Een vruchtbare herfst in Valle d’Aosta

In Valle d’Aosta lijkt de zomer eindeloos te duren, dit komt mede door de ligging aan de warme zuidkant van de Alpen. De aangename temperatuur gecombineerd met de vele oogstfestiviteiten die in september/oktober plaats hebben, maken Valle d’Aosta een ideale nazomer bestemming. Want voor diegenen die het nog niet wisten, deze Noord-Italiaanse regio heeft een lokale gastronomie om je vingers bij af te likken! Lees de tips van het verkeersbureau van Italie

Lokale wijnen

September en oktober zijn de maanden waarin de oogst van streekproducten plaats vindt. En onder streekproducten vallen ook de bijzondere wijnen die de regio produceert. Vaak is de opbrengst te laag voor export, maar dit maakt de wijnen niet minder lekker, of bijzonder. De wijnoogst gebeurt op veel plaatsen nog op de traditionele manier: de druiven worden handmatig geplukt en in manden verzameld die op de rug worden gedragen. Vooral in september zijn er talloze wijnfeesten waar het echte proeven uiteraard een belangrijke rol speelt.

Appels & kastanjes

Ook de appeloogst in Valle d’Aosta is heel bijzonder. Door de hoogte, en de temperatuurverschillen zijn de appels erg smaakvol. Er komen nauwelijks ziektes voor en ze zijn lekker kleurrijk aan de buitenkant. Ook de appeloogst is reden voor feest, op 2 oktober in Gressan en op 9 oktober in Antey-Saint-André. Het proeven van tientallen appelproducten zoals confituren, cider, fruitsappen en appeltaart hoort hier natuurlijk bij. In oktober is ook de kastanjeoogst, een streekproduct wat veel terugkomt in verschillende Valdostaanse gerechten. Een geroosterde kastanje smaakt ook erg goed bij een verfrissend wit wijntje. Het najaar is de beste tijd om dit typische lokale product te proeven. In het stadje Lillianes vindt op 30 oktober het oudste kastanjefeest van Valle d’Aosta plaats. De gerechten zijn dan allemaal bereidt met kastanjes en op de drankkaart staat kastanjebier.

Marché au Fort

Bovenstaande streekproducten zijn slecht een greep uit de lokale specialiteiten. Andere Valdostaanse producten die Italiaanse chef koks maar al te graag gebruiken zijn Fontina kaas, Jambon de Bosses en l’Ard d’Arnad. Éen dag per jaar komen alle streekproducten uit Valle d’Aosta samen tijdens Marché au Fort in het dorp Bard, dit jaar op 9 oktober. Hier zijn alle delicatessen te koop en kunnen ze ook volop worden geproefd. Vele Italianen uit andere regio’s van Valle d’Aosta komen hier jaarlijks naar toe om hun lievelingsproducten in te slaan.

 

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Zweden

 

Reviews lezen over [locatie]

Meer informatie over [locatie] vindt u op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar [locatie]. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Comments are closed.