Fietsrondje van de Maand: Nationaal Park Dwingelderveld (november 2020)

Drenthe in een notendop, dat is het Nationaal Park Dwingelderveld en omgeving. Een uniek gebied met natte heide, dromerige vennen en wuivende bossen. Door het gebied loopt het mooiste fietspad van Drenthe uit 2017. Het rustieke Brinkdorp Dwingeloo met de Juffer te paard voor de ui op de kerktoren maakt het plaatje van Drenthe compleet.

Beilen wordt gedomineerd door het uitgestrekte complex van Friesland Campina. Een groot deel van het centrum van het dorp bestaat uit nieuwbouw, maar de gotische Stefanuskerk staat al vele eeuwen fier op haar plek. Het kerkgebouw is opgeleverd in fases van de 14e tot de 16e eeuw. In 1938 en in 1990 is het Rijksmonument ingrijpend gerestaureerd. Koeien lijken te genieten van de ruimte en in de verte zorgt een ploegende boer voor een optrekkend spoor van stof- en zandwolken.

En bord waarschuwt voor koeien op het fietspad. De runderen steken tegen melktijd uit zichzelf over. Een koe is er al vroeg bij en verspert het fietspad. Het kost ons enige moeite om de eigenzinnige dame te bewegen om aan de kant te gaan. Een bord geeft aan dat we het Nationaal Park Dwingelderveld binnenrollen, maar de overgang van agrarisch gebied naar het bos is overduidelijk.

De zon en de maan samen aan de hemel

Ga zeer vroeg op pad hebben we mee gekregen, want dan is Dwingelderveld op zijn mooist. Langzaam klimt de zon boven de bomen uit en de maan is nog zichtbaar boven de vennen. Slierten nevel vormen een geheimzinnige waas boven de natte grond. Onze banden bonken op de langgerekte vlonder boven een moeras. “Het mooiste fietspad van Drenthe in 2017,” geeft een bord aan. Vanuit de schaapskooi “Achter ’t Zaand” trekt de schaapskudde net de heide op. De begeleidende honden letten nauwgezet op afdwalers.

Boer Sil en boerin Saar

Net buiten het park valt een bonte mengeling van gewassen op. Als blikvangers steken de zonnebloemen hoog boven alles uit. Hier zijn boer Sil en boerin Saar actief op hun biologisch bedrijf. Op slechts 10 hectare grond verbouwd het biologische koppel meer dan 50 soorten groenten en granen.

Vol passie legt Sil uit waarom hij paarden gebruikt in plaats van een tractor. Ook varkens zet de bioboer in om het land om te woelen. Schapen dartelen eveneens rond.

Saar is net bezig met het maken van schapenkaas. Het jonge stel verkoopt hun met liefde gekweekte producten vanaf een kar aan de weg, maar iedere zaterdag staan Sil en Saar op de boerenmarkt van Frederiksoord.

Groenste dorp van Europa

Dwingeloo is zo Drents zoals een dorp in Drenthe moet zijn. Op de lommerrijke Brink, waar ooit de schapen bij elkaar gedreven werden voor de nacht, is het aangenaam toeven achter een koffie met wat lekkers. Vooral dankzij deze uitgestrekte, groene Brink is Dwingeloo in 2011 uitgekozen tot het “Groenste dorp van Europa”.

Opmerkelijk is de torenspits van de Sint-Niolaaskerk met een grote ui

Bijna nergens in de wijde omgeving komt deze bouwstijl voor. De vorige torenspits was ingestort. In 1631 gaf Rutger van den Boetzelaer, Drost van Drenthe, een bouwmeester opdracht voor een nieuwe toren. Er ontstond een legende die ging rondzingen in Dwingeloo.

De legende van de bouwmeester en de juffer

De bouwmeester was bezig met het ontwerpen van de torenspits, maar dat xe maar niet lukken. Hij werd keer op keer afgeleid door een aantrekkelijke jonge dame die te paard langs reed en naar hem lachte. Het was de Juffer van Batinghe, de dochter van de landheer van havezate Batinghe. Haar vader zond haar weg, maar voor zij ging, trok zij nog eenmaal rond en op die tocht zag zij de maan door de bomen heen schijnen. In de vorm van de maan zag zij de nieuwe torenspits voor zich. De Juffer reed naar de bouwmeester, stapte van haar paard en vertelde wat ze gezien had en hoe mooi het haar leek. Daarna ging zij op reis. De bouwmeester had die avond zijn ontwerp klaar. Bij de opening van de toren werden de bouwmeester en de Juffer gehuldigd. Zonder het verliefde koppel was nooit zo’n uniek bouwwerk tot stand gekomen. Voor de kerk herinnert het standbeeld van de Juffer van Batinghe te paard aan deze legende.

