Fietsrondje van de Maand: De Vecht en wijdse plassen (juni 2019)

Hoewel Weesp een sfeervol vestingstadje is, geniet de plaats onvoldoende bekendheid. Weesp ligt aan de Vecht met diverse fraaie dorpen. Het groen wordt behalve de idyllische stroompjes afgewisseld door weidse plassen. Alle reden om een rondje te gaan fietsen vanuit Weesp.

Fort Ossenmarkt in Weesp

Fort Ossenmarkt in Weesp

Het is even een klim de brug op over het Amsterdam-Rijnkanaal. Vanaf een cruiseschip zwaaien de passagiers op het achterdek naar ons. Aan de overzijde van het kanaal zijn we in Amsterdam, want met de uitbreiding Amsterdam Zuidoost kwam ook het dorp Driemond bij de hoofdstad van ons land. We verlaten de gemeente Amsterdam weer snel, want het riviertje het Gein bevindt zich in de provincie Utrecht. Opvallend zijn de knotwilgen die bij een Utrechts rivierenlandschap horen.

Mondriaan zat hier vaak aan de oever te schilderen.

Het landschap werd ooit bedreigd door een snelweg die aangelegd zou moeten worden. Een van de leiders van het verzet was Toon Borst, ook wel bekend als de “muntenman” De oud-kloosterling werd in 2018 uitgekozen tot Amsterdammer van Jaar, vanwege zijn inzet voor kinderen. De muntenman zamelt buitenlandse munten in. Eerst alleen ten behoeve van kinderboerderij Brinkie in Amsterdam-Zuidoost, maar het groeide uit tot projecten over de hele wereld. Toon rijdt rond op een opvallende bakfiets om de munten te vergaren.

Het bruggetje over het Gein is te steil om er over te fietsen. Dit geldt niet voor de Liniebrug over het Amsterdam-Rijnkanaal: een ranke fietsbrug die sinds de zomer van 2018 in gebruik is. De hellingbaan brengt ons geleidelijk naar boven. Spectaculair is de afdaling over het spaghetti werk.

De Liniebrug

De Liniebrug

Spaghetti-afdeling

Spaghetti-afdeling

Stelling van Amsterdam

De Liniebrug komt van de Stelling van Amsterdam. Net voor de brug ligt verborgen in het groen fort Nigtevecht, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Deze Stelling is 135 kilometer lang, bevat 45 forten, is aangelegd van 1880 tot 1920 en is sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed.

Het groene fort Nigtevecht ligt verborgen

Het groene fort Nigtevecht ligt verborgen

De volgende rivier dient zich aan: de Vecht, niet te verwarren met het riviertje met dezelfde naam in Overijssel. Vreeland is een rustiek dorp aan de Vecht. De dubbele witte ophaalbrug brengt ons naar de overkant. Langs de overzijde van de Vecht fietsen we naar Nederhorst den Berg. Geen berg te bekennen alleen maar weilanden en plassen. Vanuit dit dorp gingen veel veehouders naar Amsterdam om hun melk uit te venten. Later vestigden zich boerenzonen in de hoofdstad, waar zij een melkwinkel begonnen. In de jaren ’70 ging het snel bergafwaarts met de melkhandel door de concurrentie van de supermarkten.

De Vecht bij Vreeland

De Vecht bij Vreeland

Rustiek Vreeland

De belangrijkste economische activiteit bestond uit de wasserijen. Nederhorst den Berg stond er echt bekend om. Langs de Vecht stonden tal van buitenhuizen van rijke Amsterdammers die de was de deur uit deden. Het zachte Vechtwater was zeer geschikt voor de grote was. Door de goede verbindingen lieten ook steeds meer Amsterdamse bedrijven en instellingen de was doen in het dorp tussen de Vecht en de plassen.

Huis langs de vecht

Huis langs de vecht

Verleiden voor een frisse duik

Vanaf de overzijde van de Spiegelplas zien we de kerktoren van Nederhorst den Berg vanuit steeds weer een andere invalshoek. De Spiegelplas wijkt af ten opzichte van de andere plassen in dit gebied die zijn ontstaan zijn door puur ontvening. Na het afgraven van het Veen is de Spiegelpas daarna door zandwinning verder uitgediept. Op sommige plaatsen is de Spiegelplas nu wel 45 meter diep.

Uitzicht op Nederhorst den Berg

Uitzicht op Nederhorst den Berg

Het water is zuiver en helder. Op diverse plaatsen zijn strandjes en we laten ons verleiden tot een frisse duik. We komen weer langs de slingerende Vecht. Aan de overkant pronkt het pittoreske Nigtevecht. Een pontje brengt ons op de energie van zonnecellen de rivier over. Het water is hier ook nu nog een populaire plek om op te wonen. We fietsen langs een rij woonarken.

Een frisse duik

Een frisse duik

Wonen op het water

Wonen op het water

Het volgende fort van de stelling van Amsterdam dient zich aan. Defensie vond in 1954 dat Fort Uitermeer geen functie meer had en gaf de genie opdracht het fort op te blazen, maar de robuuste ronde buitenmuur bleef fier overeind staan. Het terras biedt een heerlijk uitzicht over het water.

Fort Uitermeer

Fort Uitermeer

Onder de toren

Al van ver geeft de herstelde kerktoren van de Sint-Laurentiuskerk aan dat we Weesp naderen. Fort Ossenmarkt aan de Vecht is nog wel geheel intact. Voor de laatste keer steken we de Vecht over. Onder de kerktoren treffen we een zalig terras aan het water. Tegenover ons is het gebouw van de oude brouwerij die in 1909 stopte met brouwen, maar spoedig zal Weesp weer brouwersstad zijn.

