Fietsrondje van de Maand: met Frank van Rijn in Drenthe (juli 2024)

Als schrijvende wereldfietser Frank van Rijn niet onderweg is op een lange tocht ergens ter wereld, dan is hij in of rond zijn huis in het knusse Drentse Doldersum. Vanachter zijn schrijftafel heeft Frank van Rijn een prachtig uitzicht over de natuur. De wereldfietser onderbreekt vaak even het schrijven voor een fietstochtje om inspiratie op te toen. Frank kent ieder paadje in de omgeving en weet ongelooflijk veel details. Tijd voor een Fietsrondje in het land van de enige, echte Frank van Rijn.

 

Het kost weinig moeite om Frank van Rijn te herkennen op het station van Steenwijk. Zijn markante kop en zijn baard vallen onmiddellijk op. De begroeting is hartelijk. Eerst fietsen we langs het huis in Steenwijk waar de wereldfietser als tiener een aantal jaren heeft gewoond. De vader van Frank was beroepsofficier bij de Landmacht en dat hield in: regelmatig overplaatsing door heel Nederland en zelfs ook in Frankrijk. Het hele gezin trok mee. Zodoende leerde de jonge Frank Nederland al goed kennen. Of dit zijn reislust heeft aangewakkerd is onbekend.

 

Inhoudsopgave van dit Fietsrondje van de maand

Door op een link te klikken scrol je direct naar een onderdeel van dit fietsrondje.

 

Het Fietsrondje van deze maand

Vledder is overduidelijk een Brinkdorp. In het begin zijn de wegen strak. Het landschap is open met graslanden. Eenmaal in Drenthe beginnen de weggetjes wat meer te slingeren.

Ook het water van de Steenwijker Aa maakt bochten. Vledder is overduidelijk een Brinkdorp. Overdag trokken de herders er met hun kuddes op uit. Tegen het invallen van de duisternis verzamelden zij hun schapen zich veilig op de Brink centraal in het dorp. Frank van Rijn blijkt geen onbekende in Vledder en neemt de tijd om even een praatje te maken.

Vledder is overduidelijk een Brinkdorp

Midden op een grasveld prijkt de Johannes de Doperkerk met het zadeldak. Opmerkelijk is dat de toren in de romaanse stijl is opgetrokken, maar het kerkgebouw zelf is gotisch.

De toren is dan ook bijna 100 jaar ouder. De kerk is een waardig rijksmonument.

Het landsschap wordt ruiger. De eerste heide komt in het vizier. Er zijn ook heuveltjes. Frank legt mij uit dat dit niet allemaal natuurlijke heuvels zijn. Diverse zijn gemaakt door mensen als grafheuvels.

Twee bekende heuvels noemt men hier in de volksmond de generaal en de majoor. Voor Frank bekende begrippen uit zijn jeugd. Drenthe ligt vol met sporen van bewoning in de verre oudheid. Drenthe noemt zich dan ook oerprovincie. Daarna lijkt hier alles lang stil te hebben gestaan. Drenthe was vele eeuwen eigenlijk niets: de streek met de plaggenhutten. In de tijden van de Republiek der Zeven Provinciën was Drenthe geen volwaardig gewest. Pas in 1814 kreeg Drenthe de status van provincie.

 

Kolonieën van Weldadigheid

Om de provincie te ontginnen kwam de Maatschappij van Weldadigheid. Arme gezinnen uit achterstandswijken in de steden uit de Randstad werden hier in koloniën geplaatst om de grond te bewerken naar een boerenbedrijf waarop zij konden boeren. Later werden deze koloniën steeds meer een gedwongen verblijf voor landlopers en bedelaars. Er ontstonden ook strafkoloniën voor criminelen. Veenhuizen is een bekend voorbeeld. Een deel van het uitgestrekt complex heeft nog steeds de functie van penitentiaire inrichting. Gelukkig is ook nog een groot deel van het landschap in Drenthe onaangetast gebleven.

 

 

Heerlijk kneuterig is de woonplaats van Frank van Rijn Doldersum met slechts enkele boerderijen en huizen rond de Brink. Op het terras van Grenzeloos Drenthe wordt Frank van Rijn onmiddellijk herkend. Als Frank vraagt om de rekening voor zijn maaltijd, komt de chef uit de keuken. Blijkbaar is het etablissement zeer vereerd met het bezoek van de bekende plaatsgenoot, want de reactie is: ”Als je voor mij een van jouw boeken hebt en het kunt signeren, dan is het zo verder goed.” Toevallig heeft Frank een boek in zijn fietstas: “Dat doe ik altijd, om mensen uit te leggen wat ik doe,” is zijn reactie.

