Kunst & Cultuur in Wenen

cultuur-icoon-verkeersbureaus
In Wenen zijn Kunst & Cultuur de hoofdingrediënten voor een heerlijke citytrip. Beleef de wereld van Sisi in het Sisi museum. Of bewonder je liever een van de bekendste kunstcollecties van Oostenrijk? Dan is het Belvédère Slot zeker een bezoek waard.

Sisi Museum

In het Hofburg Paleis vind je het Sisi Museum dat zo’n 150 jaar na het huwelijk van keizerin Elisabeth “Sisi” (1837-1898) en Franz Joseph I werd opgericht. In het museum kun je Sisi’s persoonlijke bezittingen bewonderen en bezoekje brengen aan de vertrekken van de voormalig keizerin. Tot de topstukken in het paleis behoren onder andere de beroemde portretten van Elisabeth en haar persoonlijke bezittingen.

Sisi Museum

Sisi Museum

Belvédère Slot

Het Belvédère Slot is een prachtige bezienswaardigheid in Wenen. Het barokslot werd in de achttiende eeuw ontworpen door Luka von Hilderbrandt, en diende als zomerresidentie van prins Eugenius van Savoye. Tegenwoordig vind je hier een van de bekendste kunstcollecties in Oostenrijk.

Belvédère Paleis

Belvédère Paleis

Het gebouw bestaat uit twee paleizen: “oberes” en “unteres” Belvédère. Het oberes of “bovenste” Belvédère had vroeger een representatieve functie. Dit is goed te zien aan de schitterende marmerzaal, de Sara Terrena en het oude trappenhuis. Later werd het paleis gebruikt voor tentoonstellingen voor keizerlijke schilderijencollecties. Vandaag de dag kun je hier de belangrijkste verzamelingen van middeleeuwse kunst tot impressionisme en realisme bewonderen.

Het unteres Belvédère is zeker ook een bezoek waard! Hier vind je onder andere de voormalige privé-vertrekken, kunstcollectie en antiekverzameling van Eugenius. Naast deze bezienswaardigheden, worden er regelmatig interessante tijdelijke tentoonstellingen gehouden.

Openingstijden: 10.00 tot 18.00 (maandags gesloten) Toegangsprijs: Obere Belvedère € 9,50, Untere Belvedère € 7,50, Combikaart voor het hele complex € 12,50

Hundertwasserhaus

Op de Kegelgasse vind je een van de beroemdste architectonische attracties van Wenen: het “Hundertwsserhaus”. Dit bouwwerk staat bekend om zijn opvallende rebelse uitstraling. Het Hundertwasserhaus werd ontworpen door Friedensreich Hundertwasser – een van Oostenrijks bekendste architecten van de vorige eeuw, en werd gebouwd in 1986. Dit appartementencomplex bestaat uit verschillende aparte woningen die allemaal een eigen karakter en eigen kleur hebben. De aparte vormen van de woningen en de meer dan 200 bomen en struiken die op de daken groeien maken het geheel tot een zeer merkwaardige bezienswaardigheid die fel afsteekt tegen de rest van de ‘keizerlijke’ panden in Wenen. Dit gebouw mag je echt niet missen!

Balkon van het huis van Hundertwasser

Balkon van het huis van Hundertwasser

Fontein ontworpen door van Hundertwasser

Fontein ontworpen door van Hundertwasser

Hundertwasserhaus

Hundertwasserhaus

MuseumsQuartier

In het Museumkwartier in Wenen vind je een aantal musea. Handige tip van het Verkeersbureau: Het MuseumsQuartier is ook actief op social media. Je kunt dus thuis al je kunst bezoek aan Wenen voorbereiden.

MuseumsQuartier op social media

MuseumsQuartier op social media

Leopold museum

Het Leopold museum heeft de grootste collectie Oostenrijkse kunst

Leopold museum Wenen

Leopold museum Wenen

MUMOK

Het Mumok is het museum voor moderne kunst in Wenen.

Mumok museum

Mumok museum