Op vakantie naar het WK Voetbal 2010 in Zuid-Afrika

Op vakantie naar het WK Voetbal 2010 in Zuid-Afrika

Met het Europees Kampioenschap net achter de rug, kijken Oranjefans alweer uit naar een volgend groot voetbalevenement. In 2010 is Zuid-Afrika aan de beurt met het Wereld Kampioenschap voetbal en het belooft een fantastisch sportief spektakel te worden.
Zuid-Afrika is het eerste Afrikaanse land dat een WK voetbal organiseert. In Kaapstad, Durban, Johannesburg, Bloemfontein, Nelspruit, Polokwane, Pretoria en Rustenburg worden in 2010 circa 400.000 voetbalfans welkom geheten in nieuwe of gerenoveerde stadions. Daarnaast bieden deze steden de ideale uitvalbasis om de voetbalwedstrijden te combineren met andere activiteiten, zoals een bezoek aan de wijnfarms rondom Kaapstad, op gamedrive gaan in het Krugerpark vanaf Nelspruit of surfen op de Indische Oceaan in Port Elizabeth. Zuid-Afrika beschikt over een prima wegennet en de komende jaren wordt er fors geïnvesteerd in het openbaar vervoer.

Het is nu al mogelijk om alvast Zuid-Afrika en de stadions van het WK voetbal te verkennen met Google Earth. Via www.earth.southafrica.net kan een gratis versie gedownload worden en kan de bezoeker Zuid-Afrika digitaal ontdekken. Met google earth is algemene informatie te vinden over de highlights van Zuid-Afrika, maar ook zeer specifieke details over bijvoorbeeld Zuid-Afrikaanse steden en safarimogelijkheden. Daarnaast kunnen de voetbalstadions, de gaststeden, vliegvelden en fanparks voor 2010 bestudeerd worden. De komende maanden zal de Google Earth map verder uitgebreid worden, zodat bezoekers al voor aankomst in 2010 optimaal op de hoogte zijn van alle ins en outs van het WK gastland.

Nieuwsgierig?
Ga naar earth.southafrica.net en download de laatste versie van Google Earth.
Meer informatie over het WK 2010 via www.fifa.com/worldcup/tournament/index.html
Aansluiten bij de Zuid-Afrika 2010 Hyves kan via zuidafrikawk2010.hyves.net

Adembenemend nieuw wandelpad over Tafelberg

Wandelliefhebbers kunnen een nieuw wandelpad over de Tafelberg in Kaapstad verkennen: de Orange Kloof Hoerikwaggo. Deze wandeltocht loopt van Silvermine, via een tentenkamp, naar de andere kant van de Tafelberg. Het luxe tentenkamp, Orange Kloof kamp genaamd, ligt in een voorheen afgesloten deel van Table Mountain National Park en is nog grotendeels ongerept.

Deelnemers aan de tweedaagse Orange Kloof wandeltocht lopen de eerste dag van Silvermine Dam via Constantiaberg, Vlakkeberg en Constantia Nek naar het kamp in Orange Kloof. Het kamp garandeert een bush- en buiten ervaring op de Tafelberg, dat in de komende jaren zeker een ‘must do’ zal zijn voor wandelaars wereldwijd.

Op de tweede dag loopt men naar de top van de Tafelberg via Disa Gorge. Het laatste gedeelte van de tocht, de afdaling, wordt per kabelbaan afgelegd, van waaruit een fenomenaal uitzicht te bewonderen is over Kaapstad en vanaf de Tafelberg.

De tweedaagse tocht is een op zichzelf staande wandeling, maar het is tevens het begin van de Hoerikwaggo Classic Trail: een zesdaagse wandeltocht van Kaap de Goede Hoop naar de Tafelberg (oftewel Hoerikwaggo, zoals de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Afrika de berg noemden).

Bovengenoemde wandeltochten worden begeleid door mensen die voorheen langdurig werkloos waren. Na een intensieve opleiding zijn zij nu gekwalificeerde gidsen, met een grondige kennis over veiligheid, eerste hulp, navigatie, geschiedenis en de flora en fauna van de Western Cape.

Meer informatie via www.sanparks.org/parks/table_mountain/ht/

‘Jou ma se Comedy Club’ in Kaapstad

Elke donderdagavond wordt de Albert Hall Theatre in Woodstock, Kaapstad, overgenomen door ‘Jou ma se Comedy Club’. De nieuwe Stand-Up Comedy Club is het idee van Kurt Schoonraad, één van Zuid-Afrika’s beste stand-up comedians, zelf geboren en getogen in het beroemde en beruchte gebied Cape Flats in Kaapstad.

De Comedy Club biedt nieuw talent de kans om de strijd aan te gaan met de beste stand-up comedians in Kaapstad, zoals de ‘hot & happening’ Ndumiso Lindi, de lokale legende Marc Lottering, Cokey Falkow, Tracy Klass, Stuart Taylor en de Xhosa en Zulu sprekende Joodse Capetonian Nik Rabinowitz.

De Zuid-Afrikaanse stand-up comedy behoort tot de top en de sfeer in de Comedy Club is geweldig; de Albert Hall in het in opkomst zijnde Woodstock is een mix tussen ‘pure en intieme stand-up comedy’ en het unieke ‘Kaapstad’ gevoel.

De Jou Ma Se Comedy Club is momenteel één van de meest originele attracties van het lijstje ‘beste dingen om te doen op donderdagavond in Kaapstad’!

