Nederlandstalige pocketgids bundelt cultureel aanbod Birmingham

Het imago van de Britse stad Birmingham wordt nog te vaak geassocieerd met dat van een industrie- en voetbalstad. Teneinde dat te eenzijdige beeld te weerleggen heeft de VVV – Marketing Birmingham – een splinternieuwe Nederlandstalige ‘Area cultuurgids’ uitgebracht. Het handzame gidsje bundelt het veelzijdige culturele aanbod van deze stad. ‘Hoewel veel Nederlandse toeristen onze stad al snel associëren met Birmingham City en Ashton Villa, biedt Birmingham een enorm platform voor allerlei muziekvormen, kunstuitingen, galerieën, theater- en culturele manifestaties, literatuur en film: dit gidsje maakt de bezoeker wegwijs in het overweldigende aanbod en zal hopelijk cultuurminnend Nederland aansporen tot een stedentrip,’aldus Kate Eccles, pr manager van Marketing Birmingham. Nederland draagt zijn steentje bij aan de architectonische verfraaiing van de binnenstad: in 2013 wordt de nieuwe bibliotheek geopend met een zeer fraaie vormgeving naar een ontwerp van het Nederlandse architectenbureau Mecanoo. Een exemplaar van de cultuurgids kan aangevraagd via e-mail ticketshop@marketingbirmingham.com. Voor meer informatie zie ook www.visitbirmingham.com/nlandskunst.

Bezienswaardigheden Birmingham

Birmingham telt meer dan 500.000 kunstwerken en –kunstvoorwerpen op 1½ km² variërend van zeer bijzonder tot ludiek. Zo huisvest de St. Paul’s Gallery in de populaire Jewellery wijk ’s werelds grootste verzameling rock albumhoezen, zijn er in de stad dagelijks 47.000 stoelen beschikbaar voor optredens, is de Electric het oudste nog open zijnde Art Deco bioscoop van Engeland en is het recentelijk verbouwde multiculturele kunstcentrum mac/sampad toonaangevend in de Britse kunstwereld.

Kaart Birmingham

De gids opent met een handige plattegrond waarop de locatie van veel culturele bezienswaardigheden staat aangegeven. Daarna worden de culture attracties per categorie beschreven en toegelicht. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Birmingham Museum and Art Gallery: kunstschatten uit het Midden-Oosten en een van de grootste collecties Prerafaëlieten ter wereld zijn slechts enkele hoogtepunten van dit centraal gelegen museum. Ook de moderne kunsttentoonstellingen in de Ikon Gallery staan hoog op het verlanglijstje van veel bezoekers. Ook zeker een bezoek waard zijn uitvoeringen van het Birmingham Royal Ballet in hun thuisbasis Hippodrome Theatre. Onder leiding van artistiek directeur David Brindley gaan september 2010 nieuwe producties van start in het kader van hun 20-jarig jubileum dit jaar. Ook het Birmingham Symphony Orchestra viert dit jaar een feestje: het orkest bestaat 90 jaar en in dat kader vinden het hele jaar door talrijke concerten plaats.

Evenementen Birmingham

Handig is het overzicht van evenementen die in 2010 en 2011 plaatsvinden. Beeldende kunst, klassieke muziek, ballet, live optredens, festivals, experimenteel theater en avant-gardistische kunst. Voor bezoekers met andere voorkeuren zoals sport, mode of muziek is er in Birmingham ook genoeg te doen en te zien.

Theatraal Birmingham

Liefhebber van theater komen in Birmingham ruimschoots aan hun trekken. Onder het ruime aanbod zit onder meer het Alexandra Theatre (in augustus Fame – The Musical en
in december Spamalot), het Crescent Theatre (31 juli & 1 augustus Bollywood Dreams), het Mixing Bowl Theatre en the Hippodrome (11-23 oktober Blood Brothers).

Muziek in alle toonaarden

Ook op muzikaal gebied speelt Birmingham een deuntje mee. Bands als Black Sabbath, Led Zeppelin, UB40 en Duran Duran vonden hun oorsprong in de stad. Muziekliefhebbers zijn ‘spoilt for choice’ voor wat betreft het aantal poppodia: denk aan the Jam House, de
Town Hall, de populaire pubs the Hare & Hounds en the Victoria, de poptempel O2 Academy, the Rainbow en the Flapper. Op zoek naar enkele kroegen met een hoog kunst gehalte? The Vaults, the Lord Clifden, the Victoria en the Basement zijn niet alleen aangenaam voor een biertje maar daar geef je ook je ogen flink de kost.

Nominatie UK City of Culture 2013

Birmingham is samen met drie andere steden uit een totaal van 14 steden in het Verenigd Koninkrijk genomineerd voor het ‘UK City of Culture 2013’ project, een initiatief van de Britse regering. Deze zomer wordt bekendgemaakt welke stad de uitverkorene wordt.
Zowel lowcost carrier bmibaby als KLM onderhouden dagelijkse verbindingen tussen
Schiphol en Birmingham.

Comments are closed.