 

Drents Friese Wold

Net buiten Doldersum begint het nationaal park het Drents Friese Wold: een uitgestrekt gebied met een oppervlakte van 60 km2. Het park bestaat uit heide, stuifzand, bossen, vennen en beekdalen: een prachtige compositie die nooit verveeld. Het landschap lijkt bij iedere pedaaltrap te veranderen. Dit is fietsprovincie Drenthe ten top.

Voor we het park binnen fietsen bezoeken we eerst het informatiecentrum in de schaapskooi. De wollige dieren doen zich te goed aan het gras op een sappige weide.

Nog een paar weken en het ritueel van het schapen scheren kan beginnen. Frank voelt zich hier als een vis in het water op de smalle gravelpaadjes in het park. Hoewel Frank niet van zwemmen houdt. Tegenwoordig staan in Nederland overal fietsknooppunten, maar Frank van Rijn is veel meer een fan van de traditionele paddenstoelen van de ANWB.

Het lijkt alsof ze langzaam aan het verdwijnen zijn, tot irritatie van de grote meester. Knarsetandend constateert Frank de teloorgang. Door gebrek aan onderhoud zijn diverse paddenstoelen op onze route volkomen onleesbaar. Van andere exemplaren is tot ergernis van onze fietsende schrijver alleen nog het ruwe betonnen karkas over.

 

Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

 

Sporen van verzet

Een dergelijk afgelegen en moeilijk toegankelijk gebied was een ideaal terrein voor het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verzetstrijders bouwden hier de onderduikhut om geallieerde piloten te verbergen, die uit hun aangeschoten vliegtuigen waren gesprongen.

Eind 1944 ontdekten de Duitsers de schuilplaats. De op dat moment aanwezigen werden opgepakt. De meeste van hen stierven in een kamp door de erbarmelijke omstandigheden. Een plaquette houdt de herinnering aan deze moedige mensen uit het verzet hoog.

 

Een van de mooiste kerken van Drenthe met een spookverhaal

Ook Diever is een heerlijk Drents dorp rondom de Brink. Midden op het grasveld staat de oude Sint-Prancratiuskerk. Het godshuis is uit de 12e eeuw, maar is daarna een paar keer ingrijpend verbouwd. In de kerk vallen de bijzondere gewelven op. De kerk van Diever staat bekend als een van de mooiste kerken van Drenthe.

In Diever zingen nog altijd verhalen rond over het spook Olde Böppe. In leven werd deze persoon verafschuwd vanwege zijn ruwheid en hebzucht. Eenmaal gestorven en begraven vond Olde Böppe geen rust in zijn graf in de kerk. ’s Nachts maakte hij de kerk onveilig door te spoken. Dorpelingen bleven in het donker op grote afstand van het godshuis. In de plaatselijke herberg werden de sages zwaar aangedikt. Er schijnt ook nog een verhaal te zijn over ene watergeest. Op de Brink staan een paar riante huizen te blinken.

De bankjes ontbreken niet. Het is bij warm weer door het dikke bladerdek een ideale plek om even neer te vlijen. De molen van Diever zwaait ons uit.

 

Uniek samenspel tussen mens en natuur

Ten zuiden van Diever brengt Frank ons weer door pure natuur. De paadjes zijn smal en bij een tegenligger moet er even ruimte gemaakt worden. Het gaat allemaal erg gemoedelijk.

Het Holtingerveld met de natte en droge heidevelden en de vennen is ontstaan in de ijstijd. Later ontwikkelde zich het landschap met de hoogteverschillen zich verder ontwikkelde door een uniek samenspel tussen natuur en mens. In 1942 legde de Duitse bezetter hier in het diepste geheim de Fliegerhorst Havelte aan. Het complex van het vliegveld is geheel onttakeld. Op de voormalige startbanen bloeien nu orchideeën. In het water dat een bomkrater vult zwemmen salamanders.

Drenthe noemt zich terecht de oerprovincie. De meest opvallende overblijfselen uit de prehistorie zijn zonder twijfel de hunebedden. Aan het einde van het deel door het Holtingerveld staan 2 exemplaren.

