatje, namelijk met de ambachtelijke streekproducten die in plaatsen als Mulranny, Newport, Westport en Achill op de menukaart staan of in winkels en boerderijen worden verkocht. De Greenway wordt op die manier de Gourmet Greenway.

Langs het traject fietsen of wandelen vakantiegangers van de ene lekkernij naar de andere. In Newport is het moeilijk om niet te stoppen bij Kelly’s Butchers, waar sinds 1930 de heerlijkste worsten en de black & white puddings worden vervaardigd. In het dorpje Carrowholly, nabij Westport, kunnen kazen met notensmaak worden geproefd en voor een langere stop is het gezellige Port Mor Restaurant een uitstekende optie in hartje Westport. Wie op zoek is naar een goede overnachtingsplaats, kan terecht in het Mulranny Park Hotel waar het Nephin restaurant trakteert op zeezicht. Dit restaurant staat in de Bridgestone Guide, de Top 100 restaurants van Ierland 2012.

Actieve vakantie langs de Greenway

Langs de Greenway in het Westen van Ierland kan fietsen of wandelen eenvoudig gecombineerd worden met andere sporten. Op deze manier is het zelfs mogelijk om een langere actieve vakantie te organiseren. Zin in vissen, kite surfen, zeilen, paardrijden, windsurfen, rotsklimmen, kajak of andere sportieve buitenactiviteiten? In de Mayo regio zijn er op verschillende plaatsen materialen te huur voor deze activiteiten, al dan niet met professionele begeleiders.

Met het Greenway project heeft men in Ierland een interessante link weten te leggen tussen het verleden en het heden. De exploitatie van een veilig fiets- en wandelpad, op een oud spoortraject, is een originele manier om reizigers het mooiste van de westkust van Ierland te tonen. Bekijk hier een interactieve route kaart van de Greenway Route: http://www.mulrannyparkhotel.ie

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Ierland

 

Reviews lezen over Ierland

Meer informatie over Ierland vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Ierland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Ierland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.