Fietsrondje van de Maand: In het land van Rowwen Hèze (oktober 2022)

Koningsdag 2022 in Maastricht werd afgesloten met een optreden van Rowwen Hèze op het Vrijthof. De Folk band komt uit Noord-Limburg, om precies te zijn uit het dorp America in de gemeente Horst aan de Maas. De streek bestond vroeger bekend om de armoede: schrale zandgrond met verspreide heidevelden. Rowwen betekent ruig. De ruigheid kom je nog overal tegen. De boerenbedrijfjes waren klein en eenvoudig. De boeren legden zich toe op asperges, aardbeien en bessen. Later kwamen de grootschalige varkensschuren. Ook champignons, worden in grote schuren gekweekt, maar je ziet altijd nog veel kleine boerderijtjes. Ook de heide is gebleven. Nieuw is het herstel van de natuur. Tijd voor een fietsrondje in het land van Rowwen Hèze.

Het witte stationsgebouw van Horst-Sevenum staat markant in het landschap. Gebouwd toen de spoorlijn Eindhoven – Venlo in 1866 in gebruik kwam. Het station ligt precies tussen Horst en Sevenum. Beide dorpen horen sinds 2010 tot de toen gevormde gemeente Horst aan de Maas. Gekozen is voor Horst, omdat dit dorp twee keer zo groot is als Sevenum.

Het dorp Horst ligt helemaal niet aan de Maas

Omdat dorpen aan de Maas ook bij de gemeente zijn gevoegd, ligt de gemeente Horst nu wel aan de Maas. Destijds lag het station eenzaam in het landschap. Nu zijn er bedrijfspanden, een school en een wooncentrum voor jongeren. Opmerkelijk is dat station Horst-Sevenum twee keer per uur een Intercityverbinding heeft met de luchthaven Schiphol. Het statige stationsgebouw is nu een B&B. Station Horst-Sevenum is bezongen door Rowwen Hèze.

Het witte goud

Snel zitten we tussen de aspergevelden. Het witte goud was een van de weinige gewassen dat wilde groeien op de schrale zandgrond. Het was niet altijd goud. Asperges brachten in het verleden weinig op, maar het werk op de aspergevelden was zwaar. Scholieren verdienden wat bij door asperges te steken.

Tegenwoordig komen de landarbeiders vooral uit Polen. Dit geldt ook voor de aardbeienplukkers. Blauwe bessen vormen een ander belangrijk product in de deze streek. We kunnen de potjes met bessenjam zelfs uit de automaat trekken voor het hek van teler Schrijnwerkers.

Daar tussendoor ruiken we de megastallen met varkens. Er is veel kritiek op deze intensieve varkenshouderijen. Met hun website thepigstory.nl proberen de varkensboeren hun kant van verhaal naar voren te brengen. Er is echter een andere bedreiging en dat is de industrie. Venlo is niet ver. Deze uitdijende stad wil zonder remmen groeien in de vaart der volkeren. De bedrijvigheid vraagt meer ruimte. Niet iedereen is het daar mee eens, getuige een groot protestspandoek in het landschap.

Ondertussen laten de schoepen van een molen oude foto’s zien van hoe het hier vroeger was. De Maaslijn is nog altijd een traditioneel spoorlijntje met enkel spoor en zonder bovenleiding.

Al jarenlang borrelt de discussie op over modernisering, maar iedere keer als het ervan lijkt te komen, blijkt er geen geld te zijn.

Over het spoor komen we op het fietspad langs de Houthuizerheide. Zo moet de hele streek er hebben uitgezien, voordat men begon met het ontginnen voor de landbouw.

We fietsen op de grens van natuur en ontgonnen gebied met asperges.

Bossen en heide

Op de Tienraysche en Swolgenderheide zijn in de tijd van de mijnbouw in Zuid-Limburg veel Corsicaanse dennen geplant. Het hout van deze bomen was ideaal om mijngangen te stutten. Langs het fietspad liggen de stammen hoog opgestapeld. We verbazen ons dat het hout niet rolt.

