Fietsrondje december 2018: La Palma op een e-bike

Een fietstocht in onze winter is ons land niet altijd een goed idee, maar op het eiland La Palma is het dan uitstekend fietsweer. La Palma staat onder de Canarische Eilanden bekend als het groene eiland, door de rijkelijke en veelzijdige vegetatie. Op diverse delen wordt je overduidelijk geconfronteerd met de invloed van de vulkanen, die hun kegels vormden en lava afgezet hebben.


Krater

Krater

Er lijkt geen stukje vlak te zijn op dit eiland, maar met de trapondersteuning van een e-bike blijkt dat een fluitje van een cent. Deze keer niet een fietsrondje maar tips voor 3 e-bike rondjes op La Palma.

Vulkanen- en wijngaardenroute

Vanuit de hoogte in het dorp Fuencaliente valt onze blik zo in de krater van de vulkaan San Antonio. Het lijk op een wijdgeopende bek die ons dreigt te verzwelgen. We stallen onze fietsen en lopen spectaculair langs de rand van de rand van de krater.

De krater van San Antonio

De krater van San Antonio

Het bezoekerscentrum geeft ons een goed beeld van de ontwikkeling van de vulkaan en de omgeving. Een denderde afdaling volgt tussen het grillige, zwarte gesteente. Na iedere haarspeldbocht krijgen we weer een andere blik op de kolkende oceaan beneden ons. Onderweg passeren we de krater van een andere vulkaan de Teneguía die in 1971 nog vuur en lava uitspoot en het landschap bedekte met een massa van 40 miljoen kubieke meter magma. Zo schijnt de maan eruit te zien.

Fietsen op de maan

Fietsen op de maan


De wijnboeren zijn blij te zijn met de vulkanische bodem. De gestolde lavakorrels geven hun traditioneel bereide wijn een robuust karakter. Achter de wijngaarden weerkaatsen witte vlakken tussen de zwarte aarde en de oceaan het zonlicht.

vulkaanwijn

vulkaanwijn

Dit is geen sneeuw, maar op het zuidelijkste puntje van het eiland wordt uit het oceaanwater nog altijd zout gewonnen. 
Bij de vader van de huidige uitbater van restaurant Jardín del Sal staat 1971 nog vast op het netvlies. “We waren geëvacueerd en volgden met spanning de berichtgeving van de lavastromen. Tergend langzaam kwam de roodgloeiende massa de kant van ons restaurant op. We hebben doorlopend gebeden gericht naar onze beschermvrouwe de Heilige Maagd van de Sneeuw, maar gelukkig bereikte de lava ons restaurant niet.

zout aan de oceaan

zout aan de oceaan

Wij zouden hier niet weg willen. Wat is gevaarlijk?

Statistisch duurt het na een uitbarsting nog vele en vele eeuwen tot de volgende eruptie. Voorlopig zijn wij dus hier veilig.” Een duidelijker beeld van de liefde-haat verhouding tussen de bewoners en de vulkanen had hij niet beter kunnen geven. Na de kreet “dolfines” veert het hele terras op. Tijdens ons feestmaal geven een paar flippers een gratis show 
Onze terugweg gaat over een slingerweg door het tegen het reliëf aangeplakte dorpje La Caletas omhoog naar Fuencaliente. Onze trapondersteuning moet regelmatig op “turbo”, maar er zit bij aankomst nog voldoende stroom in onze accu voor een rondje langs de geneeskrachtige warmwaterbronnen van Fuencaliente. Ook een resultaat van de woelige aarde hier.

 • De Fietsroute
 • Routebeschrijving
 • Bodegas Carballo
In
 • Horeca onderweg
 •  

   

  De Fietsroute

  Fietsroute: Vulkanen- en wijngaardenroute
  Land: La Palma
  Lengte: circa 30 km

   

  Routebeschrijving

  Eerste uitstapje naar Vulkaan San Antonio. Vervolgens LP-209 naar de Oceaan. Voor het water linksaf LP207 naar de vuurtoren. Even het zijweggetje op. De LP-207 vervolgen naar boven naar Fuencaliente.

