Een dag achter de schermen bij VVV Duinkerke met Onno Ottevanger

Onno Ottevanger werkt als Hoofd afdeling incoming bij VVV Duinkerke – Frans Vlaanderen. In een interview met Verkeersbureaus.info vertelt hij op wat voor manieren hij Duinkerke promoot en de leukste tips voor een bezoek aan Frans-Vlaanderen.

Onno Ottenvanger bij het gemeentehuis in Duinkerke met z'n dochter

Onno Ottenvanger bij het gemeentehuis in Duinkerke met z’n dochter

Hoe promoot je jullie bestemming?

Duinkerke is bij de meeste Nederlanders totaal onbekend. Soms reageren mensen verbaasd wanneer ze horen dat de stad in Frankrijk ligt. En verder is het zo dat de mensen de streek voorbij rijden op weg naar een bestemming in West-Frankrijk of in Engeland (vrij veel Nederlanders nemen de veerboot van Duinkerke naar Dover, van DFDS Seaways). Er is veel belangstelling vanuit Nederland voor de geschiedenis, en dan met name voor de slag om Duinkerke in 1940. Volgens ons is de bestemming aantrekkelijk voor Nederlanders. Wij promoten Duinkerke en omgeving als een unieke mix van de Vlaamse en de Franse cultuur.

Hoe ziet die mix van Vlaamse en Franse cultuur eruit?

Je kunt er niet alleen voor een heel gunstige prijs van een gastronomische maaltijd genieten, maar je kunt ook kiezen voor de plaatselijke specialiteit: “Potje Vleesch”! Op het platteland rond Duinkerke wordt nog het typische Vlaams van onze streek gesproken, vooral door senioren. De streek bezit overtuigende argumenten zoals een prachtig, rustig zandstrand, duingebied waar je prachtig kunt wandelen, de vestingsteden Gravelines en Bergues (bekend van de succesfilm “bienvenue chez les Ch’tis”), twee musea voor eigentijdse kunst enz. En Frans-Vlaanderen ligt natuurlijk niet ver van Nederland!

Wat doen jullie om Duinkerke in Nederland te promoten?

Om onze streek in Nederland op de kaart te zetten doen we af en toe beroep op een persagent. We ontvangen ook journalisten in Duinkerke, vooral ter gelegenheid van het beroemde Carnaval of de opening van een expositie in een van onze musea. In 2015 zullen we het accent leggen op de herdenking van 75 jaar slag om Duinkerke en operatie Dynamo, van 21 tot 24 mei. We brengen specifieke brochures uit in het Nederlands en we plaatsen interessante nieuwtjes op de Nederlandstalige pagina’s van onze websites. We doen zelf geen beurzen meer in Nederland, daarvoor laten we ons vertegenwoordigen door een regionale instantie. We zijn erg tevreden want in 2014 is het aantal toeristen uit Nederland behoorlijk gestegen, en we hopen dat die stijgende lijn zich volgend jaar voortzet.

Wat is je beste tip voor Duinkerke?

Malo-les-Bains is de badplaats van Duinkerke, waar je de authentieke sfeer van het begin van de 20e eeuw nog kunt proeven. Er staan nog veel villa’s in art-nouveau stijl en langs de boulevard is er een groot aantal restaurants, waar je voor geen geld van heerlijke Duinkerker mosselen met friet kunt genieten. En een tip voor als je een weekend naar onze streek wilt komen: b&b l’Escale malouine! Als je in Malo-les-Bains bent, bezoek dan ook het museum voor eigentijdse kunst, het LAAC met zijn prachtige beeldentuin en het FRAC, een gloednieuw museum in een indrukwekkend gebouw.

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?

Op een gemiddelde werkdag begin ik met het beantwoorden van e-mails. Omdat onze afdeling incoming arrangementen en groepsreizen verkoopt, moeten de offertes natuurlijk zo snel mogelijk de deur uit, dus die aanvragen hebben voorrang. Een paar jaar geleden werd er nog veel gebeld, tegenwoordig handel ik 80% van alle dossiers per e-mail af. Ik hou mijzelf voornamelijk bezig met onze buitenlandse gasten, voor de franstaligen zijn er mijn Franse collega’s. Ik werk ook aan onze brochures in het Nederlands en in het Engels. In tegenstelling tot de meeste VVV’s in Frankrijk, vertalen we de Franse brochures niet, maar brengen we specifieke documenten uit voor de verschillende markten (onze Nederlandstalige brochures zijn voorlopig trouwens voornamelijk op Vlaanderen gericht).

Waarom heb je voor deze baan gekozen?

Ik ben toevallig in deze baan gerold, eigenlijk ben ik leraar Frans. Wel ben ik heel erg blij dat ik uiteindelijk voor het toerisme heb gekozen, ik heb een ontzettend gevarieerde baan die met de jaren evolueert.

Wat heb je geleerd tijdens je werk?

Ik heb geleerd dat sales geen vies woord is. Als je een goed product aanbiedt, dat overeenkomt met de wensen van je gast, heb je niet alleen de voldoening van de stijgende verkoopcijfers, maar ook de erkentelijkheid van je klant!

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik ga in mijn vrije tijd hardlopen langs het strand of zwemmen in het overdekte olympische zwembad van Duinkerke. Ik ga ook graag naar de Jazz Club van Duinkerke (een van de beste jazz clubs van Frankrijk), en met mijn gezin ga ik wandelen in het Frans-Vlaamse heuvelland.

Meer informatie over Frankrijk? Lees verder inspirerende Frankrijk pagina.

Comments are closed.