Antwerpen verkeersbureau: De Stad van Elsschot

Antwerpen verkeersbureau: De Stad van Elsschot

Op 29 en 30 mei 2010 gaat in Antwerpen ‘De Stad van Elsschot’ van start. Met dit literair stadsfestival herdenkt Antwerpen gedurende 5 maanden lang de schrijver Willem Elsschot, die op 31 mei 2010 vijftig jaar overleden is. Antwerpen viert Willem Elsschot als schrijver, zakenman, bohémien en Antwerpenaar, op verschillende locaties en met een brede waaier aan activiteiten voor jong en oud. Hoogtepunten zijn het feestelijke openingsfestival ‘Tussen Droom en Daad’ op 29 en 30 mei in het Nieuwe Justitiepaleis en de tentoonstelling ‘Dicht bij Elsschot’, vanaf 30 mei t/m 31 december 2010 in het Letterenhuis.

Festival in Antwerpen

Tijdens het openingsfestival in het Nieuwe Justitiepaleis brengen tal van artiesten, acteurs, kunstenaars, politici en schrijvers, waaronder Tom Lanoye, Annelies Verbeke en Kees van Kooten, ode aan de meester. Allen verzorgen zij een programmaonderdeel dat geïnspireerd is op Elsschots bekendste citaat ‘Tussen droom en daad staan wetten in den weg en praktische bezwaren, en ook weemoedigheid die niemand kan verklaren.’

Tentoonstelling Dicht bij Elsschot

De tentoonstelling ‘Dicht bij Elsschot’ in het Letterenhuis werpt een nieuw licht op het leven en werk van de schrijver, dankzij het volledige Elsschotarchief dat de stad Antwerpen en de Vlaamse Gemeenschap verwierven in 2009. Elsschot zelf had geen talent voor het zorgvuldig bijhouden van een archief; die taak nam zijn zoon Walter de Ridder van hem over. De hele verzameling die brieven, foto’s, familiefilmpjes, kladhandschriften, typoscripten, verbeterde drukproeven, enkele personalia en veel zakelijke documenten omvat, werd overgebracht naar het Letterenhuis. Elsschot-onderzoekster Wieneke ’t Hoen bracht deze goudmijn in kaart en toont een nog onbekende Elsschot. Een breed publiek uit Vlaanderen en Nederland zal vernieuwd kennis kunnen maken met deze markante figuur uit de Nederlandse letteren.

Meer informatie op de website www.destadvanelsschot.be

Alle informatie van het Antwerps verkeersbureau in Belgie

Comments are closed.