Viersterren fietsroutes in Duitsland

Viersterren fietsroutes in Duitsland


Fietsen op een fietsroute met vier sterren. Dit kan op de Südschwarzwald Radweg. Onlangs ontving de ronde door het Zwarte Woud deze kwalificatie van de Duitse fietsersbond ADFC. Verkeersbureau Schwarzwald Tourismus is aanwezig op de Fiets en Wandelbeurs op 26 en 27 februari in de Amsterdam-RAI.

Ronde van 240 kilometer

In tegenstelling tot veel andere Duitse fietsroutes die langs een rivier lopen is de Südschwarzwald Radweg een ronde van 240 kilometer door een wisselend landschap. Vanuit de oude universiteitstad Freiburg gaat de route door het Hochsshwarzwald. Langs de snelstromende beken naar Rijn. Hier volgt een deel door het Rijndal, met onder andere de befaamde houten bruggen bij Bad Säckingen en Rheinfelden. Via Zwitserland gaat de route dwars door de verkeersarme Altstadt van Bazel. Na een stukje Frankrijk en wederdom langs de Rijn vervolgt de route haar weg tussen de heuvels met de wijnranken terug naar Freiburg in Duitsland.

Enige klim met de trein

De route kent een klim tussen Kirchzarten en Hinterzarten, die over 14 kilo 800 meter hoogteverschil pakt. Geen probleem voor mensen die hier tegenop zien, want fietsen kunnen mee in een regionale trein die ieder half uur tussen beide plaatsen rijdt. Voor de rest kent deze prachtige route nauwelijks klimmetjes.

Keuze uit 170 lange afstandsfietsroutes in Duitsland

Van de 170 langeafstandsfietsroutes in Duitsland zijn er nu 20 gekwalificeerd met sterren. De ADFC toetst op een aantal criteria zoals verkeersbelasting, kwaliteit van het wegdek, bewegwijzering en toeristische infrastructuur. Slechte twee routes haalden vijf sterren en tien routes kregen vier sterren. De Südschwarzwald Radweg heeft op de Fiets en Wandelbeurs gezelschap van de viersterren-routes: 100 Schlösser Route, Ems Radweg, Oderbruchbahn-Radweg, Oder-Spree-Tour, Ruhrtal Radweg, Saar-Radweg.

40.000 kilometer fietsroutes

Op de overzichtkaart “ADFC-Entdeckerkarte” staat maar liefst 40.000 kilometer aan fietsroutes aangegeven. Verder biedt deze kaart van de Duitse fietsersbond veel tips over fietsvakanties in Duitsland, informatie over de fiets meenemen in Duitse treinen en het systeem van Bett & Bike bij onze Oosterburen. Bett & Bike is een kwalificering van de ADFC voor fietsvriendelijke accommodatie. Inmiddels staan meer dan 5.100 adressen in Duitsland in het overzicht: van hotels met meerdere sterren tot campings. De overnachtingsmogelijkheden zijn herkenbaar aan het Bett & Bike-logo, dat de betrokken ondernemers met trots op hun gevel aanbrengen

Meer dan 30 Duitse regio’s

Op de Fiets en Wandelbeurs staan meer dan 30 Duitse regio’s met informatie over fietsen en wandelen in hun streek en leuk arrangementen op maat. Het Duitsland-paviljoen staat op een centrale plaats in hal 9.

Bekijk voor meer informatie over Duitsland ook de Verkeersbureaus en VVV’s in Duitsland

 

Comments are closed.