Fietsrondje van de Maand: Bodegraven Reeuwijkse Plassen (maart 2022)

Fietsen door de streek van de boerenkaas en over de smalle stroken land tussen de plassen. Op de pedalen door de kraamkamer van onze aloude goudreinet. Ontdek de schoonheid van de Proeftuin van Holland. Houd de voeten droog in de diepe polder van Aarlanderveen, dankzij nog altijd de inzet van windmolens. Geniet in brouwerij de Molen van een craft-biertje, na afloop van het Fietsrondje van de maand Maart 2022.

Oude Andrélon fabriek

Het station van Bodegraven is opmerkelijk groot voor een plaats die lang vrij klein was. De toren geeft het gebouw een uiterlijk van een kathedraal.

Station Bodegraven lijkt wel een kathedraal

Dat zou dan de achtste kerk zijn van Bodegraven, want het plaatsje aan de Oude Rijn heeft maar liefst zeven godshuizen. Bodegraven is rijk aan kerkgenootschappen.

Dwars door Bodegraven loopt de Limus, de noordgrens van het voormalige Romeinse Rijk uit het begin van onze jaartelling.

De plaats stond bekend om de kaas

Er is nog altijd een kaasmuseum, dat herinnert aan de goed oude tijd, maar de kaasmarkt is in 2001 opgeheven.

Kaashal

De shampoo van kapper André

Net voor de brug over de Oude Rijn tappen we eerst water bij een speciaal tappunt.

Watertappen in Bodegraven

De route gaat voor de brug over het jaagpad op: dus langs de grens van het Romeinse Rijk. Ooit stroomde al het water van de Rijn naar Katwijk aan Zee, totdat de Lek voor een lek zorgde en het water een andere richting gaf.

Jaagpad langs de Oude Rijn

De Oude Rijn is sinds die tijd ook geen hoofdvaarroute meer. Toch vestigden zich bedrijven langs het water. Onze blik valt op een massief industrieel gebouw aan de overkant van het water met de waarop de naam Phoenix uit 1904 prijkt. De firma Honig uit de Zaanstreek had hier een olieslagerij. Het bedrijf produceerde onder andere lijnkoeken: niet voor menselijke consumptie, maar voor koeien. In 1940 sloot Honig deze vestiging. In 1947 diende zich een nieuwe gebruiker aan. De plaatselijke kapper André de Jong was in 1938 begonnen met het produceren van zijn eigen shampoo. Het werd een schot in de roos. Een reeks producten volgden zoals brillantine, permanentvloeistof, tandpasta, nagellak en parfums.

Het oude Phoenix-gebouw werd de kraamkamer van Andrélon. Het merk van kapper André groeide uit tot een begrip. In de jaren negentig van de vorig eeuw deed de reus Unilever een aantrekkelijk bod. De kleinzoon van kapper André bezweek voor dit lucratieve aanbod en verkocht zijn bedrijf aan de gigant. In 2005 sloot Unilever de vestiging in Bodegraven. De aanbouw ging onder sloophamer, maar in het hoofdgebouw zijn nu appartementen. Wonen aan de Oude Rijn.

Bootje voor de deur

Het jaagpad is smal en voert langs de achterzijde van woningen. Bewoners hebben slechts een smal strookje voor een zitje, maar ze wonen dan wel aan het water, met een bootje pal voor de achterdeur. De oever is op diverse plaatsen zo rijkelijk begroeid, dat slechts een deel van het toch al smalle fietspad bruikbaar is.

We gaan echter van de rivier af de polder in met weidse uitzichten. De grassprietjes zijn nog wit van de dauw.

Gras nog wit van de dauw

Geen genoeg van de uitzichten over de plas

De Reeuwijkse plassen dienen zich aan.Net als veel plassen in dit deel van ons land is het grootse deel van de Reeuwijkse Plassen ontstaan door turfwinning. In 1930 kwam een onzalig plan uit de hoge hoed om de plassen in te polderen, maar zover is het gelukkig nooit gekomen.

