Grensverleggende toeristische kaarten van Falk

Grensverleggende toeristische kaarten van Falk

Inwoners en bezoekers van de Nederlands-Duitse grens kunnen nog beter fietsen, wandelen en recreëren met de nieuwe toeristische kaarten. De kaarten zijn gemaakt door Falk, bekend van de betere wegenkaarten en stadsplattegronden. De kaarten, nummer 21 en 22, zijn vernieuwend, veelzijdig en uniek, vooral omdat de kaarten grensoverschrijdend gebied afbeelden. De kaarten zijn gemaakt voor Twente/Grafschaft Bentheim en Achterhoek/West-Münsterland.

Van de kaart

Eindelijk, zullen veel enthousiaste wandelaars en fietsers zeggen. Want wie kent het niet? Een mooie fietstocht door de natuur moet abrupt worden onderbroken of in ieder geval fors ‘omgeleid’ omdat de meegebrachte kaart ineens een witte vlek laat zien. Tijdens een meerdaagse vakantie werd je – vóór de komst van nummer 21 en 22 – bijna gedwongen om ‘met oogkleppen op’ een leuke dagtocht te plannen, alleen omdat je landkaart beperkingen kende: hij was als het ware ‘met de rug’ naar al het moois net over de landsgrens afgebeeld.
Traditionele landkaarten en routekaarten – zelfs de toeristische – houden zich doorgaans namelijk keurig aan het inmiddels bijna achterhaalde begrip ‘Europese binnengrenzen’.

Grenzen vervagen

Dat is niet meer van deze tijd voor kritische en bereisde toeristen, bedachten de initiatiefnemers. Het project rond de nieuwe Falk kaarten is een schoolvoorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking. Gerealiseerd in het kader van het project ‘Grensbelevenis’ van het projectbureau voor toerisme in Gronau, met medewerking van VVVs en toeristische organisaties in de wijde omtrek.


13 nieuwe routes

Op beide kaarten zijn 13 fiets- en wandelroutes ingetekend.
Inclusief het ‘werk-in-uitvoering’: het fiets- en wandelknooppuntennetwerk, dat naar Nederlands voorbeeld in 2012 ook in de Duitse grensregio wordt uitgebreid. Naadloos gekoppeld aan Duitse, fijnmazige netwerksuccessen als de Grafschafter Fietsentour en – wat verder naar het oosten – de 100 Schlösser Route door kastelenstreek Münsterland.
Een paar uitstekende voorbeelden van ‘tweetalige’ routes, waarbij een echte grens op de kaart alleen maar in de weg zou liggen:
De fietsroutes van het Rivierenlandschap: prachtige tochten langs kanalen, beken en kleine grensrivieren als IJssel, Slinge, Berkel en Aa.
Het Noaberpad: wandelen via voormalige smokkelaarspaden door schilderachtige, lege landschappen, helemaal van het Groningse Bad Nieuweschans dwars door het grensgebied bij de Duitse buren of ‘noabers’.
De Hamalandroute: ontdekkingsreis met auto of motor door het voormalige Germaanse graafschap uit het begin van onze jaartelling.

De nieuwe Falk kaarten – schaal 1:50.000 – zijn verkrijgbaar bij de VVVs in de grensregio.
En ook te bestellen op www.grensbelevenis.nl.

Verkeersbureaus mag 5 x 2 kaarten verloten, mail uw reactie onder vermelding van ‘Falk Kaarten’ naar info@verkeersbureaus.info


 

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Duitsland

 

Reviews lezen over Duitsland

Meer informatie over Duitsland vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Duitsland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Duitsland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.