  Bodegas Carballo
In

  In dit familiebedrijf waar de op leeftijd zijnde Don Elías Carballo Cabrera nog altijd de scepter zwaait proef je een robuust wijntje van vulkanische bodem. Tijdens een rondleiding maak je kennis met het traditionele proces van de wijnbereiding.

  Vaten uit Cuba

  Vaten uit Cuba


  Voor wijnen met een speciale smaak worden ook houten vaten gebruikt die afkomstig zijn uit Havana. In deze vaten heeft Cubaanse rum gerijpt. De smaak van de rum zit nog in het hout www.bodegascarballo.com

  Horeca onderweg

  Restaurant Jardín del Sal 
Op het uiterste zuidpunt van het eiland bij de zoutpannen.
Pal naast de zee in het zicht van de vuurtoren verrast Doña Josefina je met een heerlijke visschotel, zoals croquetas de atún (tonijnkroketten), maar met ook jarrete de cordero (een lamstoofschotel). Als dessert kun je kiezen voor espuma de plátano (bananenschuim).
Bijna vanzelfsprekend schenkt het restaurant een voortreffelijk wijntje van de lavagrond.http://salinasdefuencaliente.es/restaurante_el_jardin_de_la_sal/

   

   

  Tabaksroute

  Tegen de flanken van het reliëf aan de oostkant van het eiland krijgen we een totaal ander landschap gepresenteerd dan het maanlandschap van gisteren. We fietsen door een zee van bloemen.

  Bloemenweelde

  Bloemenweelde

  Feitelijk een groot boeket. Geen bloemist is echter in staat om zo’n megacompositie van uiteenlopende kleuren samen te stellen. Ook onze reukorganen raakt aangenaam geprikkeld door de heerlijk geuren. Groot uitgevallen cactussen lijken ons kwaadaardig aan te kijken en grillige muurtjes maken het landschap verder fotogeniek. We komen maar langzaam vooruit, want mijn fietsmaatje ziet iedere keer weer beelden om op de gevoelige plaat te zetten.

  even afstappen

  even afstappen


  
Ooit floreerde hier de tabaksindustrie, die was overgewaaid van de overzijde van de Oceaan. Sigaren maken was van oudsher een noeste huisnijverheid.

  Sigaren maken was handwerk

  Sigaren maken was handwerk

  Een sigaar had status. Sigaren roken was een sociaal gebeuren. Het tabaksmuseum van San Pedro laat het allemaal zien. Ook de rol van de tabak bij de indianen komt in beeld. Om een einde te maken aan conflicten werd de vredespijp aangeboden. Werd deze door de andere partij geaccepteerd, dan was de vrede getekend.

 • De Fietsroute
 • Route beschrijving
 • De Heilige Maagd van de Sneeuw
 • Springplank tussen Spanje en de voormalige koloniën
 • Horeca onderweg
 •  

   

  De Fietsroute

  Fietsroute: Tabaksroute
  Land: La Palma
  Lengte: circa 40 km

  Routebeschrijving

  Je begint op de Travesia de los Cancajos, de LP-201 naar het zuiden.
Je komt bij een T-kruising met de LP-5 naar de Luchthaven. Linksaf.
Na ongeveer 600 meter voor de bocht naar de tunnel onder de startbaan rechtsaf Calle de Povacera. Na 50 meter rechtdoor. Je gaat klimmen.
Je kruist de LP-2 en gaat rechtdoor de LP-206 naar Montana de la Brena. 
Voor deze berg rechtsaf de LP-202. Je komt o.a. door San Pedro.
Voorbij het viaduct over de drukke weg op de rotonde linksaf de LP-201 naar o.a. Las Nieves. Let voor dit plaatsje op dat je niet de tunnel ingaat. 
Voorbij Las Nieves via de LP-101 afdalen naar Santa Cruz. Volg in deze stad de weg langs de kust tot de haven.


