Opening Cultureel Centrum Sajos

Opening Cultureel Centrum Sajos

De Sám, de enige inheemse bevolking in EU-gebied, krijgt een eigen cultureel centrum in Inari, Fins Lapland. Op 2 januari 2012 vindt de officiele opening plaats, en betrekken de Sámi het hoofdkwartier met hun zelfbestuur.

Sámi cultuur behouden

Het doel van Sajos is het behouden en ontwikkelen van de Sámi cultuur en de talen die zij spreken. Zo kunnen er betere mogelijkheden gecreëerd worden op zakelijk gebied en kan hun culturele zelfbestuur beheerd worden.
Sajos is de nieuwe thuisbasis van het Finse Sámi Parlement en een bastion van het multiculturalisme. Het Centrum streeft ernaar actief te communiceren over alle zaken die betrekking hebben op de Sámi. De Sámi tradities komen voor in de noordelijke delen van Finland, Zweden, Noorwegen en Rusland. Traditionele bronnen van levensonderhoud zijn rendieren, jagen, vissen en handwerk.

De Sámi bevolking

De Sámi staan bekend om hun mythische verhalen en hun geloof in alles wat een ziel heeft. Sámi sjamanisme is een bekend begrip in Finland. Volgens de Sámi legende, wordt het Noorderlicht veroorzaakt door een vos die dwars over de Arctische hoogvlaktes rent en licht de hemel op doordat zijn staart de sneeuw op stuift. De moderne Finse term ‘revontulet’, de vos branden, is afgeleid van deze mythe.


 

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Finland

 

Reviews lezen over Finland

Meer informatie over Finland vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Finland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Finland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.