Bezoek Egypte tijdens De Ramadan

Bezoek Egypte tijdens De Ramadan

Vaak wordt gedacht dat je Egypte als toerist tijdens de Ramadan beter niet kunt bezoeken, maar niets is minder waar. Volgens het Verkeersbureau van Egypte vind je dan juist veel gezelligheid op straat en vaak is alles mooi versierd. Sommige winkels zijn misschien wat minder lang open, evenals musea en monumenten. Maar de meeste bezienswaardigheden, attracties en hotels gericht op toeristen bieden gewoon hun diensten aan. Bovendien is het een unieke belevenis om deze traditie van dichtbij mee te maken.

Heilige maand

De heilige maand de Ramadan is een belangrijke jaarlijkse gebeurtenis in de Arabische wereld die ieder jaar op een ander tijdstip plaatsvindt. De Ramadan tradities variëren van land tot land en zelfs van stad tot stad. Dit jaar is de Ramadan van 1 tot en met 29 augustus. Voor Egyptenaren is de Ramadan de meest speciale en heilige maand van het jaar waarin men vast. Dit wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en het danken van Allah voor alles wat hij het afgelopen jaar gegeven heeft. De moslims voelen en tonen hiermee verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld.

Breuk in vasten

Zodra de zon ondergaat in het oude gedeelte van Cairo wordt het overal stil. Vlak daarna breken 4 oude kanonnen in Saladin Citadel de stilte en schudden de stad wakker om de Iftar (breuk in het vasten) aan te kondigen. Duizenden moskeeën zeggen het Maghreb gebed op wat ook wordt verspreid via radio, televisie en luidsprekers. Tijdens de Ramadan worden de vele moskeeën en middeleeuwse buurten van Cairo versierd met lantaarns. Bij elke moskee, elke straat en elk gebouw brandt er een lantaarn.


Rituelen en specialiteiten

Vlak voor zonsopgang loopt de Musaharati (de persoon die iedereen wakker maakt) trommelend of zingend door de straten en iedereen begroet elkaar met ‘Ramadan Karim’, wat ‘gezegende Ramadan’ betekent. Gebak, koek en cake zijn overal verkrijgbaar. Oamar Eldin (abrikozensap) staat op elke tafel als aanvulling op Medamis (tuinbonen), Zabadi (yoghurt) en kleurrijke potten vol met heerlijke Torshi Baladi (huisgemaakte augurken).

3 Dagen feest

Na de Ramadan, die altijd 30 dagen duurt, wordt Eid al-Fitr (suikerfeest) gevierd. Drie dagen wordt er feest gevierd met nieuwe kleding, bezoek aan vrienden en familie en enorme maaltijden. Egyptische bakkerijen en winkels zijn gevuld met lekkernijen zoals koek, pannenkoeken en lekkere toetjes maar ook met rijst, pasta en groenten om de maaltijden zo uitgebreid mogelijk te maken. Dit jaar start het Suikerfeest op 30 augustus.

 

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Egypte

 

Reviews lezen over Egypte

Meer informatie over Egypte vindt u op Zoover.nl . Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Egypte. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Comments are closed.