  Op de eerste rotonde voor de haven rechtsaf. Daarna onmiddellijk bij het kantoor van Trasmediterrena weer rechtsaf LP-202 langs aparthotel El Galeón naar boven. je krijgt een serie haarspeldbochten.
Boven bij rotonde op LP-202 blijven.
In het centrum van San Pedro ga je bij Ayutamiento (gemeentehuis) schuinlinks de Calle Constitutión in. Volg de bochten van de deze straat. Na een bocht voorbij een sportcomplex komt je op een kruispunt met de LP-204. Rechtsaf deze weg op.
Bij Bar Paris kruis je de LP-2. Ga rechtdoor Camino de el Ricón.
Op kruispunt met vijf weg scherp links naar beneden. 
Je komt weer bij de LP-5 voor de tunnel onder des startbaan Linksaf de LP-5 op en na 600 meter rechtsaf naar Playa de los Cancajos.

  De Heilige Maagd van de Sneeuw

  We zijn vanaf de luchthaven naar boven gegaan en vanaf deze zijde van het eiland ontwaren we de eilanden La Gomera en Tenerife in de deinende blauwe plas met witte schuimkoppen. Als onze tocht vordert ligt het mini-hoofdstadje Santa Cruz de la Palma aan onze voeten. Een smal weggetje vol haarspeldbochten lonkt ons naar beneden, maar eerst staat een bezoek aan de heiligdommen op ons programma: het uitzichtpunt Mirador de la Conceptión en het knusse kerkje in de bedevaartsplaats Santuario de Nuestra Señora de las Nieves.

  Eeuwenoude bedevaartskerkje

  Eeuwenoude bedevaartskerkje


  
Het godshuis is gewijd aan de patrones van het eiland. Volgens de legende heeft de Heilige Maagd van de Sneeuw diverse vulkaanuitbarstingen gedoofd. Nog altijd is dragen veel inwoners deze heilige plek in hun hart. Op 5 augustus is de grote dag van Nuestra Señora de las Nieves met een bonte processie gepaard vol folklore. Zo als vaak in Spanje eindigt het in een groot feest. Maar ook tussendoor bezoeken veel eilandbewoners deze plaats. Even naar boven naar hun Heilige Maagd is een regelmatige gang van menig bewoner van de hoofdstad.

  Springplank tussen Spanje en de voormalige koloniën

  In de Barranco (ravijn) de Las Nieves voert na flinke regenval het hemelwater naar Santa Cruz de La Palma aan de Oceaan, maar meestal staat de rivier kurkdroog. Op de kade van de droge rivier in de hoofdstad priemt de boegspriet van een replica van de Santa María: het schip waarop Columbus in 1492 Amerika ontdekte. Het karveel is een onderdeel van het maritiem museum dat de naam draagt Nuestra Señora de las Nieves. Het kan bijna niet anders.
Het museum geeft laat ons het beeld zien van La Palma als springplank tussen Spanje en voormalige Spaanse gebieden aan de overzijde van de Oceaan. La Palma is het meest westelijk gelegen eiland van de archipel en dus het laatste stukje land op weg over de grote plas. De haven was ooit een van de belangrijkste van Spanje.

  Het kleine zusje van de sambals


  Veel rijkdommen uit de koloniën kwamen hier terecht. 
Haaks op het museum is het langgerekte plein La Alameda: een soort klein zusje van de Ramblas in Barcelona. Iedere avond vindt hier de grote pantoffelparade plaats. Spanjaarden bij elkaar betekent en gekakel van jewelste, maar overdag kunnen we in alle rust voluit genieten van de koloniale architectuur. Ook in de Calle O´Daly wanen wij ons in Midden-Amerika. 
Op de boulevard langs de Oceaan krijgen we de wind fel van voren. Gelukkig biedt een terras ons beschutting om na te genieten van een prachtige fietsdag, dankzij elektrische trapondersteuning.

  Horeca onderweg

  • IJssalon Heldéria Taburiente


  Ambachtelijkheid is de bedrijfsfilosofie van de familie Gonzales. Het beste ijs van het eiland wordt bereid tegenover het tabaksmuseum in San Pedro. Stap dus na een bezoek aan het museum niet meteen op de fiets. Ook voor mensen met een allergie is er en ijsje op maat: zoals glutenvrij! In Santa Cruz en Los Cancajos zijn filialen 
http://heladostaburiente.com/


  Santa Cruz

  Santa Cruz

  • 
Restaurant Chipi Chipi


  Het sfeervolle tuinrestaurant Chipi Chipi ligt aan de LP-101 op een prachtig uitzichtpunt boven Santa Cruz. Je kunt een eigen skybox boeken 
De specialiteit is Chicharrones. Stukjes varkensvlees gefrituurd in eigen vet.

