Fietsrondje van de Maand: Tiegemberg (augustus 2023)

De Tiegemberg is een heuvel van 82 meter hoog tussen de rivieren de Schelde en de Leie. Dit is het land van de Vlaamse schrijver Stijn Streuvels die met zijn pen opvallende gebeurtenissen in het dagelijkse boeren- en dorpsleven beschreef. Een van zijn romans is verfilmd onder de naam Mira, met een glansrol voor Willeke van Ammelrooy. Sinds Stijn Streuvels lijkt er niet zo gek veel veranderd.

 

Eenmaal buiten de stad Waregem heerst het enigszins desolate landschap tussen de rivieren de Leie en de Schelde met opgelapte wegen.

De daken van de huizen lijken verzakt en de hekjes zijn verroest. De bordjes staan schots en scheef, maar ze wijzen ons in ieder geval de weg op de Tiegemberg fietsroute.

De streek van Stijn Streuvels met zijn roman de Vlasaard over het generatieconflict tussen boer Vermeulen en zijn zoon Louis. Het golvende landschap is op diverse plaatsen overwoekerd door wild groen. Een keurige grasmat valt wat uit de toon tussen de chaos, maar dit is dan ook een golfbaan.

 

Geen kroketten maar aardbeien uit de muur

Opmerkelijk is een aardbeienautomaat. In België trekt men geen kroketten uit de muur, maar wel brood. Een krijtbord langs de weg geeft aan dat we wel telefonisch originele kroketten kunnen bestellen.

Dat is wel handig, want de horeca is hier dun bezaaid. Staan we voor een etablissement, dan is uitgerekend het net een rustdag. Vaak gaat het om meerdere dagen in de week. Kroketten in Vlaanderen zijn niet zomaar een kroketje van de FEBO. Het is vaak een met zorg bereide lekkernij met grijze garnaaltjes.

Het kasteel van Hemsrode ligt verborgen in het groen, maar snel zijn de enige bouwwerken de eenzame kapelletjes.

Boerderijen zijn soms groot, maar ogen ook regelmatig vervallen. Al jaren lopen de plannen om het dorp Anzegem te ontlasten door het aanleggen van een ringweg. Omwonenden zijn het daar duidelijk niet mee eens. Zij tonen hun protesten

 

Gijzelbrechtegem

Dorpen hebben prachtige namen, zoals Gijzelbrechtegem. Hoe komt men hier op?
We moeten een paar keer klimmen, maar dit zijn zeker geen Ardennen. Wel kijken we uit op de Vlaamse Ardennen aan de overkant van van de Schelde. Voor we de rivier bereiken krijgen we eerst nog een onvervalste kasseienstrook. Dit hoort erbij in het Land van Stijn Streuvels. De brede naden op de smalle betonpaden heuvel op en heuvel zorgen voor kaboem, kaboem, kaboem.

De Schelde is duidelijk gekanaliseerd. Ten behoeve van de scheepvaart zijn alle meanders afgesneden. Bij Kerkhove is nog een oude afgesloten meander. Tijd om even weg te dromen. Het deel langs de Schelde duurt slecht kort.

Naar het hoogste punt

In Tiegem is tegenover de kerk nog altijd de dorpssupermarkt van Dirk en Hilde. Het assortiment is verbluffend. Je moet alleen niet tussen 13 en 15 uur aan komen fietsen, want dan houden Dirk en Hilde hun lunchpauze. Via de Kapelstraat zetten we koers naar het hoogste punt van onze route; de Tiegember. Sinds de kasseien zijn verdwenen, lijkt de klim een eitje. Wel krijgen we een prachtig uitzicht.

Een hoog punt is ideaal voor de wieken van de molen om veel wind te vangen. Hier stond ooit een houten molen met de illustere naam Belzebubbergmolen. Later kwam er een stenen molen. Deze is een paar keer afgebroken en weer opgetrokken en staat nu op een andere plaats.

Een van molenaars was de dorpsfilosoof Toine Mulder: een goede vriend van Stijn Steuvels. Eenzaam op het plateau staat het nietige kapelletje Onze-Lieve-Vrouwe ter Nood.

Op de voorgevel staat een korte tekst van molenaar Toine Mulder. Alles lijk hier verweerd. Dit geldt ook voor de telefoonpalen, die in hier in België nog altijd dienstdoen.