Er wordt hier druk gekapt in de randen van de bossen.Bomen lijken heilig in de natuur, maar er zijn ook nadelen, want bomen nemen licht en lucht weg voor kruiden en struiken. Het streven is naar meer veelzijdigheid. Staatsbosbeheer selecteert wel zorgvuldig. Zoveel mogelijk zieke en dode bomen worden gekapt en vooral bomen met nesten blijven gespaard.

Klein-Lourdes

Tienray was ooit het Lourdes van het Noorden. Het veertienjarige meisje Bernadette Soubirous uit Lourdes meldde in 1858 een verschijning van Maria in een grot. Deskundigen oordeelden dat de boodschappen die zij overbracht konden onmogelijk geformuleerd zijn door een eenvoudig meisje. Bernadette hoorde de opdracht om een put te slaan, waaruit water vloeide dat zieken zou genezen. Hierop stroomden de bedevaartgangers toe. Uit alle windstreken werden ongeneeslijk geachte zieken naar de grot vervoerd.

Helaas was een reis naar Lourdes voor veel mensen te kostbaar. In Tienray kwam een replica van de grot met water uit Lourdes. Nu waren er meer Lourdesgrotten in de omgeving, maar de Paus erkende Tienray officieel als filiaal van Lourdes. Tienray had tot de Tweede Wereldoorlog een station en met de trein stroomden de bedevaartgangers toe. In die tijd bood Tienray 5 hotels en 17 herbergen. Ook particulieren verschaften onderdak. Het plaatsje had er dus duidelijk voordeel bij. De zware gevechten in het najaar van 1944 verwoestten het complete bedevaartcomplex. In 1950 kreeg Tienray een nieuwe kerk: Onze Lieve Vrouwe Troosteres der Bedrukten, maar met de massale bedevaarten was het gedaan.

Pas in 1983 kwam in de kerk een nieuwe grot. Naast de grot hangen aan de kerkmuur tegels dankbetuigingen voor opmerkelijke genezingen.

Diverse werken van de Limburgse kunstenaar Charles Eijk sieren de kerk op. Tegenover de kerk is het zalig aan een ijsje likken van Clevers. IJs van Clevers is in deze streek een begrip.

De Diepeling wordt natuurgebied

Voor ons blinkt een plas water in het zonlicht. Er wordt druk gewerkt. De plas de Diepeling is ontstaan in 1975 door de winning van zand en grind. Het water wordt nu onderdeel van een natuurgebied.

De schrale zandgronden gaan zorgen voor een unieke vegetatie. Vogels moeten zich thuis gaan voelen in het waterrijke gebied. De zeldzame dassen hebben inmiddels een woonplaats gevonden in een dassenburcht. Een gedeelte van de oevers krijgt als bestemming recreatie.

Vanaf een uitzichtpunt krijgen we een fraai overzicht.Bij de plas duikt de naam Valkenberg op. Eeuwenlang stond hier een legendarische boerderij vernoemd naar de valkenjacht van de heren van Horst. De valkenjacht was voor de elite. In 1934 verwoeste een brand de hoeve. Kort daarna verrees een nieuwe boerderij.

Het complex is nu een camping met een hoog Hans en Grietje gehalte. Een gedenksteen aan de rand van de plas herinnert de geschiedenis van Hoeve Valkenberg.

Diverse stroompjes doorsnijden het landschap. We parkeren even onze fiets voor een toegangshek voor een kleine wandeling langs het water.

In Zuid-Limburg zijn de boerderijen groot. Sommige lijken wel een burcht met de kolossale toegangsdeur. Hier in Noord-Limburg zijn de traditionele boerderijen laag en nietig.

De bouwkundige staat kan ruw en rommelig zijn, maar we zijn dan ook in het land van Rowwen Hèze. Oude landbouwwerktuigen staan in het veld. Het lijkt hier wat vergrijsd, maar op een boerderij staat uitbundig aangegeven dat Otte is geboren.

Aardbeiendroomwereld

Op een speelse wijze presenteert Het Aardbeienland de zoete en geurige vrucht. Vooral voor kinderen is Het Aardbeienland een belevenis als sprookjesachtige themapark.

