Dodendraad fietsroute

Honderd jaar geleden viel Duitsland België binnen en zo begon de Eerste Wereldoorlog.Dit leidde tot een stroom vluchtelingen van België naar het neutrale Nederland, dat zich door slim diplomatiek spel buiten de oorlog wist te houden.
dodendraad-route-doorgangpost

Duitsland was bang dat Belgen zich via Engeland zouden aansluiten bij de geallieerde troepen en sloot in 1915 België geheel van het neutrale Nederland af met de dodendraad langs de gehele grens. Deze draad had een spanning van 2000 volt. Er bleven tal van pogingen om te vluchten. Naar schatting zijn ruim 800 Belgen tijdens hun poging de grens over te steken dodelijk getroffen door een stroomstoot.
dodendraad-route

In de omgeving van Baarle-Hertog, de opmerkelijke Belgische enclave in Nederland, is nu een Dodendraad fietsroute met herinneringen die je terug brengen naar deze donkere jaren. Baarle-Hertog bleef tijdens de Eerste Wereldoorlog een stukje vrij België, omdat de Duitse troepen geen Nederlands grondgebied mochten betreden. Ze konden dus het plaatsje niet bereiken.

Er was echt één uitzondering: het dorpje Zondereigen dat deel uitmaakt van de gemeente Baarle-Hertog, maar wel via Belgische grondgebied te bereiken is.

Meer informatie over de Dodendraad en de fietsroute: www.dodendraad.org

Routeinformatie

Fietsroute: 122564
Land: Nederland/België
Provincie: Brabant
Lengte: 38 km
Beginpunt: Baarle-Nassau
Eindpunt: Baarle-Nassau

dodendraad-fietsroute-kaart

 

 

Ontvang elke maand gratis het Fietsrondje van de maand

Vul je e-mailadres in om een e-mail te ontvangen als er nieuwe fietsrondjes en verhalen beschikbaar zijn van Bert.

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.