 

Het Lijsternest

Een stukje gravel voert ons knisperend onder onze banden naar Ingooigem. Alweer een prachtige naam. In dit dorp staat het Lijsternest. Het huis dat is gebouwd door Stijn Streuvels en waar de schrijver meer dan 64 jaar woonde. Het is nu overeenkomstig zijn wens een museum. Vanachter zijn schrijftafel kijken we uit over het landschap dat Streuvels inspireerde tot het maken van zijn meesterwerken.

Ook opmerkelijk in Ingooigem is taveerne In D’ Halve Maan. Het interieur is een unieke combinatie van traditioneel en trendy. De vroegere binnenplaats is overdekt. Op deze binnenplaats vonden zangwedstrijden plaats tussen vogels die zich bevonden in kooien aan de muur. Onder de kooien werd het aantal keren dat een vogel zong met een krijtstreepje geturfd. De eigenaar van de vogel met de meeste krijtstreepje was de winnaar.

 

Brouwerij Verhaeghe

D’Halve Maan is een van de weinige etablissementen dat de bieren tapt van de streekbrouwerij Verhaeghe uit het nabij gelegen Vichte. Een traditioneel familiebedrijf dat nu onder leiding staat van de broers Karl en Peter en zus Mercedes. Tal van Belgische streekbrouwerijen zijn na de Tweede Wereldoorlog verdwenen. Dit kwam door de opmars van pils ten koste van de traditionele bieren.

Veel brouwerijen waren daar niet op ingesteld en hadden geen kapitaal om te investeren in de benodigde koelinstallaties. Daar bij kwam de verschuiving van drinken in het café naar verkoop in de supermarkt en de drankenhal. Deze ontwikkelingen waren op maat voor de grote brouwers die hun marktaandeel gigantisch zagen stijgen ten koste van de kleine brouwers. Verhaeghe paste zich aan met een eigen pils, meer bleef ook de nadruk leggen op speciale bieren en binding met de lokale markt. Kwaliteit werd een belangrijk uitgangspunt. Na een lange tijd van neergang begon de vraag naar speciaalbieren explosief te groeien.

De kleine brouwer heeft een uitgebreid assortiment bieren gebrouwen volgens diverse gistingmethodes. Diverse bruine bieren rijpen in grote houten vaten. Foeders noemt men deze hier. Slechts een tiental horecazaken hebben de bieren van Verhaeghe op het vat, maar meer dan 80% procent van de productie gaat naar de export tot in alle uithoeken van de wereld. De Verenigde Staten, Canada, Japan en China zijn belangrijke exportmarkten. Paradepaardje van Verhaeghe is Duchesse de Bourgogne: een bier van gemengde gisting. Het is een zoet-fruitig bier met een aangename frisse afdronk met een 6,2% alcohol. Met name de grote flessen van 0,75 liter zijn populair. Verhaege brouwt als eerbewijs aan Stein Steuvels een een Streuvels Bier. Een krachtig en vol Vlaams blond bier hergegist op de fles met 7,5 % alcohol.

 

Exotische dieren op het land

Een onvervalste Belgische knol zoekt de schaduw onder een boom. Het dier met de dikke, harige poten past geheel in dit decor.

In de verleden trokken deze stoere paarden de ploegen door het land. De vernieuwing slaat ook echter hier toe. Ook een paar exotische dieren uit Zuid-Amerika staat op het land. Het lijk alsof zij zich hier volkomen thuis voelen. We fietsen bijna door een poort een erf op.

We moeten echter via een weggetje er naast over een private weg naar het Chichoreiastpad. We krijgen als waarschuwing “eigen riscio” Het smalle paadje brengt ons over niet al te recht liggende tegels in de richting van de kerktoren van Sint-Lodewijk.

 

Mokka en Meer

Als we aan komen fietsen lijkt dit een gewoon dorpscafé, maar eenmaal binnen staan we voor een verrassing. Een inrichting met een knipoog naar de jaren ’50, maar dan met veel kleur. Ook het terras aan de achterzijde heeft sfeer met bonte stoelen. Aan de kleintjes is gedacht met leuke speeltoestellen.

Kris en Arie bieden een aardig assortiment aan eigen gemaakt gerechten. Behalve koffie serveren ze ook streekbiertjes. Het ondernemende stel heeft zelfs een eigen fietsroute van 24 kilometer.

Ambachtelijke brouwerij het Graverhopke

Wat is er heerlijker om aan het einde van een fietstocht een ambachtelijk biertje drinken. Als je geluk hebt dan fiets je hier op zaterdag en zondag., want lonk achter de poort het grasveld met de tafeltjes en stoeltjes. Het is moeilijk een keuze te maken uit de 10 verschillende bieren met sprankelende namen als Zingende Blondine of Koerseklakske. Ben je op een andere dag, dan zijn er de etablissementenmet uitgestrekte terrassen tegenover de kerk in het centrum.