Eeuwenoude karrensporen

Drenthe heeft inderdaad prachtige fietspaden, zoals de provincie zich presenteert. Soms langs eeuwenoude karrensporen. We komen weer in het Nationaal Park en genieten van de afwisseling van bos, heide en vennen.

Achter de bomen komt langzaam de gigantische schotel van het Planetron te voorschijn. We kunnen de verleiding niet weerstaan om regelmatig plaats te nemen op een bank, om te genieten van het fabelachtige uitzicht over de heide. Aan bankjes en picknicktafels is geen gebrek. Vanuit observatiepunten slaan vogelaars onze gevederde vrienden gaande in hun leefgebieden op de rond de lange rij vennen.

De Beilerstroom

Zelfs over de snelweg tot dicht in Beilen fietsen we nog door een en al natuur. Een lange, houten fietsbrug leidt ons over de Beilerstroom. Dit van oorsprong riviertje voerde het regenwater af van het Drents Plateau naar het Zwartsluis aan het Zwarte Water in Overijssel. De stroom krijgt wel steeds een andere naam. Voor we het beseffen dient de spits van de Stefanuskerk in Beilen zich al weer aan.

 

 

 • De fietsroute
 • Route beschrijving met knooppunten
 • Horeca en winkels onderweg
 • Nationaal Park Dwingelderveld
 • Verblijf tips voor overnachten rond Dwingelderveld
 •  

   

  De fietsroute

  Fietsroute: Nationaal Park Dwingelderveld
  Land: Nederland
  Provincie: Drenthe
  Lengte: 50 km
  Beginpunt: Station Beilen
  Eindpunt: Station Beilen

  Route beschrijving met knooppunten

  Ga rechts langs de spoorbaan. Eerste zijstraat links. Je komt op de knooppunten: 48, 1, 39, 38, 46, 44, 43, 83, 98, 82, 88, 86, 56, 57, 83, 32, 43, 44, 45, 30, 37, 48, richting 49. Bij spoorbaan rechtsaf naar het station.

   

   

   

  Horeca en winkels onderweg

  *12,5 km, bij 44

  De Boslounge is een eenvoudige gelegenheid voor snack, koffie, koek en ijs. Na de herfstvakantie tot het voorjaar alleen op zaterdag, zondag en feestdagen open. In het seizoen dagelijks steeds vanaf 10:00 uur open. 


  *18 km, bij 98

  De Bospub. Maandag en dinsdag gesloten (m.u.v. 1 juni -31 augustus en schoolvakanties) darbuiten vanaf 11:00 uur geopend. Op zondag vanaf 10:00 uur.

  *21 km, bij 82

  Rond de Brink in Dwingeloo is ruime keuze aan horeca gelegenheden.

  *25 km, tussen 86 en 56

  De kleine koffiestop is open vanaf 10:30 uur (bij mooi weer).

  *27 km, voorbij 56

  Theehuys Anserdennen. Van november tot en met maart alleen open in de weekenden. Van april van woensdag t/m zondag. Tijdens vakanties in het voorjaar en in de zomer dagelijks steeds open vanaf 10:00 uur.

  *40 km, bij 44

  Hotel restaurant Van der Valk. En dit restaurant is dagelijks open.

  *41 km, bij 45

  Brasserie Spier is alleen op maandag gesloten. Open vanaf 11:00 uur.

  In Beilen is keuze. Let op de zondagen want veel horeca is dan gesloten. AH en Jumbo zijn wel beide op zondag open van 13:00 -18:00 uur.

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Nationaal Park Dwingelderveld

  Het Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Natte laagtes – slenken genoemd – en hoge zandruggen wisselen elkaar af in het uitgestrekte Dwingelderveld. Het Nationaal Park is bij nergens het zelfde. Je ontmoet een wisselend landschap van heide, bos, jeneverbesbosjes, stuifzand en ruim veertig vennen. Juist deze dromerig vennen voegen een bijzondere waarde toe. Een deel van die vennen is ontstaan in de ijstijd, andere zijn het resultaat van veenafgravingen. Uit deze ijstijd stamt de keileemlaag. Deze laag voorkomt dat regenwater wegzakt in de bodem. De wind blies 20.000 jaar geleden stuifzand aan. Door het park lopen eeuwenoude karrensporen die vanuit de lucht goed kunnen worden waargenomen.