In de kas is een aardbeiensprookjesbos, een aardbeiendroomwereld en een kabouterdorpje te zien. We zien een bijzondere collectie van spullen waar een aardbei op afgebeeld is. Deze collectie is met veel liefde en passie verzameld en uitgestald in vitrines. We laten ons onderdompelen in een wereld vol aardbeien. Ook voor volwassenen is het heerlijk aardbeien eten op het terras.

Achter het water bij Parkhotel Horst staat de ruïne van Kasteel Huys ter Horst. Het kasteel dateert uit de veertiende eeuw. Vaak zijn kastelen vervallen tot ruïne door een aanval door een vijand, maar Huys ter Horst is in de 19e volkomen vervallen door de zonderlinge eigenaar Frans Clemens von Füstenberg. In 1842 zijn de restanten grotendeels afgebroken. In 2003 is een uitzichttoren geplaatst.

Uitgestrekt is het complex van Limgroup bij Horst. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwikkelen van zaden voor asperges, aardbeien en paddenstoelen. Menig nieuw ras komt hier vandaan.

Samenspel van natuur, mens en historie

Het landschap wordt weer eenzaam. Onze banden knisperen op oude gravelwegen.

Het natuurgebied Schadijkse Bossen heeft de omschrijving: samenspel van natuur, mens en historie.

Ooit lagen hier uitgestrekte heidevelden, maar overbegrazing door schapen maakte alles kaal. Het stuifzand bedreigde dorpen in de omgeven. Dus leek het planten van dennen een ideale oplossing Bovendien konden de mijnen het hout goed gebruiken. In 2006 is begonnen met realiseren van een nieuw heideveld midden in het bos En met succes: de veelzijdigheid van de natuur is verrijkt. Grazende geiten, die alles behalve heide kaal vreten, zorgen dat bomen geen kans krijgen om te ontspruiten op het jonge heideveld.

America, zijn we al zover gefietst? We zijn niet eens een oceaan tegen gekomen. Dit is het dorp van Rowwen Hèze.

Café-terras Boëms Jeu lijkt helemaal in de sfeer van deze band.Als je toch eenmaal in America bent, is het gehucht California niet ver meer.

Net voor Sevenum herinnert Beej de Schapshuuë nog aan de tijd dat de herder er met zijn kudde schapen over de heide er op uit trok.

We hebben de keuze uit een terras in Horst of Sevenum om onze fietstocht af te sluiten. Horst biedt net iets meer keuze.

 

 • Route-informatie
 • Route beschrijving met knooppunten
 • Horeca en winkels onderweg
 • Andere fietsroutes vanuit Horst aan de Maas
 • Rowwen Hèze
 • Verblijf tips voor overnachten rond Horst aan de Maas
 •  

   

  Routeinformatie

  Fietsroute: Land van Rowwen Hèze, Horst aan de Maas
  Land: Nederland
  Provincie: Limburg
  Lengte: 46 km
  Beginpunt: station Horst-Sevenum
  Eindpunt: station Horst-Sevenumx

   

   

  Route beschrijving met knooppunten

  Je verlaat het station van Horst-Sevenum aan de kant van spoor 1 bij het stationsgebouw. Steek de weg over en ga linksaf het fietspad op. Je komt op de knooppunten: 44, 75, 85, 82, 89, 54, 69, 68, 88, 65, 5, 5, 63, 41, 40, 38, 35, 36, 75, 42, 44. Je bent weer bij het station. Bij het station is parkeergelegenheid.

   

   

   

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Horeca en winkels onderweg

  • km 14 bij knooppunt 54, Tienray
  • Clevers ijssalon, een begrip in de streek met ook koffie en gebak, tegenover de kerk. Dagelijks open vanaf 10 uur. Er is meer horeca en er is een supermarkt.

  • km 28 net voorbij knooppunt 4
  • Gortmeules Winkelke met biologische producten.