Ongelooflijk hoe de mensen uit die tijd van ruim vijf duizend jaar geleden deze keien van gigantische afmetingen hebben kunnen verplaatsen en kunnen stapelen. Achter een van deze hunebedden is het wandelpad naar de top van de Havelterberg. Nou ja top? Het is 17 meter hoog. Het lijkt weinig, maar het uitzicht is de moeite waard.

Achter prikkeldraad is het complex van de Johannes Post Kazerne. Er was onzekerheid over de toekomst, maar de kazerne krijgt een renovatie van 250 miljoen euro. Johannes Post was een Drentse verzetsheld die op 14 juli 1944 door een vuurpeloton in de duinen bij Overveen om het leven werd gebracht. Met een zekere trots vertelt Frank dat zijn vader in 1963 en 1964 de eer had om commandant te mogen zijn van dit militaire complex met deze gedenkwaardige naam. We wisselen het Drentse landschap weer in voor het meer strakke Overijssel. De Steenwijker toren komt terug in beeld. Eerst brengen we echter een bezoek aan de bonte theetuin van de Maargies Hoeve. Terwijl we aan de thee zitten met iets lekkers, kijkt de familie ooievaar vanuit hun hoge positie op ons neer.

 

Verblijf tips voor overnachten in Steenwijk

In de buurt van dit Fietsrondje van de Maand vind je leuke hotels en B&B’s waar je heerlijk kunt slapen.

Stadslogement de Smederij van Steenwijk

Charmant, kleinschalig hotel in het centrum. Nostalgische sfeer. Iedere kamer is verschillend. Prima ontbijt. Je kunt er ook uitstekend dineren, maar er zijn tal van andere mogelijkheden.

My Hotel Steenwijk

Fraai viersterren hotel aan de rand van de stad. Op ruim 1 km van het centrum en het station.
Mooie ruime kamers. Hartelijke ontvangst. Uitstekend ontbijt. Het hotel heeft een lift.

B&B Villa Steenwijk

Karakteristiek huis, vol geschiedenis. De kamers zijn stijlvol ingericht. De eigenaren zijn vriendelijk en behulpzaam. Het ontbijt is ruim. Er is geen lift.

 

 

Route-informatie

Fietsroute: Fietsrondje Steenwijk Drents-Friese Wold met Frank van Rijn
Land: Nederland
Provincie: Overijssel en Drenthe
Lengte: 57 km
Beginpunt: Station Steenwijk
Eindpunt: Station Steenwijk

 

Routebeschrijving met knooppunten

Ga met je rug naar het station linksaf. Neem linksaf de spoorwegovergang en volg het fietspad langs de doorgaande weg. Na 1.6 km kom je voorbij het viaduct van de de snelweg bij en rotoonde op de knoopunte. Volg: 36, 16, 46, 47, 71, 35, 24, 14, 64, 62, 68, 59, 80, 51, 80, 75, 77, 03, 74, 52, 08, 10, 18, 19, 30 en je komt weer bij het station van Steenwijk. Bij het station Steenwijk is parkeergelegenheid.

 

Op https://routiq.com vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes

 

Horeca en winkels onderweg

16 Km, Vledder: Restaurant de Tippe, open van 10:00 -20:00 uur. Coop Supermarkt, dagelijks open (ook op zondag)

20 km, Doldersum: Café, restaurant, terras Grenzeloos Drenthe. Boerderijwinkel de Zeven Koeien, open van 11:00 – 18:00 uur (op zondag gesloten)

36 km, Diever: In Diever is keuze aan horeca. Plus Supermarkt, dagelijks open (ook op zondag)

50 km bij knooppunt 10, net voorbij de Hunebedden: Theehuis ’t Hunebed, open van 10:00 – 20:00 uur (op maandag gesloten)

53 km, net voorbij knooppunt 10 : Theeschenkerij de Maargies Hoeve, dagelijks open van 10:00 – 17:00 uur.

In het centrum van Steenwijk is ruime keuze aan horeca en winkels

 

Pech onderweg met de Fiets?

Krijg je pech onderweg met je elektrische fiets? Met de speciale fietsverzekering voor e-bikes komt er iemand naar je toe. Ben je betrokken bij een ongeval met jouw fiets? Dan krijg je ook juridische hulp aangeboden bij deze verzekering. Lees alle voordelen van deze betrouwbare fietsverzekering en overtuig jezelf.

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.