   

   

  Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

  Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voornaam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   

  Bananenroute

  Santa Cruz mag dan de hoofdstad zijn van La Palma, maar Los Llanos de Aridane heeft de meeste inwoners. Ook deze stad heeft een historische kern rond de Plaza de España met veel koloniale architectuur.

  Koloniale architectuur

  Koloniale architectuur

  Koloniale architectuur

  Koloniale architectuur

  De stad was van oudsher belangrijk als agrarisch centrum. Voordat de zeilschepen de lange overtocht waagden, werden ze op La Palma bevoorraad met verse groente en fruit. Kippen werden meegenomen aan boord. 
We dalen af naar de kust door een zee van bananenplantages.Diverse plantages zijn bedekt met plastiek om zoveel mogelijk zonnewarmte vast te houden. Een merkwaardig gezicht al die lappen plastiek beneden ons.
Het gaat niet zo goed met de bananenboeren. La Palma produceert jaarlijks 434 miljoen kilo bananen, maar de concurrentie is moordend. Ooit at heel het vaste land van Spanje bananen van de Canarische Eilanden, maar nu het marktaandeel gezakt naar onder de 50% procent.

  Een zee van bananenplanten

  Een zee van bananenplanten


  Het is zwaar opboksten tegen de drie grote bananen-multinationals, Chiquita-Fyffes, De Monte en Dole die samen 80% van de wereldmarkt in handen hebben. Hun vruchten komen voornamelijk van de megaplantages in de bananenrepublieken in Midden-Amerika.
”Onze bananen zijn veel smaalvoller, ” legt teler Juan Hernandez-Consalves ons uit: ” Zij zijn zongerijpt in tegenstelling tot de bananen uit Midden-Amerika die groen geoogst en verscheept worden. Vervolgens worden de vruchten rijp gestookt. Echt, de zon zorgt voor een vollere smaak.”
Bananenplanten zijn groot, maar het zijn géén bomen, ook al worden ze vaak zo genoemd. Ze kennen namelijk geen houten stam. We hebben weer wat geleerd.

 • De Fietsroute
 • Route beschrijving
 • Kneuterig
 • Horeca onderweg
 •  

   

  De Fietsroute

  Fietsroute: Bananenroute
  Land: La Palma
  Lengte: circa 20 km

  Routebeschrijving

  Vol uit Lps Llanos de Aridana de LP-213. Bij Los Palomares de LP-1242, LP-124, LP-1244, LP 1242, LP215, Tazacorte, afdalen naar Tarajal en El Puerto, vervolgens via de LP-2 terug naar Los Llanos de Aridana.

  Kneuterig

  De bedrijfjes zijn inderdaad klein. De weggetjes ook. Het is dromerig fietsen door deze kneuterige combinatie. Het slechte wegdek nemen we op de koop toe. We moeten even uitwijken voor moeder kip die met haar rijtje kuikens aan de wandel is. Ook tussen de plantages lijken kegels van de kraters ons te waarshuwen. 
De oude kern van Tazacorte leent zich voor een bezoek aan een terrasje aan de voet van de witte kerk San Migeul Arcángel, bijna vanzelfsprekend in de koloniale stijl. In een weelderige tuin is het Museo del Plátano: het bananenmusuem. 
Met al deze wijsheid dalen we af naar El Puerto.

  Het wegdek is slechts op een paar plaatsen minder

  Het wegdek is slechts op een paar plaatsen minder

  Een rijtje huizen tegen een rotswand met een heerlijk boulevard langs het zwarte lavastrand. Wees gerust, want het zand geeft niet af. Een golfbreker breekt niet alleen de golven maar ook de wind, waardoor het zeewater hier uitermate kalm is. Strandbedjes zijn huur. Een ideale bestemming voor een korte fietstocht in combinatie met het strandgenoegen en een rij eettentjes met de rijkdom der zee op de boulevard. De visschotels en de mariscos (gemengde zeevruchten) zijn zo vers en zo verrukkelijk bereid, dat we onze vingers er bijna bij opeten.