De noordoever is vrij ongerept met veel natuur. Vanaf het fietspad langs het water krijgen we geen genoeg van de uitzichten over de spiegelgladde plas.

Noordoever Reeuwijkse Plassen

Noordoever Reeuwijkse Plassen

Later rollen onze banden op smalle en lange landtongen tussen de plassen. Deze dateren uit de tijd dat de afgraven turf op karren moest worden afgevoerd. Soms kijken we aan twee kanten uit over plassen. We zien hier aanzienlijk minder pompeuze jachten, zoals in Loosdrecht. De gemotoriseerde vaart is beperkt en de snelheden zijn begrensd.
Het water, de rietvelden en de beschutte oevers zorgen voor een fraai leefgebied voor vogels. Uitkijkpunt Kertwetering biedt een fraaie blik over de flora een de fauna van het plassengebied.

Vogelobservatiepunt

Toch is het hier voor vogels niet altijd veilig, want jagers zijn actief vanuit hun gecamoufleerde hutten. Op de smalle stroken staan wel huizen. Een fraaie plek om te wonen, dicht bij de stad Gouda. Een collectie bontgekleurde vogelhuisjes siert de tuin van villa Vogelzang. Vooral de mini-caravans voor onze gevederde vrienden springen in het oog.

Collectie vogelhuisjes

Over een fietspad op en smalle strook tussen de plas en de Breevaart fietsen we Reeuwijk binnen: het dorp van de ophaalbruggetjes.

Reeuwijk is het dorp van de ophaalbruggetjes

Reeuwijk is het dorp van de ophaalbruggetjes

Reeuwijk is het dorp van de ophaalbruggetjes

Onze koeien lusten geen asfalt

We duiken weer de polder in. Helaas dreigt een nieuwe weg. Een boer heeft een protestbord geplaatst: “Onze koeien lusten geen asfalt”

Langs het fietspad biedt restaurant de Landerij fietsers een pomp en een reparatieset. Een voorbeeld dat navolging verdient. De appeltaart smaakt in ieder geval uitstekend.

Landerij

Fietsers zijn welkom met appeltaart

Wie fietsen door een zee van ruimte, maar voor de variatie ook op diverse plaatsen op een smal fietspad in een soort muizengaatje tussen het weelderige groen.

Nauw fietspaadje door een haag van groen

Boskoop is van oudsher de plaats van de boomkwekerijen. Daar is steeds meer siergroen bijgekomen.

De kraamkamer van de goudreinet

In Boskoop stond ook de kraamkamer van de goudreinet. Nog altijd de populairste moesappel, maar de rode goudreinet smaakt ook uitstekend uit de hand. De plaatselijke teler P.A. Ottolander ontwikkelde dit appelras in 1853. Daarna zijn veel appelsoorten gekomen en gegaan, maar de goudreinet bleef. Onder de naam Belle de Boskoop (Schone van Boskoop) maakt deze appel nog altijd furore in tal van landen.

Boskoop noemt zichzelf met enige trots “Greenport”. De Proeftuin van Holland aan de route geeft een prachtig beeld van de siergewassen.

Terras van Proeftuin Holland

Proeftuin Holland

De Oude Rijn kruist weer onze route, maar een brug ontbreekt. We moeten eerst een stuk naar Alphen aan den Rijn, om aan de overkant langs de rustige kant weer terug te fietsen. De hefbrug over de Gouwe is een monumentale constructie van staal. Het wegdek moet flink omhooggetild worden om de schepen met een mast doorvaart te verlenen.

Hefbrug bij Alphen-aan-den-Rijn

De molens malen nog altijd het water uit de polder

Onze route blijft niet langs de Oude Rijn, maar we maken even een ommetje door de polder langs de Molenviergang Aarlanderveen.