Locatie: Albert Hall, 208 Albert Road
Plaats: Woodstock, Kaapstad
Tijd: 20.00 uur
Tickets: R70 per stuk, ongeveer €6,-
Reserveren via: +27 (0) 21-4477237
www.joumasecomedy.com

Kalahari: De koning onder de woestijnen

De adembenemende zonsondergang, de eindeloze rode en witte duinenrijen, de vruchtbare groene velden, rode druivenranken, historische plaatsen en de bijzondere flora en fauna maken van de Kalahari een van de mooiste plekken van Zuid-Afrika.

De Kalahari maakt deel uit van een steppe die zich van de Oranje rivier uitstrekt tot de evenaar halverwege Afrika. Er leven talloze, bijzondere dieren, zoals blaffende gekko’s, lepelhonden en pofadders. Het landschap is er over het algemeen droog, behalve de Green Kalahari, want dit is het gebied langs de rivierbeddingen.

Kuruman is een andere groene plek en wordt ook wel de Oase van Kalahari genoemd. Hier bevindt zich een natuurlijke waterbron, ‘The Eye’. Deze ‘fontein van het Christendom’ levert zo’n 18 tot 20 miljoen liter water per dag op. Hier voorzag de ‘Moffat Mission’ zich van water tijdens hun tocht door de binnenlanden van Afrika, waarmee deze groep met onder andere gospelliederen de inheemse volkeren probeerden te bekeren tot het Christendom. Kuruman is tegenwoordig ook een prima plek om te paragliden.

Andere interessante bezienswaardigheden in de Kalahari zijn de mijnstadjes Hotazel (‘Hot as Hell’) en Black Rock. In de buurt van het mooie stadje Olifantshoek liggen de ‘White and Roaring Sands’. Het witte zand heeft een korrelachtige structuur en mengt zich niet met het omliggende rode zand. Wanneer het zand enigszins in beweging komt, vooral wanneer het lang droog is geweest, geeft dit een brullend geluid. In het noorden van de Kalahari is het schitterende, Kgalagadi Transfrontier Park te ontdekken, met indrukwekkende rode landschappen waar veel dieren leven.

De Kalahari ligt in het noorden van Northern Cape en is goed te berijden met een 4WD. Er zijn tevens uitstekende accommodatie mogelijkheden.

Meer informatie via www.southafrica.net en www.northerncape.org

Slapen als een filmster op bijzondere locaties

Farm 215 in het Zuid-Afrikaanse Fynbos
Farm 215 ligt midden in een fynbos natuurreservaat (soortenrijke vegetatie) in Westkaap. Het is niet ver van Cape Agulhas, officieel het meest zuidelijke puntje van het Afrikaans continent. Ondanks het moderne ontwerp en de luxe inrichting, straalt deze ecologische viersterren accommodatie een landelijke rust uit. De natuur komt uitstekend tot zijn recht in het lichte design van het huis. Rondom Farm 215 zijn maar liefst 2500 planten- en diersoorten in het fynbos te vinden. Meer informatie via www.farm215.co.za

Spiritueel Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika kan men ook terecht voor een intense en waardevolle spirituel ervaring. Op twee uur rijden vanaf Kaapstad ligt middenin de bush een uniek tentenkamp, waar men wandelingen kunt maken door de wilde natuur en waar grotschilderingen van vele eeuwen geleden te ontdekken zijn. Het is een magische plek, waar Vlaming Joachim Pollet, ingewijd in de Afrikaanse spiritualiteit, allerlei holistische praktijken aan bod laat komen. Het aantal gasten wordt beperkt tot 10, zodat iedereen ten volle van het contact met de vrije natuur kunnen genieten. Het kamp ligt op ongeveer twintig kilometer van Elandsbaai, vlakbij witte stranden en de oceaan. Een prima accommodatie om de reis in Zuid-Afrika mee te starten of juist te eindigen. Meer informatie via Joachim Pollet: tel +27 795 560 427 of joababou@yahoo.com

Tshukudu Game Lodge
Tshukudu Game Lodge ligt dichtbij het Kruger Nationaal Park en gasten verblijven in leuke, sfeervolle chalets en rondavels. Een neushoorn was het eerste dier dat werd geplaatst op de Lodge, vandaar de naam Tshukudu, het Sotho woord voor neushoorn.

De lodge heeft in een apart gedeelte van het privépark, een zogenaamd ‘breeding program’, waarbij je ook een kijkje kunt nemen. Leeuwen, luipaarden en bijvoorbeeld neushoorns worden hier opgevangen en verzorgd, zodat uiteindelijk de populaties ook in de toekomts op peil blijven. Tip, vooral ook voor kinderen: Elke ochtend wordt een wandelsafari georganiseerd, waarbij de kans bestaan, dat een klein leeuwtje gezellig met de groep meeloopt!

In totaal kunnen 28 bezoekers gelijktijd op Thshukudu verblijven, er zijn tevens aangepaste chalets voor mensen met een beperking.
Meer informatie via www.tshukudulodge.co.za

Meer informatie over Zuid-Afrika is beschikbaar via www.southafrica.net
Fotomateriaal van Zuid-Afrika is te vinden op www.southafrica.net/image

Op zoek naar interessante reisaanbiedingen? Surf naar www.southafrica.net/sadeals en laat je verrassen door het bijzondere aanbod!

Comments are closed.