 

Inhoudsopgave van dit Fietsrondje van de maand

Door op een link te klikken scrol je direct naar een onderdeel van dit fietsrondje.

 • Route-informatie
 • Routebeschrijving met knooppunten
 • Horeca en winkels onderweg
 • De Tiegemberg
 • Stijn Heuvels
 • Waregem
 • Verblijf tips voor overnachten in Waregem
 •  

   

   

  Route-informatie

  Fietsroute: Tiegemberg
  Land: België
  Provincie: West-Vlaanderen
  Lengte: 50 km
  Beginpunt: station Waregem
  Eindpunt: station Waregem

  Routebeschrijving met knooppunten

  Let op: deze route loopt niet geheel over de fietsknooppunten. De route is wel geheel met de zeshoekige bordjes bewegwijzerd. Volg dus deze bordjes.

  Ga met je rug naar het station van Waregem even rechtsaf en dan meteen op de rotonde linksaf naast café de Loskaai de smalle Ohmstraat in. Blijf deze straat volgen Je komt op de Knooppunten en de bordjes van Tiegembergroute. 21, 24, 4, 34, 35, 6, 13, 18, 15, 12, 16, 19, 17, 97, 8, 20, 25. Vanaf hier niet de knooppunten volgen maar de routebordjes van de Tiegembergroute bij knooppunt 34 kom je weer op de knooppunten: 72, 92, 47, 67. Je bent weer bij het station van Waregem.
  Zie ook dit kaartje. https://www.routezoeker.com/functions/topdf.php?fid=188 en
  https://www.visitwestvlaanderen.be/nl/tiegembergfietsroute

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Horeca en winkels onderweg

  12 km Gijzelsbrechtegem

  Restaurant Bergrust. Open van 11:30 -14:00 uur en 18:00 – 22:30. Zondag van 11:30 – 22:00 uur. Maandag en dinsdag gesloten.

  22 km Tiegem

  Tearoom Achiel en Hector. Open op zaterdag en zondag van 13:30 – 18:00 uur.

  28 km Ingooigem

  In D’ Halve Maan. Open: donderdag 14:00 – 22:00 uur. Vrijdag en zaterdag 11;30 – 22:00 uur. Zondag 11:30 – 18:00 uur. Maandag, dinsdag en woensdag gesloten.

  35 km Sint Lodewijk

  Koffiehuis Mokka en Meer. Open van 9:00 – 18:00 uur. Maandag en dinsdag gesloten.

  43 km Waregem

  IJssalon Bonvanill. Dagelijks open van 10 -12 uur en van 13 – 18 uur.

  46 km Waregem

  Ambachtelijke brouwerij het Graverhopke. Open op zaterdag van 11:00 -22:00 uur, op zondag van 11:00 – 21:00 uur.

   

  De Tiegemberg

  De Tiegemberg is met 82 meter een van de hoogste heuvels in het gebied tussen de Schelde en de Leie in West-Vlaanderen. Het is een zogenaamde getuigenheuvel: een eenzame heuvel. De Tiegemberg was ooit het strijdtoneel van menige wielerkoers. De klim met de naam Vossenhol is 750 meter lang en het steilste stukje is 9%.

  De klim was vooral interessant in de tijd dat er nog kasseien lagen, maar de helling is al meer dan 62 jaar geasfalteerd. In 2015 trok het peloton van de Ronde van Vlaanderen voor het laatst over de Tiegemberg. Meestal was dit een voorproefje van de gemene kuitenbijters. Het kampioenschap van België van 2020 deed de Tiegemberg nog aan. Ook andere in Vlaanderen populaire voorjaarskoersen als Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen gingen meerdere malen over de Tiegemberg.

  Stijn Streuvels

  Stijn Streuvels is een pseudoniem voor Frank Lateur. Lateur zag het eerst levenslicht 1871 in het dorp Heule, dat tegenwoordig het Kortrijk hoort. Lateur was een autodidact. Op jonge leeftijd werd hij bakkersknecht, maar leerde zichzelf Duits, Noors en Russisch.