Weer langs de Oude Rijn

Weer langs de Oude Rijn

Deze compositie van 4 molens op een rijtje is de enige nog werkende molengang ter wereld. Het overtollige water vanuit de diepe polder van Aarlanderveen wordt molen voor molen richting van Oude Rijn gemalen.

Twee molens

Molen in bedrijf

We stappen er even voor af en ervaren van heel dichtbij de werking van de oer-Hollandse poldermolens. Onze voeten staan op een zompige bodem in een polder van maar liefst 5,4 meter onder zeeniveau. Ook langs deze route worden op diverse agrarische producten aangeboden, zoals het winkeltje van recreatieboerderij de Vooruitgang.

Ingang Recreatieboerderij de Vooruitgang

Winkel bij Recreatieboerderij de Vooruitgang

Recreatieboerderij de Vooruitgang

Horeca op Recreatieboerderij de Vooruitgang

Kaas te koop, maar niet op zondag

Kaas te koop bij de boer geeft een bord aan, maar niet op zondag. Al sinds 1928 runt de inmiddels vierde generatie van de familie de Graaf hun kaasboerderij. Twee keer per dag worden de 65 roodbonte koeien gemolken. De runderen genieten tijdens de zomer van de ruimte in de polder. De stallen voor de wintermaanden zijn diervriendelijk. De familie verzorgt graag een rondleiding op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag, maar absoluut niet op zondag.

Boerenkaas

Brouwerij de Molen

Terug in Bodegraven fietsen we op de molen af, want daar is het proeflokaal van brouwerij de Molen. De brouwerij is begonnen in de molen, maar de ruimte werd te klein en dus kwam een nieuw brouwhuis niet ver van de molen. Na onze fietstocht genieten we van een ambachtelijk craft biertje na onze fietstocht. We nemen wat flesjes mee voor thuis.

Brouwerij de Molen

 

 • Route informatie
 • Route beschrijving met knooppunten
 • Horeca en winkels onderweg
 • Proeftuin van Holland
 • GreenFloat
 • Verblijf tips voor overnachten in Bodegraven
 •  

   

  Routeinformatie

  Fietsroute: Fietsrondje van de maand maart 2022 Bodegraven Reeuwijkse Plassen
  Land: Nederland
  Provincie: Zuid-Holland
  Lengte: 47 km
  Beginpunt: station Bodegraven
  Eindpunt: station Bodegraven

  Route beschrijving met knooppunten

  Verlaat het station Bodegraven aan de zijde van het stationsgebouw. Ga met je rug naar het station linksaf en na ongeveer 25 meter rechtsaf de Prins Hendrikstraat in. Je komt op de knooppunten: 94, 33, 31, 52, 38, 18, 20, 49, 48, 47, 46, 45, 44, 10, 22, 16, 29, 75, 91, 2, 18, 10, 3, 1, 54,88, 89, 94.

   

   

   

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Horeca en winkels onderweg

  Niet ver van het station ligt Albert Heijn. Ook op zondag open, maar pas vanaf 12:00 uur.

  Proeftuin Holland

  • 15 km, bij knooppunt 47, Restaurant het Vaantje, open vanaf 11:00 uur. Op maandag gesloten.
  • 20 km, net voor knooppunt 45, Café-bistro ’t Wapen, open vanaf 11:00 uur. Op maandag gesloten.
  • 22,5 km, bij knooppunt 44, Restaurant de Landerij. Open vanaf 11:00 uur. Op maandag en dinsdag gesloten.
  • 28 km, bij knooppunt 29,Buck Bar&Kitchen, open vanaf 10:00 uur. Op maandag gesloten.
  • 28 km, bij knooppunt 29,Theeschenkerij de Proeftuin, open vanaf 10:00 uur. Op maandag en dinsdag gesloten
  • 32 km, bij knooppunt 2, Eetcafé-pleisterplaats Winkel, open vanaf 11:00 uur. Op zaterdag en zondag gesloten.

  In Bodegraven is keuze genoeg.

