Cultuur op 2 wielen met VVV Oostenrijk

Cultuur op 2 wielen met VVV Oostenrijk

Met meer dan 10.000 kilometer aan fietspaden is Oostenrijk een feest voor fietsers. Geen fijnere manier om het Oostenrijkse cultuurgoed te ontdekken dan per fiets.
Met meer dan 10.000 kilometer aan fietspaden kunnen fietsliefhebbers hun hart in Oostenrijk ophalen. Goed bewaard geheim is dat zelfs in dit Alpenland veel vlakke routes te vinden zijn of – nog beter – bergafwaartse routes langs een rivier. Een perfecte manier om om het Oostenrijkse cultuurgoed per fiets te ontdekken.
Want op geen enkele andere manier worden de de historische en moderne bezienswaardigheden intenser beleeft. Fietsen over kinderkopjes van een middeleeuwse Altstadt, rijden door de tuinen van Schloss Schönbrunn, de lieflijke dorpen van de Wachau verkennen of de fantastische vormen van moderne architectuur bewonderen in steden als Linz, Graz of Wenen.

Vier culturele toproutes voor fiets- en cultuurliefhebbers

Traisental-fietsroute, van de Donau via St. Pölten naar Mariazell

Deze fietsroute is 111 km lang en verbindt Traismauer aan de Donau met het bedevaartsoord Mariazell. Dit is een van meest geliefde routes in het Mostviertel in Niederösterreich. De route is populair vanwege het afwisselende landschap, van groene heuvels en wijnbergen tot aan de toppen van de vooralpen. Tijdens de route bezoekt men de hoofdstad van de deelstaat Niederösterreich, St. Pölten. Een levendige stad met barokke huizen en een buitengewoon bijzondere moderne architectuur.
Meer informatie op www.traisentalradweg.at

Drau-fietsroute, fietsen door het zonnige zuiden van Karinthië

De Drau-fietsroute is een van de mooiste fietsroutes van Europa in het zonnige zuiden van Karinthië. Aan de start staan de bizarre “Drei Zinnen” van de Dolomieten: de Drau ontspringt op het Toblacher Feld in het zuiden van Tirol en stroomt vanaf daar 720 kilometer ver tot de Donau naar Hongarije. De 280 kilometer door Oost-Tirol en Karinthië vormen het centrale deel van de Drau-fietsroute. Zonder bagagezorgen fietst het meteen veel makkelijker over de landschappelijk en cultureel zeer interessante route. Burchten, kastelen, musea, berg-panorama’s, oerbossen, dorpjes, stadjes – de Drau-fietsroute is een zeer afwisselend stukje Oostenrijk. En culinair veelzijdig: het scala reikt van eenvoudige ontmoetingsplaats voor fietsers en authentieke “Buschenschänken” tot aan gunstig geprijsde “Landgasthäusern” en uitstekende restaurants. Meer informatie op www.drauradweg.com

VIA CLAUDIA AUGUSTA, in de voetsporen van de romeinen

De Via Claudia Augusta begon ooit in de haven van Altinum in de buurt van Venetië en liep via de Reschenpass, Landeck, Imst en de Fernpass verder tot richting de Donau naar Donauwörth. De route was een van de belangrijkste noord-zuid verbindingen. Diverse regio’s en culturen zijn hier vandaag de dag nog steeds te vinden en maken deze fietsroute (700 km) in de voetsporen van Romeinen zo spannend. Donauwörth is het startpunt van de route met het wereldberoemde romantische kasteel Schloss Neuschwanstein. In de bergen, voor de poorten van Tirol, vindt men in Reutte Burgenwelt Ehrenberg en de schilderachtige Fernpass. Via Imst en Zams loopt de route verder naar de Reschenpass Italië in.
Meer informatie op www.viaclaudia.org

Fietsen rond de Neusiedler See

De regio Neusiedler See biedt een familievriendelijke fietsnetwerk in een bijzonder natuurlandschap. De bekendste route is de Neusiedler See Radweg (B10), welke rondom het meer loopt. In 2007 werd deze route uitgerust met nieuwe design-rustplekken. De route is 132 km lang, waarvan 38 km op Hongaars grondgebied ligt. Wie wil kan de route ook afkorten (ca. 82 km), door tussen Illmitz en Mörbisch de fietsferry te nemen.
Meer informatie op www.neusiedlersee.com

Meer weten over deze fietsroutes in Oostenrijk?

In de brochure ‘Radtouren in Österreich’ staan de mooiste routes handig gerangschikt op zwaarte en karakter. Op www.radtouren.at kunt u deze brochure gratis aanvragen of online doorbladeren. Op dezelfde site is nog veel meer informatie over fietsen in Oostenrijk te vinden, bijv. over 200 accommodaties en hotels die zich richten op fietsende toeristen. Zij bieden o.m. afsluitbare fietsruimtes, bandenservice, route-informatie én een goede prijs.

Comments are closed.