  Stijn Streuvels

  De Vlaamse schrijver liet een huis bouwen met de naam Lijsternest in Ingooigem. Stijn Streuvels woonde in zijn huis 64 jaar tot zijn overlijden in 1969. Vanachter zijn schrijverstafel keek Streuvels uit over de velden en deed hij inspiratie op. Zijn verhalen spelen zich vooral af op het Vlaamse boerenland. Zijn roman De ondergang van de Waterhoek is in 1971 verfilmd onder de titel Mira met in de hoofdrol Willeke van Ammelrooy met de legendarische naaktscène. Het stoffelijk overschot van Streuvels is in een traditionele boerenhuifkar naar de begraafplaats gereden. De kist op de kar werd gevolgd door 7.000 mensen. Overeenkomstig met zijn laatste wens is het interieur van het Lijsternest gebleven zoals het was en is zijn huis een museum.

   

  Waregem

  Waregem is een kleine, vrij groene stad bij de Leie. De plaats ligt echter van de rivier af. Waregem bevindt zich nog net buiten de agglomeratie van Kortrijk. In het hart van de stad is het statige Park Baron Casier met als blijkvanger kasteel Casier. Het sierlijke kasteel is de 19e eeuw is opgetrokken in opdracht van de toenmalige burgemeester van de stad om als woonhuis te dienen. In 1977 werd de gemeente eigendom. Het groengebied werd openbaar park en in het kasteel kwam horeca. Bij mooi weer kun je stijlvol dineren op tafeltjes en stoeltjes in het grasveld voor Kasteel Baron Casier bar-bistro. Het is overigens heerlijk fietsen door dit park.

  Net ten zuiden van het centrum is het Regenboogpark met vijvers, recreatie en sport. Nieuwbouw aan het water moet Waregem stedelijke allure geven. Het Regenboogstadion heeft aan de zijde van de vijver een facelift gekregen en heet nu Elindus Arena. Vernoemd naar een Belgische energieleverancier Deze ingreep heeft niet voorkomen dat de fusieclub SV Zulte-Waregem in 2023 is gedegradeerd uit de hoogste klasse betaald voetbal in België.Ook groen is de hippodroom Waregem. Op deze paardensportbaan vinden nog altijd grote drafwedstrijden plaats maar ook races in galop met hindernissen. Het is een spektakel als de paarden over de sloot springen Gebruikelijk gaan paardenwedstrijden tegen de klok in, maar in Waregem draven en galopperen de paarden met de klok mee. Een van de weinige historische gebouwen is de Sint-Amandus-en-Blasius kerk op de Markt. Tegenover de kerk zijn sfeervolle terrassen, waar het ook in de avonduren gezellig toeven is.

   

  Verblijf tips voor overnachten in Waregem

  In de buurt van dit fietsrondje in Waregem liggen leuke hotels en B&B’s waar je kunt verblijven. Zo maak je een mini-vakantie van dit Fietsrondje van de Maand augustus 2023.

  Parkhotel

  Prachtig viersterrenhotel niet ver van het centrum bij de Regenboogvijver. Mooie, lichte, moderne kamers. Sfeervol café en restaurant. Het ontbijt is uitstekend.

  Poolhouse afrit E17

  Mooie accommodatie met klein buitenzwembad. Ruime kamer. Aan de rand van de stad bij de snelweg E17.

  B&B de Dulle Koe

  Leuke B&B. Ruime kamer met zicht op de tuin. Prima ontvangst. Net buiten de stad bij de snelweg E17.

  Hotel Sint-Janshof

  Oud landhuis in een tuin. Aardig hotel. Geen luxe, maar wel sfeer. Kamers van beperkte grootte. Aardige en behulpzame eigenaar. Goed ontbijt. Wat verder weg van de stad bij de E17.

   

   

  Hotel Ambassade

  Het hotel is dichtbij het station en een paar straten van het centrum. De kwalificatie is 3*** sterren, maar het hotel is eenvoudig. De gehele inrichting is duidelijk aan een opknapbeurt toe. Dit heeft ook wat charmes. Het past bij de staat van de inrichting van het landschap langs de route: de sfeer van Stijn Streuvels. De eigenaar is echter aardig en attent. Hij is de hele dag aanwezig en doet bijna alles zelf. Het hotel ligt wat achteraf in een doodlopend straatje. Het ontbijt is uitstekend.

   

  Pech onderweg met de Fiets?

  Krijg je pech onderweg met je elektrische fiets? Met de speciale fietsverzekering voor e-bikes komt er iemand naar je toe. Ben je betrokken bij een ongeval met jouw fiets? Dan krijg je ook juridische hulp aangeboden bij deze verzekering. Al vanaf €2,08 per maand (€2,42 voor e-bikes) ben je verzekerd tegen diefstal. Schade en pechhulp voor je fiets zijn optioneel af te sluiten. Bekijk alle voordelen van Allianz Assistance.

   

   

   

   

   

   

  Comments are closed.