  Horeca onderweg

  • Restaurante El Duende del Fuego
In Los Lianos de Aridane


  Een sfeervol restaurant dat uitsluitend gezonde producten van het eiland zelf serveert. Het restaurant houdt rekening met allerlei allergieën. Je kunt genieten van bijzondere gerechten met geitenkaas: queso de cabra. bij veel gerechten horen papas arrugadas (kleine aardappeltjes in de schil gekookt) Op de bierkaart staan ook speciaal biertjes van het eiland, zoals Danza del Diablo (dans van de duivel) van brouwerij Isla Verde, maar ook glutenvrij bier. 
http://elduendedelfuego.com/
    • Kiosko Teneguía 
in El Puerto


  Het is moeilijk een keuze te maken uit de rij van eettentjes op de boulevard. Kiosko Teneguía is geen slechte keuze. Met uitzicht op het strand en de zee eet je hier in een informele sfeer de heerlijkste visgerechten.

  Algemene informatie

  e-bikes te huur
Fietsen met elektrische trapondersteuning zijn te huur bij Isla Verde in Los Cancajos (dichtbij de luchthaven) Bij dit bedrijf kun je ook een auto huren om je naar je hotel en de startpunten van de rondjes te brengen. Ze hebben ook handige vijfdeuren auto’s, waarin de fietsen kunnen. Tip: maak vooraf een reservering. www.autosislaverde.es
 Ook Emotion Cycling in Los Llanos de Aridana verhuurt e-bikes. Zij verzorgen ook tochten en kunnen accommodatie voor je boeken in Los Llanos 
www.emotion-cycling.com

  andere fietsers maar niet op een e-bike

  andere fietsers maar niet op een e-bike

  Op de fiets met een gids
Marcos Lozano Brück is half Duits en half Spaans. Hij kent ieder weggetje op het eiland en brengt je naar de fraaiste bezienswaardigheden met een goed verhaal. Je kunt een privé e-bike tocht met Marco regelen, maar ook aansluiten bij een groepje.
Tel 0034-679 620 822
e-mail: marcoslozanob@hotmail.com

  La Palma kent geen BTW, maar een regionale belasting met aanzienlijk lagere tarieven. Dit maakt het eten en drinken extra goedkoop.

  Lekker eten is goedkoop in La Palma

  Lekker eten is goedkoop in La Palma

  Vliegen
Transavia vliegt op dinsdag en op vrijdag naar La Palma. De vliegtijd is ruim 4 uur. Transavia neemt e-bikes mee met o.a. de volgende voorwaarden: de accu mag niet meer dan 300Wh zijn en de accu moet van de fiets af en in de handbagage mee. Een passagier mag maximaal twee accu’s meenemen. Het meenemen van een fiets kost € 44 extra per enkele reis. Zie de volledige voorwaarden van Transavia voor een fiets en een accu mee als afwijkende bagage: 
www.transavia.com

 Vluchten met hotel
Je kunt ook vliegreizen met een hotel boeken bijvoorbeeld bij Neckermann of Tui.
Je kunt ook hotels boeken via een booking website. Vergelijk altijd de prijzen op de diverse sites, zoals:
 www.booking.com
 www.agoda.com
 www.trivago.com


  Let op:
  *in Spanje is een fietshelm buiten de bebouwde kom verplicht;
*de tunnel op de verbindingsweg van de hoofdstad Santa Cruz naar de westkust , de LP-3, is verboden voor fietsers. Deze weg is door drukte ook niet aantrekkelijk om op te fietsen; 
*Het eerste deel van weg LP-2 van Santa Cruz naar het zuiden is een snelweg en daarna nog vrij druk. Bij Tigalate is het verkeer op deze weg al beduidend minder. 


   

   

  Comments are closed.