Zwitserland lanceert Jaar van het wandelen

door Zwitserland Toerisme uitgeroepen tot “Jaar van het wandelen”. Het verkeersbureau wil behalve de fervente wandelaar ook vakantiegangers voor het wandelen interesseren bij wie niet prestatie, maar actief genieten in de natuur vooropstaat.

Via brochures en tips en links op internet kon Zwitserland Toerisme de wandelaar al van veel informatie voorzien. Daar doet het nu een schepje bovenop met uitbreiding van de “wandelzoeker” op internet en de creatie van een serie dagwandelingen, die binnen het bereik liggen van elke wandelaar en waarvoor zelfs een gratis iPhone app werd ontwikkeld.

Wandelland Zwitserland

Zwitserland is een van de best georganiseerde wandellanden met maar liefst 60.000 kilometer uniform bewegwijzerde paden voor alle categorieën wandelaars. Het scala loopt van makkelijke wandelingen langs meren en rivieren die voor iedereen te doen zijn tot zware bergtochten, alleen weggelegd voor diegenen die over de nodige ervaring en extra uitrusting beschikken. 6500 kilometer van de bewegwijzerde paden is bekend onder de naam Wandelland Zwitserland en vormt onderdeel van het landelijke routenetwerk van SwitzerlandMobility, waarin wandel- en toerismeorganisaties, het openbaar vervoer, logiesbedrijven en andere toeristische dienstverleners samenwerken. De routes van SwitzerlandMobility zijn eigenlijk een “best of” selectie. Er zitten 6 langeafstandsroutes door Zwitserland in en 51 regionale. De meeste daarvan zijn meerdaagse routes, waarvoor in veel gevallen arrangementen met verzorgd bagagevervoer te boeken zijn. Maar niet iedereen is een trekker. Daarom zijn als noviteit binnen het routenet van Wandelland Zwitserland 32 dagwandelingen gecreëerd. Niet te moeilijk, maar landschappelijk heel mooi.

32 wandeltoppers in Zwitserland

Het uitgangspunt bij het samenstellen van de 32 dagwandelingen was, dat ze allemaal binnen het bereik van de gemiddelde wandelaar moesten liggen. Dat wil zeggen dat je niet supergetraind hoeft te zijn om er van te kunnen genieten. Deze 32 wandeltoppers liggen verspreid over heel Zwitserland, zodat er altijd wel één in de buurt van je vakantiebestemming is. Twaalf routes hebben een speciaal thema gekregen en zijn als zodanig ook van een eigen logo voorzien, zoals de Aletsch Trail, Eiger Trail en Nationalpark Trail, Wijnroute en Kaasroute. Bij de overige twintig wandelingen volg je de gebruikelijke wandelwegwijzers. Alle wandelingen staan uitvoerig beschreven op MySwitzerland.com, gerangschikt naar regio. Als verdere hulp bij de voorbereiding zijn bij elke wandeling een hoogteprofiel en topografische kaart van Swisstopo met de ingetekende route te zien. Ook de GPS-coördinaten van de route zijn vanaf de site te downloaden. Voor de wandeltoppers is eveneens een unieke gratis iPhone app in samenwerking met Swisstopo beschikbaar.

Hikefinder voor Zwitserland ontwikkelt

Snel een wandeling zoeken die bij je past? Op de “Wandelzoeker” (Hikefinder) van MySwitzerland.com staan meer dan 250 wandelingen. Je kunt selecteren op regio en aanvullende criteria als moeilijkheidsgraad, wandelduur, geschiktheid voor gezinnen met kinderen, tochten met gids of meerdaagse tochten. Net als bij de 32 wandeltoppers is van elke tocht is een beschrijving, hoogteprofiel en topografische kaart van Swisstopo opgenomen en kunnen de GPS-coördninaten gedownload worden.

SwissTrails

SwissTrails is dé specialist op het gebied van meerdaagse wandelarrangementen met verzorgd bagagevervoer voor tal van routes in Wandelland Zwitserland, zowel landelijke als regionale. Verschillende Nederlandse touroperators hebben al SwissTrails-arrangementen in hun programma. Kijk op www.SwissTrails.ch

Informatie

Alle wandelinformatie Zwitserland staat op www.MySwitzerland.com/wandelen of download de Gratis iPhone app Swiss Hike

Comments are closed.