Fietsen, wandelen en paardrijden in Franse regio Haute-Marne

Fietsen, wandelen en paardrijden in Franse regio Haute-Marne

Met zo’n 5000 kilometer aan bewegwijzerde paden en 450 km aan fietsroutes is de regio Champagne-Ardennen uitstekend per fiets of wandelend te verkennen. Dat geldt zeker voor het departement Haute-Marne, een van de vier departementen die samen de Champagne-Ardennen vormen. De twee regio’s bij uitstek in de Haute-Marne om fietsend te ontdekken zijn le Lac du Der en le Pays de Langres.

Het Lac du Der is met zijn oppervlakte van 4800 hectare een van de grootste stuwmeren van Europa. Ook voor paardrijvakanties is de Haute-Marne een zeer geschikte bestemming; de streek heeft 1800km aan ruiterpaden. Bijzonder zijn de ‘boomnesten’ waar je tijdens een wandelvakantie kunt overnachten. Van deze actieve vakanties zijn ook wandelroutes te downloaden. Bij de VVV’s van Haute-Marne is ook het fietsboekje ‘La Haute-Marne à vélo’ te koop met 24 routes.

Voies vertes

Leuke fiets-, wandel- of skateroutes zijn de zogenoemde ‘voies vertes’: dit zijn oude jaagpaden die langs de talloze kanalen en oude spoorwegtracés lopen. Een daarvan is de 38km lange route rondom het meer van de Der. Het meer – dat officieel le Lac du Der Chantecoq heet – werd in 1974 aangelegd om het waterniveau van de Seine en de Marne te reguleren en is inmiddels een van de top attracties geworden.
Een andere populaire ‘groene weg’ is la voie vertes du Pays de Langres die over een voormalige spoorbaan loopt.

Slapen in boomhutten

Met zo’n 108 bewegwijzerde wandelpaden is er ook voor wandelaars een grote keuze. Afstanden variëren van 5 tot en met 28 km en wanneer men verschillende routes aan elkaar koppelt kan men meerdaagse wandeltochten maken. Origineel zijn de ‘nids d’Amorey’, 3 boomhutten die in de vorm van een nest op een hoogte van 3 meter op palen gebouwd zijn. Iedere hut beschikt over een matras, gasstel en kampeergerei. De boomnesten liggen in de buurt van het plaatsje Auberive in het zuiden van de Haute-Marne. Reserveren kan via goustiaux@wanadoo.fr.

Bereikbaarheid en route naar Haute-Marne

De Haute-Marne ligt in het zuidoosten van de Champagne-Ardennen met onder meer de plaatsen Chaumont en de mooie stad Langres met 3,5km aan stadsmuren. Afstand vanaf Utrecht tot de belangrijkste stad Chaumont is ongeveer 600km. Met de trein is Chaumont via Parijs ook goed te bereiken. Boek uw treintickets vooraf op nshispeed.nl.


 

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Frankrijk

 

Reviews lezen over Haute-Marne

Meer informatie over Haute-Marne vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Haute-Marne. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Haute-Marne

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.