VVV Groenlo: Slag om Grolle in Groenlo

VVV Groenlo: Slag om Grolle in Groenlo

Op 22, 23 en 24 oktober van dit jaar wordt in Groenlo het evenement De Slag om Grolle gehouden. De titel verwijst naar het jaar 1627, waarin Groenlo werd heroverd op de Spanjaarden door de Hollanders. Deze herovering duurde dertig dagen en werd geleid door de zoon van Willem van Oranje: Prins Frederik Hendrik. Tijdens het evenement wordt naast de veldslag ook de bedrijvigheid in de stad anno 1627 tot leven gewekt.

Nabootsing Slag om Grolle


Alles wat er tijdens dit drie daagse evenement plaats vindt ligt zo dicht mogelijk bij de historische waarheid. De veldslag is herschreven en terug gebracht van dertig naar drie dagen. Vanuit de hele wereld komen ruim 800 re-enactors ( mensen die een periode uit de geschiedenis naspelen), die in die drie dagen tijd de Slag om Grolle naspelen. Deze slag wordt gehouden op het slagveld waar in 1627 ook gevochten werd. Per dag vechten de re-enactors anderhalf uur lang: rapieren kletteren, kanonnen bulderen, zelfs acht paarden, die speciaal voor dit soort evenementen zijn getraind, doen mee in de slag. Na iedere veldslag volgt de afmars door de stad, die even zo indrukwekkend is.

Leven van Alledag in Middeleeuwen


Ook in de gehele binnenstad wordt terug gegaan naar het leven van alledag zoals dat in 1627 was: na de gevechten trekken de re-enactors zich terug naar hun kampementen rondom de gracht, brengen hun dames mee die zorg dragen voor het kampleven, houden exercities, marsen en gaan op zondag naar de historische kerkdienst. Bedelaars en zwervers hangen rond in de steegjes, buiten wordt geknobbeld, in de straten klinkt vrolijke muziek en de leprozen zoeken hun uitvlucht net buiten de stad. De handelaren verkopen hun waar, de troubadour vermaakt de mensen, er loopt zelfs een heuse lichtekooi rond. Voor de kinderen zijn kinderspelen op het scoutingterrein georganiseerd. Ook aan een ‘koek en zopie’ is gedacht: het varken hangt aan het spit en het Grolsch bier vloeit rijkelijk. 
Welkom in 1627!

Bezoekers
 Groenlo

Voor bezoekers zijn rondom de stad parkeerterreinen geregeld, die vanuit de invalswegen gemakkelijk te bereiken zijn. Vanaf de parkeerterreinen rijden regelmatig pendeldiensten naar de binnenstad. Op het slagveld is een beperkte mogelijkheid voor bezoekers. Daarom wordt aangeraden om op tijd te komen.
Aanvangstijden, entreeprijzen en overige informatie is te vinden op www.slagomgrolle.nl


Comments are closed.