 

 

 

 

Routeinformatie

Fietsroute: Vecht en plassen
Land: Nederland
Provincie: Noord-Holland/Utrecht
Lengte: 37 km
Beginpunt: station Weesp
Eindpunt: station Weesp

Langs het Gein

Langs het Gein

Routebeschrijving

Routebeschrijving
Verlaat het station aan de stadskant. Fiets haaks op het station 100 meter naar de Herensingel. Linksaf deze singel op. Onmiddellijk voor de Vecht rechtsaf. Je komt op fietsknooppunt 44. Volg 43, 65, 27, 26, 83, 74. 52, 20, 2, 1, 39, 40, 41, 42, 46, 47, 45, 44, weer naar het station (pas op oversteek!)

De knooppunten wijzen je de weg

De knooppunten wijzen je de weg

 

 

 

Vaarschema pontje Nigtevecht

Hele jaar door met uitzondering van 17 december t/m 3 januari.
ma t/m vrijdag
07:00 – 08:30
12:00 – 13:30
15:30 – 17:30
za:
12:00 – 17:30
zo:
12:00 – 17:30

Dit pontje vaart op zonne-energie

Dit pontje vaart op zonne-energie

 

 

Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Horeca onderweg

Vreeland, bij 20

Café/Restaurant Noord-Brabant, met terras. Uitgebreide keuze aan pannenkoeken. Maandag gesloten. overige dagen vanaf 12:00 uur. www.pannenkoekennoordbrabant.nl

Nederhorst den Berg, bij 1

Diverse mogelijkheden. Je moet hiervoor even naar het centrum.

Nigtevecht, bij 42

No 100 Eten & Drinken, met terras aan de vecht. Bekend om de Flamkuchen. Dagelijks open vanaf 10:30 uur. www.no100etenendrinken.nl

Aan het water bij No 100 in Nigtevecht

Aan het water bij No 100 in Nigtevecht

Fort Uitermeer, tussen 46 en 47

Paviljoen Uit & Meer, mooie plek. Elke dag open vanaf 11:00 uur. www.paviljoenuitenmeer.nl

Weesp

Weesp kreeg in 1355 stadsrechten en werd een van de belangrijkste vestingsteden van Nederland. Het stadje aan de vecht lag in het grensgebied van het Graafschap Holland en het Bisdom Utrecht en er was nogal eens wat hommeles. Verdedigingswerken werden opgeworpen. Later belegerden de Fransen en de Pruisen de stad. De verdedigingswerken werden verder uitgebouwd met de ontwikkeling van de Stelling van Amsterdam. Feitelijk is aan de contouren van de oude vesting weinig veranderd. Stoer staat het ronde Fort Ossenmarkt op een eiland in de Vecht.

Fort Ossenmarkt

Fort Ossenmarkt


Weesp werd een welvarend stadje. Het water van de Vecht was uitstekend voor het brouwen van bier. Deze welvaart zie je nu nog terug in het centrum met onder andere het neoklassieke stadhuis en de gotische Sint-Laurenskerk uit de 15e eeuw, die na de reformatie in handen van de protestanten kwam.

De gotische Sint-Laurenskerk

De gotische Sint-Laurenskerk

Van Houten

Weesp kende ook een verval, maar met de komst van de befaamde chocoladefabriek Van Houten in de 19e eeuw bloeide Weesp weer op. De aanleg van de spoorlijn van Amsterdam naar Het Gooi maakte Weesp tot een aantrekkelijke forenzenplaats. Van Houten sloot in 1971, maar de forenzen bleven komen. De binding met Amsterdam werd daardoor steeds sterker. Weesp was te klein om als zelfstandige gemeente door te gaan. Fusiegesprekken met gemeentes uit Het Gooi mislukten.

 

 

Tijdens een referendum koos de meerderheid van de bevolking voor Amsterdam. Het proces gaat geleidelijk met eerst een ambtelijke indeling bij Amsterdam en na 2022 zal Weesp ook bestuurlijk opgaan in Amsterdam. In de oude kern is nog veel historische erfgoed bewaard gebleven. Het kleine stadje telt maar liefst 200 rijksmonumenten.

Brand in de toren

Blikvanger van Weesp is de torenspits van de Sint-Laurentiuskerk uit de 19e eeuw: de tijd dat katholieken weer kerken mochten bouwen die opvielen. Het kerkgebouw werd echter te groot voor de krimpende geloofsgemeenschap. In 2014 vond de laatste mis plaats. Het kerkgebouw werd verkocht om verbouwd te worden tot multifunctioneel centrum. Op 8 november 2016 brak brand uit in de toren en de torenspits denderde naar beneden. Weesp was haar blikvanger kwijt. Het stadje liet zich door dit verlies niet uit het veld staan, want exact op 8 november twee jaar later werd met veel feestelijk vertoon een nieuwe spits op de toren geplaatst.

De torenspits in volle glorie

De torenspits in volle glorie

Weer bier uit Weesp

Weesp kende een brouwerstraditie, maar in 1909 sloot de laatste brouwerij. Honderd jaar later kwam het Wispe bier weer op de markt. Weliswaar elders gebrouwen, maar wel volgens oud recept uit Weesp. Dit jaar gaat het echter gebeuren: er wordt weer bier gebrouwen in Weesp. De mensen van Wispe zijn druk bezig met de laatste werkzaamheden voor de Wispe brouwerij uitgerekend in de blikvanger Sint-Laurentiuskerk. Er komt niet alleen een brouwerij, maar ook een proeflokaal in de kerk. Volg de ontwikkeling op: www.wispe.nl

 

Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.