  Natuur weer hersteld of aangepast

  
De natuur moet ook wel eens een handje geholpen worden. In 1935 is 200 hectare midden in het Dwingelderveld geschikt gemaakt voor landbouw. Dit Noorderveld zorgde voor verdroging. Van 2011 tot 2014 is het Noorderveld weer terug gegeven aan de natuur door de bovenste laag af te graven. Hier kan zich weer een natte heidevegetatie ontwikkelen. De afgegraven grond is gebruikt voor een geluidswal langs de A28. Om de heide meer ruimte te geven is een ook een stuk naaldbos gekapt: natuur opofferen voor natuur, maar het gaat hier natuurlijk om de waarde van de heide.

  Natuurbrug

  Helaas is destijds de A28 van Zwolle naar Groningen door het oostelijk deel van het natuurgebied aangelegd. Een natuurbrug over de snelweg zorgt nu voor een verbinding. Dieren uit het Dwingelderveld hebben nu ook toegang tot andere natuurgebieden in Drenthe, zoals het Ter Horsterzand.

  Twee schaapkuddes en runderen

  
Om de heide de ruimte geven om te groeien grazen twee schaapskuddes alles weg wat groeit, behalve heide. Een kudde is actief vanuit de schaapskooi het noorden. Bij Achter ’t Zaand staat de schaapskooi van Natuurmonumenten. In de kooi is een bescheiden informatieruimte. Bij Ruinen trekt de andere kudden vanuit het zuiden de heide op. Verder lopen in het park grote runderen. Deze dieren weten wel raad met taaiere grassen en grotere boompjes.

  Planetron

  Op 17 september 2020 is het Nationaal Dwingerveld uitkozen als stilste gebied van Nederland. De rust en het ontbreken van bebouwing maakt van het gebied ook een prachtig observatiepunt om sterren te bekijken. In 1989 opende het Planetron Dwingelo met sterrenwacht. De telescoop van Planetron was met een diameter van 60 cm verreweg de grootste telescoop in Nederland welke beschikbaar was voor publiek. De telescoop weegt ruim 3500 kg.

  Planetron

  Daarnaast werd het planetarium ook gebruikt als ruimtetheater met rondom filmvoorstellingen. Deze grootbeeldfilms op het grote koepelvormige projectiescherm omgaven de bezoekers met overweldigend beeld en geluid. Teruglopende belangstelling in combinatie met snelle technische en peperdure ontwikkelingen in de grootbeeldprojectie hebben Planetron doen besluiten de projectie van deze films per januari 2015 te beëindigen. Daarna was Planetron uitsluitend nog te bezoeken tijdens sterrenkijkavonden, maar sinds 13 maart 2020 is ook het sterren kijken voorbij. Het complex krijgt de naam “Toeristisch Huis”, waarin Recreatieschap Drenthe, Marketing Drenthe en Vitale Vakantie Parken gaan samenwerken.

  Bezoekerscentrum

  In het bezoekerscentrum is een permanente tentoonstelling over het ontstaan en het beheer van het waardevolle heidelandschap. Daarnaast zijn er wisselexposities over diverse thema’s. Je vindt het bezoekerscentrum door bij knooppunt 57 ongeveer 500 meter in de richting van knooppunt 54 te fietsen. Keer daarna weer terug naar 57.

  Verblijf tips voor overnachten rondom Dwingelderveld

  Hotel Wesseling Dwingeloo. Dit is een heerlijk hotel. Door een familie gerund aan de historische Brink van Dwingeloo. Tegenover het beroemde standbeeld van de Juffer. Gasten roemen het ontbijt. Boek het online hier of bekijk de foto’s van de kamers.

  Hotel Van der Valk Spier Riant is een viersterren hotel direct bij de afslag van de A28. En zo ongeveer naast het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Dwingelderveld. De kwaliteit van de gerechten en het niveau van de dienstverlening worden geprezen door de gasten. Écht het hedendaagse Van der Valk ten top. Bekijk de tarieven van dit hotel.

   

   

   

  Pech onderweg met de Fiets?

  Krijg je pech onderweg met de fiets? De Wegenwacht komt je tegenwoordig ook met de fiets of e-bike helpen met het speciale Wegenwacht Fiets abonnement. Sluit hem nu af voor maar €20 per jaar. Je krijgt zelfs in heel Nederland én België pechhulp van de Wegenwacht voor je (electrische) fiets via de ANWB Alarmcentrale. Ben je betrokken bij een ongeval met je fiets? Dan krijg je zelfs juridische hulp.

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Meer foto’s van dit fietsrondje door park Dwingelderveld

   

  Comments are closed.