  • km 31 bij knooppunt 88
  • Aardbeienland. Met terras. Open van 10 -17 uur, maandag gesloten. Aardbeienland is alleen open in het aardbeienseizoen tijdens het voorjaar en de zomer.
  • Boscafé Het Maasdaal. Open vanaf 11 uur, dinsdag gesloten
  • Parkhotel Horst
 • Km 33, bij knooppunt 41
 • Pannenkoekenrestaurant Aan de Drift in de Schadijkse Bossen. Dagelijks open vanaf 10 uur.

 • km 35, nog voor 88, America
 • Café-terras Boëms Jeu. Maandag t/m donderdag vanaf 19 uur, vrijdag vanaf 16 uur, zaterdag en zondag van 11;30 uur. In America is een buurtsuper.

 • km 42 Sevenum
 • In het centrum is ruime keuze.

  Andere fietsroutes vanuit Horst aan de Maas

  Vanuit Horst aan de Maas zijn diverse bewegwijzerde fietsroutes mogelijk met elk een eigen thema rond een gewas.

   

  Download de andere bewegwijzerde fietsroutes

  Kies hieronder welk van de 3 andere bewegwijzerde fietsroutes u wilt downloaden rondom Horst aan de Maas. De fietsroutes zijn gratis te downloaden. Tegelijk met de route ontvangt u ook elke maand gratis het Fietsrondje van de Maand in uw mailbox.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Vul je e-mailadres in om het de fiets routekaart gratis aan te vragen

   

  Nog meer fietsroutes tref je op www.landschaphorstaandemaas.nl/wandelen-fietsen/fietsroutes

  Rowwen Hèze

  De folk band brengt het geluid uit de streek in het eigen dialect. Opgestroopte mouwen, voeten op de grond en spuug in de handen, je een weg naar boven werken. Daarbij nooit hoog van de toren blazen. Telkens weer een publiek winnen, elk optreden een veldslag van genoegen. Opzwepende energieke liedjes, polka’s, folk, texmex – afgewisseld met gevoelige ballades. Dat is Rowwen Hèze. De band maakt al 37 jaar furore.

  Absoluut gezicht van Rowwen Hèze is zanger Jack Poels, die ook de meeste liedjes schreef. De band speelde al enkele jaren toen Jack Poels in 1885 toetrad. Het repertoire was toen nog Engelstalig, maar Poels stelde als voorwaarde dat er ook in het plaatselijk dialect gezongen werd. Dit werd een doorslaggevend succes. De teksten gaan vooral over onderwerpen uit het dagelijkse leven in de streek. In parochiezalen, dorpshuizen en feesttenten zingt het publiek steeds meer uit volle borst mee. Dit is hun streek op het podium. Hoogtepunt werd het carnaval.
  Opmerkelijk is de snelheid van hun muziek. Het lijkt wel een wervelwind. Hun meer serieuze ballades kunnen minder snel zijn, zoals Vlinder, naar aanleiding van de moord op de 11-jarige Nicky Verstappen.

  Hun grootste succes is Bestel mar uit 1992, dat nog altijd wordt gespeeld. Limburg, het is een kwestie van geduld dat heel Holland Limburgs lult, wordt eveneens nog steeds ten gehore gebracht. Ook tijdens het bezoek van het koningspaar aan Maastricht in april 2022. Het nummer Zwarte Plak is een eerbewijs aan de vader van Jack Poels. In het gehucht Zwarte Plak had de vader van Poels een boerderij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog opereerde vanuit deze boerderij de verzetsgroep Zwarte Plak. Joden werden voor de Duitsers verborgen. Neergehaalde geallieerde piloten vonden onderdak. Zwarte Plak maakte het treinspoor onklaar om vervoer van Duits oorlogsmateriaal te verhinderen. Toen leden van de groep werden betrapt, sloegen de Duitsers hen dood.

