Oostenrijk ontwikkelt loipenkeurmerk langlaufcentra

Oostenrijk ontwikkelt loipenkeurmerk langlaufcentra

Om zorg te dragen dat sporters het ski loipenetwerk in Oostenrijk gebruiken is er een loipenkeurmerk ontwikkeld dat aan langlaufcentra een officiële erkenning verleent. Deze erkenning geldt niet alleen voor de 24 langlaufcentra, maar ook voor de betrokken bedrijven die te maken hebben met langlaufen en nordic fitness.

Verwarmde ski ruimte

Zo moeten accommodaties beschikken over een verwarmde skiruimte voorzien van waxtafel met skihouder en moet men een was- en droogservice aanbieden om de langlaufkleding te kunnen laten reinigen. Ook moet men voldoende informatie voorhanden hebben over de loipes in de regio en de verschillende mogelijkheden op het gebied van langlauf en nordic fitness. Daarnaast is een wellnessruimte met zwembad, sauna en dampbad vereist, net als een aangepast gezond menu voor de sporters met de mogelijkheid van vegetarische gerechten. In totaal zijn er inmiddels 26 partners die voldoen aan de eisen met een totale capaciteit van 4000 bedden.

Wanneer een regio waarbinnen de bedrijven zich bevinden het keurmerk wil ontvangen, moeten zij minimaal beschikken over een loipenetwerk van 30 kilometer met een sneeuwgarantie van 80 dagen. Daarnaast worden er eisen gesteld aan de preparering, de bewegwijzering van de langlaufroutes met hun moeilijkheidsniveau en de looprichting. Bovendien moet er bij elk begin van een route een panoramabord staan met informatie, voldoende parkeerplaatsen zijn en mag de langlaufschool met verhuur niet ontbreken.

Langlaufen en nordic fitness: Goed voor lichaam en geest

Wie zich tijdens de wintervakantie ook nog eens wil richten op zijn gezondheid en uithoudingsvermogen heeft met langlaufen de juiste sport gekozen. De Oostenrijkse langlaufcentra bieden ideale omstandigheden om techniek, uithoudingsvermogen en snelheid te verbeteren. Voor zowel de klassieke langlaufer als de sportieve skater.Naast het langlaufen speelt ook nordic fitness, ook wel „langlaufen zonder ski‘s“ genoemd, een grote rol. 30% van de gewrichten worden tijdens een intensieve wandeltocht d.m.v. de langlaufstokken ontlast. Bij beide sporten worden meer dan 600 spieren getraind!

Langlaufen en nordic fitness in cijfers

Langlaufen en nordic fitness worden aangeboden in de 24 aangesloten regio’s en door 26 bedrijven. Deze samenwerking, een van de 18 vakantiespecialiteiten van Österreich Werbung, bestaat sinds 1990. De meeste gebruikers van deze formule komen uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Alle 26 deelnemende bedrijven, hotels, pensions en vakantiewoningen, beschikken over een drie- tot viersterren niveau en liggen verdeeld over heel Oostenrijk met uitzondering van het Bündesland Wien en Burgenland. Vanzelfsprekend behoren alle grote en bekende Oostenrijkse langlaufcentra, zoals Ramsau (Steiermark), Gailtal (Kärnten), Saalfelden (Salzburgerland) en het Pitz- en Ötztal (Tirol) bij de samenwerking.

Comments are closed.