Een dag op kantoor bij Marike Abrahamse van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verkeersbureaus.info interviewde Marike Abrahamse stagiaire Online Communicatie bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Nederland). Zij vertelde ons over hoe het Ministerie gebruik maakt van Social Media, over de nieuwe reisadvies app en hoe haar typische werkdag eruit ziet.

interview Marike Abrahamse

Marike Abrahamse stagiaire Online Communicatie bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken (midden)

Hoe promoten jullie Nederland als bestemming?

Nederlanders die naar het buitenland gaan helpen wij door middel van reisadviezen en informatie op de website. Ook hebben we sinds kort een vernieuwde reisadvies app. Als je op reis gaat kun je je registreren bij de desbetreffende ambassade. Je krijgt dan een sms’je wanneer het reisadvies veranderd. Naast het helpen van Nederlanders in het buitenland proberen onze ambassades Nederland onder de aandacht te brengen in het buitenland.

Hoe help jij hier aan mee?

Ik help hen daarbij door tips voor inhoud te leveren die zij op hun sociale media kanalen kunnen gebruiken. Ook kijk ik welke berichten populair zijn en wat hier de redenen voor zijn. Nederland is één van de meest actieve landen op sociale media wanneer je kijkt naar ambassades en consulaten. Het is een goed middel om mensen in het buitenland een beeld te geven van Nederland als vakantie bestemming maar ook van onze normen en waarden.

Hoe weten reizigers over Nederland als bestemming?

Mensen zoeken veel op het internet. Sociale media zijn daarvoor een uitkomst. Toch worden ook websites nog heel vaak gebruikt om informatie te vinden. Het mooiste in natuurlijk wanneer jouw informatie en berichten door de lokale media worden opgepakt en je hierdoor Nederland onder de aandacht kunt brengen.

Wat is je beste tip voor reizigers in Nederland?

Nederland is een erg divers land. Het is een mix van modern en (mooi) oud. Mijn tip voor toeristen zou zijn om eens verder te kijken dan Amsterdam. Juist een stad als Rotterdam laat de moderne architectuur van Nederland zien. Ook laat ik vrienden uit het buitenland altijd bitterballen en een kapsalon proberen. Zeker onder de studenten bevalt dit goed!

Wat is de beste campange die je tot nu toe hebt gedaan?

De ambassades zijn constant bezig met een strategie voor een langere periode en minder vaak met campagnes. Wel is het zo dat veel belangrijke evenementen zoals Koningsdag en het Wereld Kampioenschap worden gebruikt om een beeld van Nederland en haar gebruiken te delen met het buitenland. Zeker het Nederlands elftal is erg populair op de Facebook pagina’s.

Wat is hier een goed voorbeeld van?

In Egypte verwees de ambassade naar de wedstrijd Nederland-Egypte uit 1990. Deze post kreeg 5000 likes en werd 6500 keer gedeeld. De pagina zelf kreeg ook opeens heel veel likes erbij. Voetbal spreekt blijkbaar erg veel mensen aan en door de social media kun je iets viral laten gaan waardoor je bereik enorm hoog ligt.

Waarom koos je deze richting?

Mijn studie richt zich veel op communicatie via sociale media. Zelf ben ik vooral geïnteresseerd in de politiek en zit ik ook bij een internationale debatvereniging. Via deze stage kon ik mijn interesse met mijn studie combineren.

Wat heb je geleerd op je werk?

Ik heb veel geleerd over culturele diversiteit in de communicatie sector. Je kunt niet elk bericht in elk land plaatsen, het is beter om alles af te stemmen op wat er in een regio of land speelt. Dit zag je ook bij het bericht van de Egyptische ambassade op Facebook, ze gebruikten een grap uit het land om zo te laten zien dat je hen begrijpt.

Wat doe je in je vrije tijd?

Zoals gezegd heb ik veel interesse in de politiek. Ik debatteer bij mijn vereniging waardoor ik naar toernooien in het buitenland kan. Zo heb ik bijvoorbeeld Oxford en Parijs bezocht maar ook Belgrado en Chennai voor het Europees en Wereld Kampioenschap universitair debatteren. Ik vind het leuk om een vakantie te combineren met iets leerzaams. Zo was ik pas op studiereis naar Israël, dan combineer je het strand met een leerzame ervaring door te zien hoe een land functioneert in een tijd van oorlog. Een all-inclusive zonvakantie is aan mij dus niet besteed.

Ga voor meer informatie over het Ministerie van Buitenlandse Zaken naar www.rijksoverheid.nl/ministeries/bz

Comments are closed.