  De naam van Rowwen Hèze komt van de bijnaam van Christiaan Hesen. Rowwen is ruig. In het dorp America zingen de verhalen over Hesen nog altijd rond. Christiaan Hesen was een huiveringwekkende verschijning. Hij leefde op de rand van het bestaansminimum. Ondanks zijn uit de hand gelopen drankmisbruik en kleine diefstallen was Hesen geen verschoppeling. Men dichtte hem paranormale krachten toe en met name voor het ‘wegbidden’ van pijn. Bij brandwonden, kneuzingen en dergelijke riepen zijn dorpsgenoten de markante persoon graag op. Ondanks zijn ongezonde levenswijze werd Christiaan Hesen toch nog 93 jaar. De dorpsgenoot met zijn krassende stem en rottende oogkas stierf in 1953.

  Verblijf tips voor overnachten rondom Horst aan de Maas

  In en rondon Horst aan de Maas en America is voldoende aanbod van accommodaties. Van hotels en B&B’s tot mooie campings. En vanaf elk punt kun je het fietsrondje van de maand oktober beginnen.

  B&B Statie 1866**

  In het stationsgebouw van Horst-Sevenum uit 1866. Het fietsrondje begint voor de deur. Eenvoudige B&B, maar keurige en sfeervolle kamers. Ontbijt is mogelijk. Aardige en behulpzame eigenaar. Bekijk hier de tarieven.

  Parkhotel Horst-Venlo****

  Laat je na een fietsdag verwennen in dit riante viersterrenhotel. Het is luxe, maar toch gezellig. De riante kamers zijn van alle gemakken voorzien. Je hebt een prachtig uitzicht over het meer. Het strand is op twee kilometer maar het hotel heeft een zwembad. In de wellness is onder andere ook een sauna en een Turks bad. Geniet van sfeer in de bar of de brasserie. In het hotel vinden regelmatig conferenties plaats. Is er geen conferentie, dan kunnen kamers worden aangeboden tegen aan aantrekkelijke korting. Het Parkhotel ligt op de route.

  B&B De schuur

  Heerlijke B&B in een geheel gerenoveerde schuur. Eigentijds ingericht met moderne gemakken als vloerverwarming. Echt een riante kamer met ook een zitgedeelte. Net buiten Sevenum, maar rustig gelegen tussen de paarden.

  Camping Valkenburg bij de Diepeling

  Kamperen in een voormalige kasteeltuin. Het Kampeerterrein is geen gladjes rijtjespark, maar is eigenzinnig en speels aangelegd met verschillende hoekjes. Altijd staat er ergens wel iets in bloei. Sfeervolle oude bomen zorgen voor de nodige schaduw. Op een tak van de grootste boom bevindt zich een kast voor steenuilen. Deze steenuil komt jaarlijks terug en heeft dit voorjaar zelfs 5 jonkies gekregen. Verder zie je hier ook heel veel nestkastjes voor de vele verschillende vogels die je ieder voorjaar weer druk in de weer ziet met in en uitvliegen om hun kroost van voedsel te voorzien. Camping Valkenberg ligt direct aan de fietsroute.

  Camping Landgoed de Gortmeule

  De camping is op het voormalige boerenbedrijf de Gortmeule. Dit is de oudste boerderij van de omgeving. De hoeve stamt uit 1600. Er was veel veranderd in het landschap in de omgeving en op het erf, maar op initiatief van eigenaar Ton Hoeijmakers is in 2001 alles weer in oude staat hersteld.

  Kamperen op de Gortmeule lijkt kamperen in een openluchtmuseum dat goed het boerenleven van vroeger weergeeft. Zo staat er een oude melkfiets, waarmee de melk naar de fabriek werd gebracht.

  Water kwam uit de put. Gortmeules Winkelke verkoopt biologische producten. De camping ligt aan de fietsroute.

   

  Pech onderweg met de Fiets?

  Krijg je pech onderweg met je elektrische fiets? Met de speciale fietsverzekering voor e-bikes komt er iemand naar je toe. Ben je betrokken bij een ongeval met jouw fiets? Dan krijg je ook juridische hulp aangeboden bij deze verzekering. Al vanaf €2,08 per maand (€2,42 voor e-bikes) ben je verzekerd tegen diefstal. Schade en pechhulp voor je fiets zijn optioneel af te sluiten. Bekijk alle voordelen van Allianz Assistance.

   

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Comments are closed.