Carnavals kriebels in Maastricht

Carnavals kriebels in Maastricht

Van zondag 19 t/m dinsdag 21 februari 2012 bruist het weer in Maastricht, dé carnavalsstad van Nederland. Drie dagen lang neemt de ‘vorst der zotten’ de stadsprins met prinselijk entourage en kolderiek protocol het voortouw in de carnavalsfestiviteiten en komt het vastelaovend vierend volk weer samen.
Sinds de 11e van de 11e zijn er weer volop carnavalskriebels te bespeuren en is men druk in de weer geweest met de kostuums, materialen en wagens voor de carnavalsoptocht ‘Boonte Störrem’.

Carneval kostuums

Carnaval in Maastricht betekent bijzonder veel aandacht en liefde voor het maken van de kostuums (‘pekskes’) en schmink. De meest prachtige creaties zijn voor iedereen te bewonderen op straat of maken hun opwachting tijdens de diverse optochten. Aangezien het Maastrichtse carnaval naar Rijnlandse traditie grotendeels buiten op straat plaatsvindt, is de stad volledig gehuld in de drie officiële kleuren; rood, geel en groen. Daarnaast zorgen ‘Zate Hermeniekes’ op bijna elke hoek van de straat voor voldoende sfeer en muziek.

LET OP: Voor inwoners van de stad vanzelfsprekend, maar voor bezoekers is het belangrijk om te weten dat verschillende bedrijven en instellingen aangepast openingstijden kennen tijdens carnaval. Zo zijn veel bedrijven, musea, culturele instellingen en winkels gesloten. Meer info bij de VVV van Maastricht en op www.tempeleers.nl.

Waar wordt carnaval gevierd in Maastricht

Prins carnaval bezoekt iedere avond met zijn gevolg een aantal cafés, vaak al staande dansend op het buffet. Hij heeft altijd twee extra begeleiders bij zich, dat zijn twee leden van de Kachelpiepers, het Garde Regiment van de Prins. Voor wie wil weten waar carnaval in Maastricht gevierd wordt onderstaand een aantal tips!

 • De Stationsstraat/Wyck: Voor velen de ‘toegangspoort tot carnavalvierend Maastricht’ met onderweg genoeg gezellige cafeetjes.
 • Het Stokstraatkwartier: Loop naast ‘In de Karkol’ o.a. ook Grand Café In de Moriaan (het kleinste café van Nederland) binnen.
 • Het Jekerkwartier: met de altijd gezellige Koestraat en sfeervolle Sint Pieterstraat met drukbezochte carnavalscafés.
 • De Tongersestraat: start hier een intensieve carnavalsdag met een stevig ontbijt in o.a. Café de Tribunal.
 • De Bredestraat: vaak gevuld door veel carnavalvierende studenten.
 • Het Onze Lieve Vrouweplein: veel carnavalsvierders verzamelen zich op en rondom het – voor velen – mooiste en gezelligste plein van Maastricht. Met carnaval wordt er in de morgenuren spek met ei gebakken. Cafeetjes bruisen van carnavalssfeer. En in de kapel van de Onze Lieve Vrouwebasiliek kun je ook tijdens carnaval een kaarsje opsteken. De smalle Wolfstraat is tijdens de carnavalsdagen één deinende, kleurrijke massa waar je een café als Sjinkerij De Bòbbel (#1 Nederlands Café top 100 van 2012) wel in komt, maar naar buiten komen kost wat meer moeite. Geniet vervolgens bij Au Mouton Blanc volop van de echte Maastrichtse (carnavals)muziek, vaak live gebracht door muzikanten. Meng je daarna van Achter het Vleeshuis, het Amorsplein tot aan de Platielstraat in een straat lang vol carnavalsgekte en bruisende cafés.
  De Zate Hermeniekes zoeken zich, al is het nog zo druk, wel weer een weg door de menigte richting het Vrijthof: als sfeervol middelpunt met echte carnavalscafés zoals o.a. Café In den Ouden Vogelstruys en Café De Momus.
 • De Markt: Ook hier bruist het tijdens carnaval in de vele gezellige kroegen.
 • De Boschstraat: voor een drankje en een hapje bij de vele gezellige carnavalsplekjes.
 • De Kesselskade: waar het ook leuk vertoeven is bij de vele cafés, zéker op carnavalszondag tijdens het passeren van de optocht.

Tip: Download de gratis Carnavalsroute van Maastricht en ontdek al wandelend dé kleurrijke vasteloavend highlights van Maastricht.

 

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Maastricht

 

Reviews lezen over Maastricht

Meer informatie over Maastricht vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Maastricht. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Maastricht

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.