Noorwegen blijft geliefd vakantieland

Noorwegen blijft geliefd vakantieland

Noorwegen blijft ondanks de crisis een geliefd vakantieland. ‘Nederlandse vakantiegangers zijn loyaal aan Noorwegen. 2009 was een zwaar jaar maar Nederland heeft een bescheiden 1,3% geplust. De Noorse regio Fjord Norway blijft absoluut favoriet met 37% van alle gastenovernachtingen’, zegt Idar Andenes, Directeur van Innovation Norway. In 2009 gingen 154.000 Nederlanders in Noorwegen op vakantie, meer dan de helft verbleef op een camping. Nederlanders bezochten Noorwegen in 2009 vaker maar bleven korter. Verblijf in een ‘hytte’ en het ervaren van de ‘Noorse winterbelevenis’ groeien in populariteit.

Meer toeristen, kortere verblijven

Het aantal Nederlandse toeristen dat Noorwegen bezocht steeg met 1,3% van 152.000 in 2008 naar 154.000 in 2009. Tegelijkertijd daalde het aantal gastenovernachtingen met 10,2% van 1.654.000 in 2008 naar 1.486.000 in 2009. Nederlanders gingen dus vaker en korter op vakantie naar Noorwegen. Innovation Norway ziet binnen deze cijfers een stijging in de`shortbreaks` citytrips en korte wintervakanties.

Nederland in top 4

Nederland blijft met deze resultaten de op vier na belangrijkste markt voor Noorwegen (1. Duitsland, 2. Denemarken en 3. Zweden). Bijna de helft van de Nederlanders die in Noorwegen op vakantie ging, kampeerde. Met 447.828 campingovernachtingen staan Nederlanders na de Duitsers op een tweede plek als kampeertoeristen. Opmerkelijk is dat een vakantieverblijf in een zogenaamde `hytte` (vakantiehuisje in de natuur, van eenvoudige blokhut tot luxe lodge) in opkomst is.

Noorse winterbelevenis groeit in populariteit

De meeste Nederlanders bezoeken Noorwegen in de zomermaanden, maar de `Noorse wintervakantie`is sterk in opkomst. Het aantal Nederlanders dat een wintervakantie in Noorwegen doorbrengt verdubbelde de afgelopen vijf jaren tot circa 17.000. Noorwegen biedt naast het lange seizoen, sneeuwgarantie en de uitstekende pistes bijzondere activiteiten. Denk aan een bezoek aan de Samen (Noors Lapland), ijsvissen, rendier- of huskysleetochten, het zien van het Noorderlicht, `kingcrabfishing` en logeren in een ijshotel.

Comments are closed.