  Recreatieboerderij de Vooruitgang

  Recreatieboerderij de Vooruitgang

  Proeftuin van Holland

  De Proeftuin van Holland geeft je een prachtig beeld van de sierteelt in de omgeving van Boskoop. Speerpunten zijn natuur, recreatie, educatie en zorg. Een prachtige compositie van boomkwekerijgewassen en siergewassen krijg je in Sortimentstuin “Harry van de Laar”. Je zult versteld staan van het diverse aanbod. Ieder jaargetijde biedt ook wat anders. Je mag vrij rondstruinen in de tuin, totdat de zon achter de horizon verdwijnt. Een excursie onder leiding van een deskundige gids is mogelijk.

  Terras van Proeftuin Holland

  In de proeftuin kun je deelnemen aan tal van activiteiten zoals een workshop groen, creativiteit en knutselen. De horeca is sfeervol met terrassen die een fabelachtig uitzicht bieden op de tuinen.

  GreenFloat, huisjes op het water

  Heb je aan een dag niet genoeg, dan kun je ook overnachten in huisjes op het water: GreenFloat. Met eigen voorzieningen als kookplaat, waterkoker, magnetron en koelkast. De huisjes hebben eigen sanitair. Naar het westen kun je uitzicht hebben op een fabelachtige zonsondergang.

  Ecohuisjes

  Ecohuisjes

  Ook aandacht voor de bijen

  Ook aandacht voor de bijen

  In de directe omgeving kun je een bezoek brengen aan de blauwe bessenkwekerij Mr. Blueberry. Tegenover de proeftuin is ook de leuke B&B Spoelhof.

  Verblijf tips voor overnachten in Bodegraven

  Gr8 Hotel Bodegraven***

  Strakke kamers, modern ingericht met veel bruin. Online inchecken. Net ten zuiden van Bodegraven aan de N459, bij het kruispunt van de A12 en de N11. Gelegen tussen McDonalds en La Place.

  B&B Spoelhof Boskoop

  Heerlijke accommodatie met volop sfeer in een tuin achter een ophaalbruggetje. Kraakhelder en eigentijds. Riante bedden. Over alles lijkt leuk nagedacht. Dit is een hedendaagse overnachting op het boerenland ten top. Zeer aardig mensen. Je kunt hier genieten van bio-streekproducten bij het ontbijt. Aan de route bij knooppunt 29. Pal er tegenover is de Proeftuin van Holland.

  Bed &Wine Nonsolovina, Reeuwijk

  De naam zegt het al. Deze B&B biedt voortreffelijke wijnen, samen met verrukkelijk Italiaans tafelen in een oud huisje aan het water. Bella Italia in de polder. De ontvangst is verbluffend. Prachtige trendy ingerichte kamer. Ook aan het ontbijt ontbreekt niets. De prijs valt ontzettend mee voor het gebodene. Net even van de route af in de oude kom van Reeuwijk-dorp.

  Bed & Breakfast Pax Tibi, Reeuwijk

  In prachtige, historische boerderij omgeven door een fraai ingerichte tuin. Zalige kamers om weg te dromen. De ontvangst is vol warmte. Gasten roemen het ontbijt. Je kunt op de kamer koffie of thee zetten. Pax Tibi (vrede voor jou) heeft het label Duurzaam Reizen accommodatie. Direct aan de route tussen de knooppunten 10 en 22. De fietsen kunnen in de schuur.

  Door de polder

  Pech onderweg met de Fiets?

  Krijg je pech onderweg met je elektrische fiets? Met de speciale fietsverzekering voor e-bikes komt er iemand naar je toe. Ben je betrokken bij een ongeval met jouw fiets? Dan krijg je ook juridische hulp aangeboden bij deze verzekering. Lees alle voordelen van deze betrouwbare fietsverzekering en overtuig jezelf.

   

   

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Polder van Aarlanderveen

  Proeftuin

  Smalle strook tussen het water

  Leuke stek om te wonen

  Zitje in de Polder

  Comments are closed.