VVV Zuid-Limburg pleit voor Maastricht Culturele Hoofdstad 2018

VVV Zuid-Limburg pleit voor Maastricht Culturele Hoofdstad 2018

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van VVV Zuid-Limburg op 12 januari 2011 in Holland Casino heeft VVV Zuid-Limburg stil gestaan bij het thema cultuur in relatie tot toerisme.

Ruhr. 2010, Culturele Hoofdstad van Europa

Spreker Jürgen Fischer, programmacoördinator Ruhr.2010, nam de toehoorders mee naar de Culturele Hoofdstad van Europa van 2010. Een verhaal over een industriegebied dat werd getransformeerd naar een toeristische bestemming van jewelste. Jürgen Fischer gaf in zijn verhaal aan, wat de gunstige economische en sociale effecten voor een regio kunnen zijn als een gebied het project Culturele Hoofdstad van Europa tot een succes maak. Én wat kunst- en cultuurprojecten voor gevolgen hebben voor de toeristische kwaliteit in een gebied.
Enkele wapenfeiten spreken daarbij voor zich:

  • 11,3 % meer toeristisch bezoek
  • 9,3 % groei in het aantal overnachtingen

alleen al over het 1e halfjaar van 2010 in vergelijking met het jaar ervoor!

Limburg is ‘IN’

In haar nieuwjaarsspeech besprak Anya Niewierra, algemeen directeur VVV Zuid-Limburg het “Moment van een Nieuwe Toekomst” in Limburg. Het jongerenblad “Flair” hierover “De Amsterdamse grachtengordel is ‘UIT’ en Limburg is ‘IN’. Niewierra hierover: “Limburg ligt precies in het midden van die plekken in Europa waar op dit moment de toekomst wordt gemaakt namelijk Brussel als belangrijkste besluitvormingscentrum en het Ruhrgebied als de belangrijkste economische motor van Noord-Europa. Én het gegeven dat wij hier in Zuid-Limburg zo’n gunstige positie op het toekomstige Europese schaakbord hebben, begint tot ons door te dringen. Het opmerkelijke daarbij is dat het vooral in de culturele en de toeristische sector is, waar die bewustwording nu heel snel groeit. Dit blijkt uit de keuze voor echt grote projecten zoals de Floriade, het WK Wielrennen 2012 en Maastricht Culturele hoofdstad in Zuid-Limburg. Zuid-Limburg vaart dus op een positieve flow”.

Motivators Zuid-Limburg

Niewierra vervolgde haar verhaal door aan te geven waarom Nederlandse overnachters kiezen voor Limburg, namelijk vanwege:

  • ons fraaie cultuur-landschap
  • ons Bourgondische karakter
  • onze grotten
  • onze cultuurhistorie
  • onze internationale ligging en
  • onze evenementen.

“Het is dus zaak dat de Limburgse politiek hierin blijft investeren. En voor de culturele en toeristische sector om hier samen in op te trekken. Als we deze kansen samen benutten, ontstaat er ook meer kans tot profilering, met als eindresultaat meer bezoekers en inkomsten” aldus Anya Niewierra. Een sterk pleidooi dus om eensgezind met buren Aken, Luik en Belgisch Limburg Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 te worden!

 

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Limburg

Comments are closed.